Učionica
PRVA UVODNA AKTIVNOST EUROPSKE NOĆI ISTRAŽIVAČA 2019. NA SVEUČILIŠTU U OSIJEKU

Božićni bal lipicanaca u Državnoj ergeli Đakovo – u znaku tradicije
Objavljeno 13. siječnja, 2019.
„Tajna bijele kočije“ naziv je sedmoga po redu poznatoga glazbeno-scenskog spektakla Božićni bal lipicanaca, održanoga 15. prosinca 2018. u zatvorenoj jahaonici Državne ergele Đakovo.


Nastup stotinjak sudionika i četrdeset konja oduševio je prepuno gledalište. Predstavu je gledalo oko 1500 posjetitelja u dvama terminima toga dana u trajanju po 90 minuta. Uz igru svjetla i vatre, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva turizma RH, ispričana je bajkovita priča koju su uz atraktivnu glazbu pratili mnogi sudionici. Valja naglasiti da je to bila prva uvodna aktivnost projekta Europska noć istraživača koji će se na Sveučilištu u Osijeku održati u rujnu 2019.


Bal je otvorila ženska pjevačka skupina „Kraljice Bodroga“ Hrvatskoga kulturnog društva iz Bačkog Monoštora iz Vojvodine. Prvi je put na balu uprizoren dio europske kulturne baštine, poput rekonstrukcije običaja čuvanja konja na pašnjacima, „konjarske vatre“ i podizanje uzbune paljenjem baklji u vrijeme Vojne krajine. Tema je bila doba Vojne krajine u 17. stoljeću i prodiranje Osmanlija prema srcu Europe. Život onoga vremena u našim krajevima prikazali su članovi Konjogojske udruge „Stari graničari“ i Vojno-povijesne postrojbe „Serežani“ iz Županje. Nastup su upotpunile članice KUD-a Tena iz Đakova čije su Slavonske kraljice prikazale običaj ljelja. Taj običaj, koji prikazuje oslobađanje muškaraca iz turskih ruku uz pomoć sablji i gromoglasne pjesme djevojaka, zaštitio je UNESCO kao dio kulturne baštine. Prvi put u toj jahaonici nastupali su mađarski čikoši – konjički pastiri, a tisućljetna tradicija čikoša i njihovo umijeće jahanja očuvano je u izvornom obliku do današnjih dana. Ljubitelje visoke dresure oduševili su jahači i lipicanci Kobilarne Lipica iz Slovenije, uz nastup legendarnoga dresurnoga jahača Alojza Laha. „Šaptačica konjima“ Edit Kappel iz Mađarske pokazala je spektakularan prikaz rada s lipicancima. Bal je završio prigodnom božićnom pjesmom i nastupom kvadrile od šest jahača Državne ergele Đakovo.
Mirjana BABAN
Možda ste propustili...

TRADICIONALNA FFOS BICIKLIJADA „BIBLIOCIKLIRANJE OSIJEK – ČEPIN 2019.“

Biciklirali u znak potpore nacionalnoj kampanji „I ja želim čitati“

OD 13. DO 17. SVIBNJA 2019. SVEUČILIŠTE U OSIJEKU ORGANIZIRALO JE PRVI TJEDAN KARIJERA

Događaj koji je karijerno osnažio studente, upoznao ih i povezao s dionicima na tržištu rada

JEDINSTVEN DOGAĐAJ STROJARSKI IZAZOV 2019. U SLAVONSKOM BRODU

Povezuju lokalnu obrazovnu zajednicu, studente, učenike i gospodarstvo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVEUČILIŠTE U OSIJEKU KAO KREATIVNO SREDIŠTE

Kreativan pristup nastavnika i studenata popularizaciji znanosti s temom „Boje“

2

ODJEL ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Jaka znanstvena djelatnost, brojne studentske aktivnosti i otvorenost za međunarodnu suradnju i mobilnost

3

DR. PETAR KAUKOV, REDATELJ I DOCENT NA ODSJEKU REŽIJE DRŽAVNE AKADEMIJE ZA KAZALIŠNU I FILMSKU REŽIJU U SOFIJI (BUGARSKA) TE SURADNIK AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

S kolegama iz Kazališta Virovitica i s osječke Akademije dijelim zajednički umjetnički jezik