Sport
NOVI IGRAČ U GRADSKOM VRTU

Albanac Kristal Abazaj stigao na posudbu iz Anderlechta
Objavljeno 13. veljače, 2019.
Mladi 22-godišnji krilni napadač u sezoni 2017./2018. proglašen je za najdarovitijeg igrača Albanije

Jučer je u svlačionicu NK-a Osijek stiglo novo igračko ime. Riječ je o 22-godišnjem Albancu Kristalu Abazaju, koji je u Gradski vrt došao na jednogodišnju posudbu iz redova belgijskog Anderlechta. Naravno, osječki klub je u dogovoru s Belgijancima sebi osigurao mogućnost otkupa Abazajevog ugovora ako bijelo-plavi za to budu zainteresirani.

Kristalova prirodna pozicija u momčadi je desni krilni napadač, što znači kako je trener Zoran Zekić dobio novo ime na poziciji koju je označio kao prioritet. Abazajeva prednost je i ta što je ljevak jer Zekić preferira koristiti igrače s "kontra nogom" na krilnim pozicijama. Trebaju mu ljudi koji će s krila ulaziti u sredinu te tako jačom nogom prijetiti vratima, a ujedno i otvarati prostor za nadolazeće bočne igrače iz drugog plana.

Zanimljiv CV
Ovako na prvu teško je reći hoće li Albanac predstavljati pojačanje ili će biti samo jedan u nizu igrača koje je osječki klub isprobao u posljednje vrijeme. Inače, Abazajev CV jako je zanimljiv. Najbolje igre pružio je u Luftëtariju, za koji je u dvije sezone odigrao 66 susreta i zabio 16 pogodaka. U siječnju 2018. za 300.000 eura kupio ga je Skenderbeu, nakon što je u prosincu proglašen za igrača mjeseca albanske lige, ali ga je odmah vratio u Luftëtari na posudbu. Abazaj je nastavio s dobrim igrama i na kraju te sezone dobio je nagradu za najtalentiranijeg igrača albanske Superlige. Svi ti dobri nastupi nisu prošli nezapaženo, a kad se ljeti vratio u redove Skenderbeua, nije se dugo tamo zadržao. Naime, za taj klub nije odigrao ni jednu utakmicu, a Skenderbeu ga je prodao Anderlechtu za 750.000 eura. Prošlog ljeta na njega je oko bacio i NK Osijek.

- Abazaja pratimo već duže vrijeme i pokušali smo ga angažirati još prošlog ljeta jer je bio najbolji igrač albanske lige. Međutim, kada se u priči pojavio Anderlecht s izdašnijom financijskom ponudom od naše, Abazaj je odlučio krenuti put Belgije. S obzirom na to da se tamo nije uspio izboriti za minutažu tijekom jeseni, iskoristili smo priliku i s Anderlechtom dogovorili posudbu. U tom poslu svi smo zadovoljni. Abazaj se nastupima i igrom u našemu klubu želi nametnuti za albansku reprezentaciju, Anderlecht će pratiti njegov razvoj kod nas, a mi smo dobili igrača koji će nam pojačati konkurenciju na krilnim pozicijama, što je trener Zoran Zekić i želio - kaže Alen Petrović, sportski direktor NK-a Osijek.

Inače, za zaključenje posudbe trebalo je pričekati kraj prijelaznog roka u europskim zemljama, gdje on završava 31. siječnja. Naime, Abazaj je do posljednjeg trenutka koketirao s beligijskim prvoligašem St. Truidenom, ali na kraju dogovor nije postignut pa je "uletio" u Osijek.

