Sport
ZIMSKI PRIJELAZNI ROK U OSIJEKU

Ponovno otvoreni pregovori za povratak Vedrana Jugovića
Objavljeno 7. veljače, 2019.
Od četvorice igrača kojima na ljeto istječu ugovori, ponudu za produženje zasad dobio Gabrijel Boban

Zimski prijelazni rok za HNL ulazi u posljednji tjedan pa navijači Bijelo-plavih pozorno osluškuju hoće li NK Osijek dovesti još poneko novo ime. U dosadašnjim zimskim prijelaznim rokovima Osijek nije bio aktivan jer je tijekom njih daleko teže dokopati se željenih pojačanja nego u ljeto.

Osim toga, podignuli su se i kriteriji kojima se u Gradskom vrtu služe kada donose odluke o dovođenju novih igrača. Više nisu u poziciji da im baš svaki imalo bolji igrač predstavlja pojačanje pa je stoga zimski šoping dodatno kompleksniji. Uostalom, Osijek je svog "kapitalca" ove zime već ulovio iako to još nitko ne doživljava. Mađarski reprezentativac László Kleinheisler jedno je od najuglednijih igračkih imena koje je posljednjih nekoliko godina ateriralo u HNL, ali nesreća je u tome što je potrebno pričekati kako bi ga hrvatska i osječka publika vidjeli na djelu. Još uvijek traje pravna borba njega i kazahstanske Astane oko raskida ugovora na štetu kluba, slučaj je predan Arbitraži FIFA-e i sve što sada u Osijeku mogu jest nadati se brzoj presudi. Da će ona biti u korist Lászla i NK-a Osijek, smatra se, nije sporno. Astana samo želi još malo zagorčati život Mađaru, ali to su, navodno, samo potezi očajnika. No, s obzirom na to da će Osijek takvu igračku klasu dobiti bez odštete, vrijedi biti strpljiv.

U tajnosti
U preostalih osam dana prijelaznog roka, bar prema najavama, u osječku svlačionicu trebalo bi sletjeti još bar jedno pojačanje. Naime, nakon što je završio prijelazni rok za zapadne europske zemlje koje su mnogim igračima najzanimljivije, Osijeku je malo olakšana pregovaračka pozicija.

- Ne znam zbog čega vlada toliko nestrpljenje u javnosti kada je u pitanju tajming oko dovođenja igrača. Ciljamo na igrače koji će svojom kvalitetom odmah biti u stanju našu momčad učiniti još boljom, a kako bi se dobilo takve, uvijek vrijedi biti strpljiv. Znamo što nam treba i odredili smo si ciljeve, pregovaramo, a uskoro očekujem i konkretizaciju nekog od tih poslova - kaže Alen Petrović, sportski direktor NK-a Osijek.

Šuška se kako je jedna od tih meta opet - Vedran Jugović. Iskusni veznjak koji odgovara svim kriterijima. Kvalitetu ima, osječko je dijete, što također ima važnu ulogu u strategiji osječkog prvoligaša. Priča o njegovu povratku kući bila je aktualna krajem prošle kalendarske godine, ali se situacija s njegovim korejskim klubom Jeonnam Dragonsima koji su ispali iz elitnog razreda nije baš razvijala prema Vedranovim planovima. Vjerovao je kako će dobiti slobodne ruke za povratak kući, ali Korejci su ispali nešto tvrđi orah jer su ga imali u planu za drugoligašku sezonu pa su govorkanja o povratku prestala. No, koketiranje očito nije posve zamrlo. Nije tajna kako je Vedran nesretan u Južnoj Koreji jer ne želi igrati drugoligaški nogomet, a ni u Gradskom vrtu nisu hladni na njegov povratak pa se obavljaju određene aktivnosti oko postizanja dogovora s Jeonnam Dragonsima.

- Vidjet ćemo što će biti po tom pitanju - zagonetno je odgovorio Petrović.

I nije Jugović jedina meta, ali druga se imena, zasad, brižno skrivaju "u sefu" Petrovićeva ureda. No neće proći još puno vremena prije nego što ona ugledaju svjetlo dana. Naravno, ako se priča rasplete na željeni način.

