Učionica
POČELA NASTAVA ZA TREĆI NARAŠTAJ DOKTORANADA DOKTORSKOGA STUDIJA PRAVO

Novih 18 doktoranada na Pravnom fakultetu Osijek
Objavljeno 14. prosinca, 2018.

Na Pravnom fakultetu Osijek 16. studenoga 2018. svečano je obilježen početak nastave III. naraštaja doktoranada doktorskoga studija Pravo.

Na otvaranju su novoupisane doktorande pozdravili dekanica Fakulteta prof. dr. sc. Renata Perić, prodekan za prodekan za znanost, međunarodnu suradnju i poslijediplomske studije izv. prof. dr. sc. Tunjica Petrašević te izv. prof. dr. sc. Mirela Župan, voditeljica doktorskoga studija.

Uz brojku od 35 doktoranada prvoga i drugoga naraštaja, studij je bogatiji za 18 novoupisanih doktoranada. Moderan i konkurentan studijski program omogućava povezivanje različitih grana prava te je privukao zanimanje izvrsnih kandidata. Novoupisani doktorandi dolaze iz različitih pravnih i poslovnih profila: od javne uprave i sudstva preko privatnoga sektora do odvjetništva i akademske zajednice.

Pravni je fakultet prije osnivanja toga doktorskoga studija 2014. uspješno organizirao i izvodio poslijediplomske znanstvene studije koje je završilo 65 magistara znanosti i 46 doktora znanosti koji su titulu stekli u predbolonjskom modelu. Njima treba pribrojiti i tri doktoranda koji su u bolonjskom modelu stekli doktorat znanosti iz područja društvenih znanosti, znanstveno polje pravo. Doktorski studij Pravo traje tri godine, odnosno šest semestara, u svojoj ponudi sadrži više modula na kojima se doktorand prema afinitetima može usko specijalizirati. Program studija nastoji se približiti individualnim istraživačkim interesima. Doktorandu se omogućava da uz organizaciju i odabir izbornih predmeta te uz intenzivan mentorski rad uspješno završi studij te stekne akademski stupanj doktora znanosti (dr. sc). Sve navedeno čine takav oblik studija privlačnim i konkurentnim. Nastava je organizirana kroz module Građansko i obiteljsko pravo, Kazneno pravo, Europsko pravo, Međunarodno pravo, Rimsko pravo i pravna povijest, Trgovačko pravo i pravo društva, Upravno pravo i Ustavno pravo.

Nastavnici su aktivni znanstvenici koji su međunarodno priznati i prepoznatljivi te aktivni u sudjelovanju na domaćim i inozemnim konferencijama. Ujedno, u okviru studija održavaju se i gostujuća predavanja profesora domaćih i stranih sveučilišta te pravnih stručnjaka, a prvo takvo u ovoj akademskoj godini 10. prosinca održao je prof. dr. sc. Alan Uzelac.
Tomislav Levak
Stipendije za doktorande

Doktorski studij Pravo svojim studentima nudi i stipendije za studijske boravke/ljetne škole u inozemstvu, sudjelovanje na doktorskim konferencijama u zemlji i inozemstvu, organizira doktorske kolokvije te ih uključuje u znanstvene i stručne projekte. Više podataka dostupno je na poveznici: https://www.pravos.unios.hr/doktorski-studij.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike