Učionica
SURADNJA IZVIĐAČKOGA KLUBA JAVOR I FOOZOS-A NA OVOGODIŠNJEM TJEDNU CJELOŽIVOTNOGA UČENJA

Predavanje i radionica „Izviđači i škola“ za studente, nastavnike i učitelje
Objavljeno 14. prosinca, 2018.
Izviđački klub Javor Osijek, u suradnji sa studentima i nastavnicima Katedre za prirodoslovlje Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku, dao je svoj doprinos provedbi nacionalnoga programa Tjedna cjeloživotnoga učenja (TCU) koji se svake godine održava početkom listopada.

Od 1. do 5. listopada 2018. u prostorijama IK Javor Osijek održane su četiri aktivnosti. Prva je bila namijenjena roditeljima za koje su Javorovci pripremili predavanje naslovljeno „Što izviđači izviđaju“, a druge su dvije aktivnosti – 3. listopada „Primjena matematike i fizike u izviđačkim vještinama“ i 4. listopada „Izviđačkom igrom do znanja“ – bile usmjerene na djecu i mlade. Glavna aktivnost u ovogodišnjem TCU-u bili su predavanje i radionica „Izviđači i škola“ održani u povodu Svjetskoga dana učitelja koji se obilježava 5. listopada, a na koje su bili pozvani studenti završne, pete godine integriranoga preddiplomskoga i diplomskoga sveučilišnog Učiteljskog studija, zatim učitelji i nastavnici osječkih osnovnih škola te nastavnicima Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. Posebnost je te aktivnosti bila u tome što su ga pripremali izviđači mlađe dobi koji su bili učitelji-predavači za starije sudionike koji su nakratko toga dana postali vrijedni „učenici“. Cilj izlaganja mladih izviđača bio je predstaviti povezanost i korelaciju sadržaja izviđačkoga programa s nastavnim programima brojnih predmeta u školama (Matematika, Fizika, Priroda i društvo, Biologija, Tjelesna i zdravstvena kultura, Glazbena kultura i drugi).

Tijekom svladavanja izviđačkih izazova na redovnim izviđačkim aktivnostima osnovna je metoda rada bila igra kroz koju se uči. Nakon izlaganja mladih izviđača stariji i iskusniji izviđački voditelji naglasili su koliko je potrebna veća poveznica između izviđačkih udruga i škola jer i jedni i drugi imaju isti cilj, a to je odgoj i obrazovanje djece i mladih pri čemu škole to rade u okvirima redovnoga obrazovanja, a izviđači izvan institucija redovnoga obrazovanja.
Jadranka KOKOLARI, Irella BOGUT
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike