Svijet
KOSOVO TRAŽI ODŠTETU ZA RAT

Srbija napravila štetu od 22 milijarde eura
Objavljeno 18. prosinca, 2018.
Prema pisanju prištinskog lista Koha ditore, potpredsjednik kosovske vlade Fatmir Limaj i jedan od dvojice vođa novoizabranog prištinskog tima za nastavak dijaloga s Beogradom izjavio je da će zahtjev za ratnu odštetu biti jedna "od 15-ak tema koliko je preostalo za okončanje tog procesa", među kojima su međusobno priznanje, nestale osobe, sukcesija... Popis uvjeta za nastavak dijaloga u Beogradu ocjenjuju "popisom sumanutih zahtjeva", a pravni stručnjaci tvrde kako "nema pravne mogućnosti za bilo kakvu naknadu."


- Priština šalje poruke kako je popis sumanutih zahtjeva iz rezolucije kosovske skupštine o međusobnom priznavanju Srbije i Kosova i dobivanju mjesta u UN-u koja je usvojena prije dva dana "obogatila" zahtjevima za ratnu odštetu – pišu Večernje novosti dodajući kako su to samo "puste želje".
- Kosovo nema međunarodni subjektivitet, pa ne može pokrenuti postupak za naknadu štete. Dok god nije član UN-a, nema pravnih mogućnosti. Uostalom, u vrijeme NATO intervencije Kosovo je bilo dio SRJ. Kosovo nema nikakvih pravnih mogućnosti za bilo kakvu naknadu štete - objašnjava Bojan Milosavljević, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu s katedre za međunarodnu politiku. Priština je izračunala da je Srbija od 1990. do 1999. na Kosovu načinila štetu od 22 milijarde eura, na popisu zahtjeva prištinskih vlasti je i dio "blaga" bivše države i međunarodnog duga Kosova, ali i određeni broj diplomatsko-konzularnih predstavništava, vojnih objekata, dio arhiva nekadašnje države.M.F.
Najčitanije iz rubrike