Istek ugovora
Dovođenje eventualnih pojačanja nije jedini posao koji je pred klupskom logistikom. Treneru Zoranu Zekiću i četvorici igrača Gabrijelu Bobanu, Domagoju Pušiću, Muzaferu Ejupiju i Marijanu Antoloviću istječu ugovori na ljeto. Ponuda za produženje vjernosti, dosad, stavljena je samo pred Gabrijela Bobana, ali on je predugo oklijevao, istekao je rok u kojemu se trebao očitovati, pa je sad neizvjesno kako će se priča razvijati dalje. Gotovo smo sigurni kako Osijek neće ići na produženje suradnje s vratarom Marijanom Antolovićem. Njemu će se omogućiti odlazak bez odštete, a razgovori s Domagojem Pušićem i Muzaferom Ejupijem otvorit će se nakon završetka prijelaznog roka (15. veljače). Isto tako upitno ne bi trebalo biti ni produženje suradnje s trenerom Zoranom Zekićem. No u taj proces nije uključena samo klupska sportska logistika, nego glavnu riječ vodi predsjednik Ivan Meštrović. Ako je suditi prema njegovu dosadašanjem stavu prema treneru, onda produžetak suradnje ne bi trebao biti upitan, ali postoje neke stvari o kojima vrijedi popričati. Prije svega o klupskoj rezultatskoj strategiji u sljedeće četiri godine.

Naime, u ljeto će završiti četvrta Zekićeva, a treća sezona u kojoj je NK Osijek dobio nove suvlasnike. Vrijeme je za podvlačenje crte, ali i malo više strateškog planiranja. U ove tri godine dovedeno je 30-ak igrača, a u ovoj posljednjoj krenuli su i odlasci. Logično je kako bi i Zekić u novom razdoblju želio malo manje tih silnih migracija igrača jer u takvim okolnostima nije lako stvoriti prepoznatljivost. Uglavnom, kada se sjede za stol, imat će Meštrović i Zekić o čemu porazgovarati kada je u pitanju klupska rezultatska strategija.

Dalibor Keler
Zekić
O TRENERU BRIGU VODI PREDSJEDNIK
PROMOCIJA VLASTITIH SNAGA
Otkako je NK Osijek prešao u privatne ruke, navijači su se naviknuli na stalna dovođenja pojačanja, pa kad ih nema, onda nastupi lagana konsternacija. Međutim, u svemu tome zaboravlja se na trenutak u kojemu je Ivan Meštrović sa suradnicima došao u Gradski vrt. Klub je bio na korak do “ključa u bravu” i zato su u ovim prvim godinama bili potrebni ti mnogobrojni dolasci kako bi se ostvario povratak u vrh HNL-u. Međutim, temelj klupske strategije nije stalna kupnja velikog broja igrača, nego stvaranje i promocija mladih nogometaša iz vlastite škole. Krenulo je i na tom planu. Lončar, Pilj, Špoljarić trebali bi biti tek prvi ešalon koji se probio do prve momčadi. Kandidata ima još, ali hoće li se naći među prvotimcima, ovisi najviše o njima samima. To nije tako atraktivna priča za javnost, ali je za klub od vitalne važnosti.
REZULTATSKI IMPERATIV
Razdoblja u sezoni kada Bijelo-plavi igraju dobro i pozicioniraju se visoko na tablici mogu izazvati laganu amneziju kod javnosti kada su u pitanju klupski rezultatski imperativi. Predsjednik Ivan Meštrović odmah je po dolasku jasno poručio “prvo infrastruktura, pa onda napad na rezultat.” Klupski budžet u ovom trenutku prilično je opterećen izgradnjom novog stadiona i kampa Škole nogometa. Zbog toga su vrlo jasno postavljeni financijski gabariti kada je u pitanju slaganje momčadi. I takvo će stanje potrajati još godinu i pol dana dok na Pampasu ne nikne nov Osijekov dom. I zato je važno naglasiti kako je jedini pravi rezultatski imperativ za Bijelo-plave plasman u Europu. Naravno, neće se oni odreći ni drugog mjesta, ni hrvatskog Kupa ako se za to ukaže prilika, ali to u ovom trenutku predstavlja rezultatski bonus, a ne imperativ.
Najčitanije iz rubrike