Sport
GIMNASTIKA IMA ZVIJEZDU

Može li najbolja sportašica svijeta nastupiti u Osijeku?
Objavljeno 20. veljače, 2019.
Ženska američka reprezentacija ne nastupa na Svjetskom kupu

U Monte Carlu su u ponedjeljak navečer dodijeljene nagrade Laureus najboljim sportašima za 2018. godinu. Radi se o svojevrsnom sportskom Oscaru. Za prošlu godinu glavne nagrade za najbolju sportašicu i sportaša dobili su američka gimnastičarka Simone Biles i srpski tenisač Novak Đoković, koji je slavio u konkurenciji u kojoj je bio i hrvatski nogometaš Luka Modrić.

I dok je Đoković planetarno popularan, dojam je kako takav status nema još 22-godišnja Amerikanka podrijetlom iz Belizea, koja je nakon dužeg vremena ipak stekla status sportske zvijezde, a da je stigla iz gimnastike.

Težak život
Drugi zaredom Laureus, nakon 2016. godine, kada je blistala na Olimpijskim igrama u Riju de Janeiru, osvojivši četiri zlata i jednu broncu, 22-godišnja gimnastičarka je stekla na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Dohi, kada je osvojila šest medalja, od čega četiri zlata te po jedno srebro i broncu. Djevojčica iz Ohia, iz iste savezne američke države odakle je i LeBron James, još jedan kandidat za Laureusa 2018., imala je teško djetinjstvo, u kojem će sigurni smo Amerikanci naći podlogu za film, pa i zbog toga razloga od Simone i stvaraju zvijezdu. Rođena kao treće od četvero djece Shanon Biles, koja se zbog problema s drogom i alkoholom nije više mogla brinuti za svoju djecu, dok joj otac Kelvin Clamons zapravo nikada nije ni vodio brigu o njoj. Skrbništvo nad njom i najmlađom sestrom preuzeo je djed Ron i njegova druga supruga, pa se preselila u Houston, a Ronova sestra preuzela je skrbništvo nad dvoje starije djece. Naravno, gimnastički uspjesi donijeli su joj i ugovore s najjačim svjetskim brandovima, pa je definitivno stekla zvjezdani status bar u SAD-u i svjetskim gimnastičkim krugovima. Nažalost, bila je dijelom afere koja je potresla američku gimnastičku reprezentaciju. Jedna je od gimnastičarki koja je priznala zlostavljanje od bivšeg liječnika reprezentacije Larryja Nassara, koji je zbog toga osuđen na 40 godina zatvora.

Samo bi mahnula
U svakom slučaju, životna i sportska priča mlade Simone privlači medije. Njezin svaki nastup danas je posebno praćen, pa nas je zanimalo kakvi su izgledi da najbolja sportašica svijeta za 2018. godinu nastupi na Dobro World Cupu u Osijeku. Iz organizacijskog odbora otkrili su nekoliko objektivnih zapreka.

- Mislim kako je veći problem od novca što se ženska američka gimnastička reprezentacija uopće ne pojavljuje na natjecanjima za Svjetski kup. Amerikanci imaju drukčiju politiku, osim svjetskih prvenstava i naravno Olimpijskih igara, njihove gimnastičarke nastupaju na različitim internim natjecanjima, poput sveučilišnih natjecanja ili tzv. trialsima (kvalifikacijama, nap.a). S druge strane njihova muška reprezentacija još se pojavljuje na svjetskim kupovima, uostalom bili su i kod nas u Osijeku - rekao je Vladimir Mađarević, direktor Dobro World Cupa, koji smatra kako se mora mijenjati i dogma u svjetskoj gimnastici.

- Naš Svjetski kup nikada nije stekao status kao atletska Dijamantska liga, Svjetski kup u skijanju ili grand slamovi u tenisu. Svjetski kup mora postati globalni sportski spektakl, koji će privlačiti velike sponzore. U tom slučaju i nastup Simone Biles bio bi moguć. Ukopani smo u neku povijest, pokrenuli smo s naše strane i određene inicijative u tom smjeru, ali bojim se da još nema kritične mase - rekao je Mađarević.

Mario Vukoja, dopredsjednik tehničkog odbora UEG-a (Europske gimnastičke federacije, nap.a) i član organizacijskog odbora Dobro World Cupa, otkrio je i jedan detalj načina funkcioniranja najvećih zvijezda i privlačenja na gimnastička natjecanja.

- Imali smo u Osijeku ideju na desetu godinu Svjetskog kupa dovesti Nadiu Comaneci. Znači, na deset godina "perfect 10". Čak smo tu imali i kontakt-osobe. Njihov minimalni uvjet bio je biznis klasa u zrakoplovu i VIP tretman za nju i još dvije osobe u pratnji. Znači, to im je početna cijena za pregovore. Kada smo im poslali naše minimalne uvjete, više se nisu ni javljali. Slično bi bilo i u slučaju Simone Biles. Jednostavno, Amerikanci znaju cijeniti i prodati svoja zlata. A mislim da u slučaju Biles ona čak ne bi ni tada nastupala. Vjerojatno bi došla, odradila svoje obveze prema medijima, mahnula publici ili sudjelovala u određenim promotivnim aktivnostima, a to je bojim se potpuno neisplativo, odnosno ne bi se moglo uloženo nikako vratiti - objasnio je drugi problem Mario Vukoja.

Krešimir Lacković
14

naslova svjetskih prvaka osvojila je Simone Biles u svojoj karijeri
ĐEREK U OSIJEKU, SRBIĆ PO VIZU
U Osijek će na sedmodnevne pripreme u Sokol centar doći Ana Đerek, trenutno najbolja hrvatska gimnastičarka. Istovremeno, prvi gimnastičari predstojećeg vikenda otvoriti će sezonu nastupa u borbi za Svjetski kup. U Meloburne su VEĆ otputovali Tin Srbić i njegove klupske kolege Matija Baron i Jakov Vlahek. Srbić je u AustralijU otišao na teret HGS-a s obzirom na to da je procijenjeno kako ima izgleda osvajanjem Svjetskog kupa na preči osigurati nastup za OI.
Najčitanije iz rubrike