Učionica
PSIHOLOŠKO SAVJETOVALIŠTE ZA STUDENTE SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Stručne psihologinje pomažu osječkim studentima u nošenju s izazovima i pritiscima
Objavljeno 10. veljače, 2019.
Psihološko savjetovalište za studente Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na adresi Ulica cara Hadrijana 10 c u Sveučilišnom kampusu djeluje od akademske godine 2016./2017, a prije toga djelovalo je na Filozofskom fakultetu Osijek. U savjetovalištu rade psihologinje s edukacijom iz kognitivno-bihevioralne terapije: doc. dr. sc. Ana Kurtović, doc. dr. sc. Ana Babić Čikeš i doc. dr. sc. Lara Cakić.

Psihološka su savjetovališta dio složenoga sustava potpore studentima na svim suvremenim sveučilištima u Hrvatskoj i inozemstvu, a neprekidno se pokazuju nužnim oblikom potpore studentima. Naime, iako većina studenata i bivših studenata smatra studiranje ugodnim i lijepim razdobljem života, ono je ispunjeno mnogim izazovima i pritiscima. Preuzimanje nove životne uloge u relativno mladoj dobi (najčešće s 18 ili 19 godina) zahtijeva prilagodbu na mnogim područjima: očekuje se znatno veća samostalnost u ispunjavanju obveza i svakodnevnom životu, gradivo je znatno opsežnije i teže nego u srednjoj školi, mnogo je novih osoba s kojima se dolazi u kontakt, potrebno je naučiti nove akademske i interpersonalne vještine i slično. Osim toga, često su prisutne i financijske brige i problemi u odnosima koji mogu pridonijeti općem stresu. Uistinu, istraživanja i praksa pokazuju da su problemi psihološke prirode češći kod studenata nego kod njihovih vršnjaka koji ne studiraju. To ne znači da je studiranje samo po sebi rizično za mentalno zdravlje, ali znači da postoje čimbenici studentskoga života koji povećavaju rizik. Najčešći su problemi na koje se studenti žale depresivnost i sniženo samopoštovanje te anksiozni problemi (pri tome najčešće socijalna i ispitna anksioznost). Također, mnogi su problemi vezani uz prilagodbu samom studiju – problemi s učenjem i koncentracijom, problem s organizacijom vremena, usamljenost i slično.

U Psihološkom se savjetovalištu sa studentima većinom provodi pojedinačno savjetovanje. To je proces u kojem savjetovatelj i student zajedno nastoje razumjeti kako se problem razvio, koji su mu sve čimbenici pridonijeli te dogovaraju daljnje postupke. Način je rada prilagođen svakom studentu i njegovu problemu, a najčešće se radi na učenju novih vještina te mijenjanju obrazaca mišljenja i ponašanja. Cilj je savjetovanja uvijek pomoći osobi s trenutačnim teškoćama, ali i osnažiti ju za suočavanje s budućim izazovima i problemima. Osim individualnog savjetovanja, također se provode i radionice koje su najčešće namijenjene učenju novih vještina važnih za uspješno studiranje, ali i unaprjeđenje kvalitete života.
Ana KURTOVIĆ
Grupni tretman socijalne anksioznosti u sljedećem semestru

S obzirom na to da se pokazalo kako studenti često osjećaju izrazitu nelagodu pri izlaganju seminara, usmenim ispitima, odgovaranju na nastavi, ali i u kontaktu s nepoznatim osobama, odlučili smo pokrenuti grupni tretman socijalne anksioznosti u sljedećem semestru. Riječ je o grupnom tretmanu koji je usmjeren učenju načina nošenja s anksioznošću te mijenjanju neprikladnih obrazaca mišljenja i ponašanja koji održavaju problem. Traje osam tjedana, a više informacija može se dobiti na Facebookovoj stranici Psihološkoga savjetovališta: https://www.facebook.com/psunios/.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike