Sport
DARKO SARAPA

U kolekciji fali još pojedinačna velika medalja
Objavljeno 8. veljače, 2019.
Kuglač osječke Svjetlosti najbolji je sportaš grada - osoba s posebnim potrebama za 2018. godinu

Nije bilo puno dvojbi u izboru najuspješnijeg sportaša osobe s posebnim potrebama za 2018. godinu. Darko Sarapa, kuglač osječke Svjetlosti, već je navikao penjati se na pozornicu HNK-a i primati priznanje, koje je već treći put završilo u njegovim rukama. Ovaj 53-godišnjak prvi je put bio laureat 2012. godine, isto je ponovio 2015., te sada ponovo tri godine poslije.


- Lijep je osjećaj kada te cijene u vlastitoj sredini, daje to poticaj za dalje. Prošla godina bila je uspješna na međunarodnoj i domaćoj sceni, a ništa od toga ne bi bilo bez podrške obitelji, prijatelja, klupskih kolega, ljudi iz grada i županije - kaže Sarapa, koji je kuglu prvi put u ruke uzeo još za vrijeme školovanja, a aktivna karijera duga je sada već tri desetljeća.


Gotovo posljednja dva standardni je hrvatski reprezentativac, a naša izabrana vrsta još jednom je bila uspješna na Europskom prvenstvu za slijepe i slabovidne, koje se održalo u Rumunjskoj. Još tamo početkom lipnja prošle godine, na stazama kuglane u Targu Muresu, Hrvatska je ukupno osvojila čak 11 odličja, od čega šest zlatnih. Nju je oko vrata stavio i osječki kuglač, koji je u momčadskom dijelu da svoj doprinos da se zajedno sa suigračima nađe na najvišem postolju.


- Uvjerljivo smo osvojili naslov prvaka, imali smo na kraju 70 čunjeva više od drugoplasiranih Poljaka, a ja sam srušio 679 čunjeva, što je bilo dostatno i za nastup u pojedinačnoj završnici - prisjeća se Sarapa, koji je bio i korak do postolja u pojedinačnoj konkurenciji.


- Završio sam na najnezahvalnijem, četvrtom mjestu. U finalu sam popravio rezultat iz prvog dijela, srušio sam 697 čunjeva, ali za broncu je trebalo četiri više. Šteta, malo je nedostajalao, a četvrtu sam poziciju potvrdio i u disciplini 2 x 120 hitaca - kaže kuglače koji nastupa u B2 konkurenciji, a kojemu na stazi asistira Đuro Vinkler, klupski trener u Svjetlosti, s kojom je konstantno prisutan u vrhu domaćeg prvenstva, a naravno da je hrvatski reprezentativac na domaćoj sceni nedodirljiv u svojoj disciplini.


- Tri su kategorije, ova moja za osobe koje vide tri posto, B3 je za pet posto, a slijepi su u kategoriji B1 - pojašnjava Sarapa, koji ima desetak medalja s najvećih natjecanja, uz one sa euro smotri, ima i i ekipnu broncu sa Svjetskog prvenstva u raznim disciplinama, osim jedne. Nedostaje još samo pojedinačno veliko odličje.
- Zadovoljan sam s reprezentativnom karijerom, koja je imala i jedan prekid prije šest godina zbog ozljede šake. Neka zdravlje posluži, možda onda stigne i pojedinačno postolje, ali ne zamaram se time. Bavim se sportom koji volim, aktivnost je to koja znatno popravlja kvalitetu života svima nama koji imamo tjelesni hendikep - kaže najbolji sportaš grada na Dravi u konkurenciji osoba s posebnim potrebama, Darko Sarapa.
Nino Benčina
753

srušena čunja Sarapin je rekord
ZA EUROPSKI NASLOV NEDOSTAJALO 15 ČUNJEVA
Na posljednjem Europskom prvenstvu, u B2 kategoriji za pojedinačni naslov trebalo je srušiti 712 čunjeva. Sarapa je naciljao 697, što je odličan rezultat, ali ipak nije bilo dovoljno za osvajanje odličja. No, u svojoj dugoj karijeri, koja traje tri desetljeća, član Svjetlosti imao je i boljih rezultata.

- Puno stvari ovisi o nastupu i konačnom rezultatu. Ovaj moj iz Rumunjske bio je dobar, a najbolji u karijeri ostvario sam 2010. godine. Osobni rekord mi je 753 čunja, a postigao sam ga na stazama zagrebačke Grmoščice - prisjeća se Darko.
Najčitanije iz rubrike