Sport
UGODNO PROLJEĆE U OSIJEKU

Bit ćemo opet grad u koji se rado dolazi
Objavljeno 7. veljače, 2019.
Već se sada veselimo proljeću u Osijeku. Sportskom proljeću. Posebno kraju svibnja i početku lipnja. U razmaku od samo dva tjedna obilježit će ga tri velika sportska događaja.

Krenut će s 11. gimnastičkim Dobro World Cupom. Ove godine u kalendar upišite 26. i 27. svibnja. Jer, osim gimnastike, sigurno će biti ponuđeno puno više poput prošle godine odličnog Feel good festivala s puno pozitivnih vibracija. Prave sportske poslastice za različite ukuse slijede početkom lipnja. Od 5. do 9. lipnja na lijevoj obali Drave slijedi još jedan Pannonian Challenge, festival ekstremnih sportova, a prava stvar objavljena je prekjučer na stranici HNS-a. U sklopu kvalifikacija za EP 2020. u Gradskom vrtu gostuje Wales. Luka Modrić protiv Garetha Balea. I to nije sve. Kao vjesnik proljeća od 16. do 23. ožujka u dvorani Gradski vrt održat će se Europsko prvenstvo u gađanju zračnim oružjem. Premda će nastupiti kompletna trofejna hrvatska reprezentacija, nije streljačko natjecanje mamac za publiku kao primjerice nogomet, ali blizu tisuću strijelaca i njihovog pratećeg osoblja koji će doći u grad razlog je zbog čega je to događaj koji premašuje sportski značaj. Kao uostalom i tradicionalni Ferivi polumaraton. Sve veći broj ljubitelja trčanja već je zaokružio datum 6. travnja, kada će pohoditi grad na Dravi. Uz sve to, a nakon plasmana rukometaša NEXE-a na završnicu sve se više šuška kako bi se i to moglo održati u Osijeku. Sve su to događaji koji će privući različitu publiku. Na gimnastiku, vježbače i njihove trenere iz i ove godine sigurni smo više od 30 zemalja svijeta. Od kojih neki neće samo doći na ta tri-četiri dana natjecanja. Osijek je dobio gimnastički centar jedan od boljih u ovom dijelu Europe pa će mnoge reprezentacije prije ili poslije Dobro World Cupa iskoristiti to za duži boravak u Osijeku, koji će poslužiti kao pripremna baza. Pannonian je priredba koja godinama privlači mlađu populaciju. Ne samo zbog ekstremnih sportova nego zbog dobre zabave koja se ponudi i s ove druge naše desne obale Drave. Dolazak Velšana u grad posebna je priča. Wales je reprezentacija kao i svaka otočna koju prati veliki broj navijača. Teško ih je procijeniti koliko će ih biti u Osijeku. Sigurno više od 300-tinjak koliko ih je bilo prigodom posljednje utakmice Hrvatska - Wales u Osijeku. Dosta toga ovisit će o startu reprezentacije koju vodi legendarni Ryan Giggs u kvalifikacijama za EP. No može se ugrubo računati. Jedno do dva noćenja pa isto toliko doručaka, ručkova i večera, pa bar pet piva dnevno u sebe...

Nedavno je gimnastičar Robert Seligman za Glas rekao: Nemamo mi više tvornice, ali imamo moderni gimnastički Sokol centar, imamo sjajan poligon za BMX i skate. Dobit ćemo uskoro novi lijepi stadion, još samo da se neke stvari pokrenu i po pitanju zatvorenog olimpijskog bazena, onda bismo stvarno mogli reći da imamo sve. Zbog čega se onda nekada industrijsko središte ne bi pozicioniralo kao sjedište sportskog turizma, govorio je Seligman. Da doista, kada bismo sve to imali, mogli bismo zapjevati poput repera Somme dolara. Ne Zagreb nego "Osijek, Amerika u malom". Pada mi na pamet i Alicia Keys i "New York". Jer ovoliko velikih sportskih događaja u tako kratkom razdoblju imaju samo veliki svjetski gradovi. Zato već sada apeliram na turističke djelatnike u Gradu i Županiji i one koji to žele postati. Red je za opću mobilizaciju. Iskoristiti sve te događaje u službi razvoja sportskog turizma. Jer Osijek bi ovoga proljeća mogao postati grad o kojemu će se u prvom redu pričati kako se u njega rado dolazi!

Krešimir Lacković
Možda ste propustili...

MURSAŠI SE ISKAZALI U KAŠTELANSKOJ MAJSTORICI

Najtežom stazom ponovno do finala doigravanja za prvaka

U SUSJEDSTVU EUROPSKO PRVENSTVO U VESLANJU

Europska medalja važna, ali još je važnija forma za Pariz

Najčitanije iz rubrike