Santinijeva preporuka
Sad kada je posao zaključen, ostaje samo pitanje hoće li ga Osijek stići registrirati već za susret protiv Istre 1961. Klupska administracija jučer je ulagala krajnje napore kako bi se sva potrebna dokumentacija na vrijeme dostavila u HNS. Jasno, ako je akcija uspjela, hoćemo li Albanca odmah vidjeti na djelu ovisit će i o odluci trenera Zorana Zekića, koji dosad nije baš bio sklon nove igrače odmah gurati "u vatru". Međutim, Zekić nije baš najsretniji doprinosom sadašnjih krilnih napadača, pa možda Abazaja aktivira odmah. U klubu vjeruju kako su dobili pravo pojačanje, a mi ćemo ipak ostati suzdržani jer prije konačne ocjene treba ga vidjeti na djelu. Znate kako je to išlo s Hentyem. U početku se činilo kako je Osijek dobio igračku "zvijer", sve dok nismo saznali kako ta "zvijer" ne stanuje samo u Nigerijčevu tijelu nego i u glavi, pa nije uvijek spreman iskazati svoj neupitni talent. Uglavnom, Osječani su informacije i dobre preporuke za Abazaja dobili s više strana, a važnu je ulogu odigrao i hrvatski reprezentativac Ivan Santini koji igra za Anderlecht, a brat je Osijekova vratara, koji je posuđen Domžalama Krševana.

- Rekao sam već kako smo ga duže pratili. Prema onome što smo vidjeli uživo, i preko raznih snimaka njegovih nastupa, bilo je jasno kako je riječ o odličnom igraču. Naravno, dodatne informacije nikada nisu na odmet, a u tom dijelu nam je puno pomogao naš reprezentativac Ivan Santini, koji je u Anderlechtu dijelo svlačionicu s Abazajem. I on nam je potvrdio kako je riječ o kvalitetom igraču. Uglavnom, preporuke koje Kristal ima vrlo su kvalitetne, a vjerujem kako će on to pokazati i igrom u dresu NK-a Osijek - zaključio je Petrović.

Dolaskom Abazaja zimski prijelazni rok bi za bijelo-plave trebao biti zaključen. Sad ostaje samo pričekati trenutak kada će Mađar László Kleinheisler konačno dobiti zeleno svjetlo za debi u bijelo-plavom te vidjeti kakve su sposobnosti novopridošlog Abazaja. No kada je Alen Petrović u pitanju, uvijek treba ostati oprezan jer do kraja prijelaznog roka još su tri dana, a sportski voli priređivati iznenađenja i dovoditi igrače u posljednji trenutak. Istina, dosad je sve to radio ljeti, ali ne bismo se iznenadili ako to ponovi i ove zime. Prve u kojoj je Osijek trgovao nakon dugo vremena...

Dalibor Keler
Santini
PREPORUČIO GA HRVATSKI NAPADAČ
ABAZAJEV OSOBNI KARTON
l Datum rođenja: 6. srpnja 1996.

l Mjesto rođenja: Elbasan (Albanija)

l Pozicija u momčadi: krilni ili centralni napadač

l Noga s kojom igra: Lijeva

l Visina: 183 centimetra

l Klubovi: Elbasani (Albanija), Lufteari (Albanija), Skender beu (Albanija), Anderlecht (Belgija)

l Nastupi za reprezentaciju: Albanija 1, Albanija (U-21) 8, tri pogotka

l Tržišna vrijednost: 550.000 eura
PROTIV ZRINSKOG U GRABOVCU
Nogometaši Osijeka danas će u Grabovcu odigrati prijateljski susret protiv trećeligaša Zrinskog iz Jurjevca. Početak susreta pomaknut je za jedan sat u odnosu prema prvotnom dogovoru, pa će početi u 17 sati. Ta će utakmica poslužiti treneru bijelo-plavih Zoranu Zekić kako bi provjerio stanje igračkog kadra za prvenstveni susret protiv Istre 1961, a najveći upitnici vezani su uz zdravstveno stanje kapetana Mileta Škorića (leđa) i Nigerijca Ezekiela Hentya (prepone).
Alen Petrović

sportski direktor Osijeka

Abazaja pratimo već duže vrijeme i pokušali smo ga angažirati još prošlog ljeta. Međutim, kada se u priči pojavio Anderlecht s izdašnijom financijskom ponudom od naše, Abazaj je odlučio krenuti put Belgije.
Možda ste propustili...

SPLITSKI KLUB IMA NOVOG PREDSJEDNIKA

Iz Presoflex gradnje iz Požege na čelo Hajduka

FESTIVAL PLIVANJA U ZAGREBU

Josić kući donijela komplet medalja

MEĐUŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA OSIJEK-VINKOVCI

Vodeći trojac traži bodove na gostujućim terenima

Najčitanije iz rubrike