Svijet
ZBOG RJEŠAVANJA PITANJA MAKEDONIJE

Angela Merkel pohvalila Tsiprasovu "odlučnost"
Objavljeno 12. siječnja, 2019.
Njemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je, nakon dvosatnih razgovora u Ateni, "odlučno djelovanje" grčkoga premijera Alexisa Tsiprasa u pogledu rješavanja pitanja novoga imena Makedonije.


Njemačka kancelarka odala je priznanje Tsiprasu za njegovu odlučnost u rješavanju toga trnovitog pitanja, nakon razgovora koji su održani u potpuno drukčijoj atmosferi od one tijekom njezina dva prethodna posjeta 2012. u 2014. godine.


Grčko-makedonski sporazum potpisan 17. lipnja 2018., potvrde li ga dva parlamenta, "omogućit će Sjevernoj Makedoniji da postane članica NATO-a i EU-a", rekla je njemačka kancelarka. "Taj je sporazum svima u interesu, Makedoniji, Grčkoj i cijeloj Europi", naglasila je.


Alexis Tsipras je, s druge strane, govorio o "uzornom sporazumu" koji će "donijeti stabilnost i rast u regiju". Grčka je, dodao je, "bila jedna strana problema, a sada je postala jedna strana rješenja".


Makedonski parlament priprema se donijeti odluku o tome hoće li zemlja promijeniti ime u "Republika Sjeverna Makedonija", čime bi završio njezin spor s Grčkom. Glasovanje o četiri ustavna amandmana trebalo bi se održati prije konačnog roka 15. siječnja.


Izglasavanjem novoga imena završit će višemjesečna politčka bitka u Makedoniji, a lopta će biti prebačena Ateni. Promjena imena neće se provesti ne prihvati li i grčki parlament sporazum koji su u proljeće postigli Zoran Zaev i Alexis Tsipras.


Sporazum, koji bi trebao okončati spor koji traje više od trideset godina, podupiru EU i SAD jer bi trebao otvoriti put ulaska te zemlje u EU i NATO.


No u Grčkoj je grčko-makedonski sporazum izazvao burne rasprave i mogao bi ugroziti krhku većinu u grčkom parlamentu.
Tijekom boravka njemačke kancelarke u Ateni, u središtu grada dvjestotinjak prosvjednika, koji su se odazvali na poziv malih stranaka ljevice, nosilo je transparente na kojima je pisalo "Merkel, otiđi" i "Ne pristajemo na ucjenu Merkel o prespanskom sporazumu".H
Možda ste propustili...

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

Najčitanije iz rubrike