Svijet
SPREMNI UPERITI RAKETE U SAD

Rusija prijeti SAD-u nuklearnim oružjem
Objavljeno 21. veljače, 2019.
Rusija će odgovoriti na svako razmještanje raketa srednjeg dometa u Europi, ciljajući ne samo zemlje u kojima se nalaze rakete, nego i same Sjedinjene Države, zaprijetio je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Reći ću to jasno i otvoreno: Rusija će biti primorana razmjestiti oružje koje će moći biti korišteno ne samo protiv teritorija s kojih može dolaziti izravna prijetnja, nego i protiv teritorija na kojima se nalaze centri za odlučivanje", kazao je Putin u godišnjem govoru pred parlamentom o stanju nacije. Iako je, kako ocjenjuje Reuters, dao dosad najoštriju izjavu o potencijalnoj novoj utrci u naoružanju, Putin je kazao da Rusija ne traži sukob i da neće poduzeti prvi korak u smislu razmještanja raketa kao odgovor na američko povlačenje iz sporazuma INF.

Ali ruska reakcija na razmještanje raketa bit će odlučna i američki političari, od kojih su neki opsjednuti s američkom posebnošću, moraju uračunati rizik prije nego poduzmu prve korake, poručio je.

Putin je također istaknuo da je odluka Washingtona o povlačenju iz INF sporazuma donesena na neutemeljnim optužbama da Moskva krši taj sporazum, dodajući da ga zapravo krše Sjedinjene Države.

Ta je američka odluka navela i Rusiju da suspendira svoje sudjelovanje u Sporazumu o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) koji datira iz hladnog rata i da počne razvijati nova oružja, rekao je Putin. "Naši američki partneri mogli su biti pošteni umjesto da koriste imaginarne optužbe na račun Rusije kako bi opravdali svoj jednostrani izlazak iz sporazuma", rekao je Putin.

INF sporazum potpisan je 1987. godine između SAD-a i tadašnjeg Sovjetskog Saveza, a sporazum su potisali Ronald Regan i Mikhail Gorbačov. INF je posredno bio i jedan od ostvarenih preduvjeta za završetak hladnog rata. INF bio je i okvir za više od trideset godina bez većih napetosti u Europi, a do 1991. zahvaljujući njemu, eliminirano je 2692 raspoređene rakete s nuklearnim projektilima. H/V.T.
Možda ste propustili...

FRANCUSKA I NJEMAČKA

Policija kažnjavala partijanere

POVIJESNA PRESUDA U KINI ZA NEPLAĆENU BRIGU O KUĆANSTVU

Bivšoj supruzi mora dati 7700 dolara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana