Učionica
UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA „SLAVONSKA STEM EVOLUCIJA“ NA FERIT-U OSIJEK

Rješavaju problem nerazvijenosti modela društveno korisnoga učenja
Objavljeno 14. prosinca, 2018.
Na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Osijek 19. rujna 2018. održana je uvodna konferencija EU projekta „Slavonska STEM evolucija“ čiji je nositelj Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije (ZTK OBŽ), a projektni su partneri FERIT Osijek, Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) Zagreb, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek te Institut za razvoj i tržište rada (IRTR) Zagreb.

Projekt se bavi rješavanjem problema nedovoljne suradnje između organizacija civilnoga društva (OCD-a) i visokoškolskih ustanova pri uključivanju studenata u rješavanje problema u zajednici, odnosno nerazvijenost modela društveno korisnoga učenja (DKU). DKU je u svijetu prepoznat kao učinkovit način povezivanja studenata i visokoškolskih nastavnika s OCD-ovima i širom društvenom zajednicom te kao važan poticaj studentima za pronalaženje prvoga posla, odnosno za njihovo povezivanje s tržištem rada. Kroz DKU kao metodu iskustvenoga učenja studenti primjenjuju znanje i vještine stečene kroz studij za razvoj i provedbu projekata kojima se rješava kakav konkretan društveni problem. Osim nekoliko primjera na društveno-humanističkim fakultetima, u Hrvatskoj su vrlo ograničene mogućnosti i malo je primjera postojanja mogućnosti da studenti sustavno i neprekidno primjenjuju stečena znanja uključivanjem u društveno korisne projekte u suradnji s OCD-ovima. Osobito je evidentan nedostatak kolegija sa sastavnicom DKU-a na fakultetima iz STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) područja.

Na uvodnoj su konferenciji predstavljeni ciljevi projekta, aktivnosti koje se provode te očekivani rezultati. Zahvaljujući projektu „Slavonska STEM evolucija“, koji je odobren iz poziva „Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovanih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja (DKU)“, razvit će se održivi programi DKU-a u suradnji FERIT-a Osijek i organizacija civilnog društva (OCD) u području razvoja STEM i digitalne pismenosti djece osnovnoškolske dobi na području pet slavonsko-baranjskih županija. Unaprijedit će se kapaciteti visokoškolskih nastavnika, predstavnika OCD-a i studenata o DKU metodi te će se razviti i provesti programi DKU-a s aktivnostima koje doprinose rješavanju problema u zajednici (nedostatna digitalna pismenost i nedostupnost STEM programa u zajednici). Pri tome će se istodobno razvijati stručne i osobne kompetencije studenata provedbom projekata DKU-a. Ciljne su skupine u projektu nastavnici i studenti FERIT-a Osijek te predstavnici organizacija civilnoga društva (OCD).

U proteklom razdoblju provedbe projekta održana je edukacija o DKU i prijenosu STEM kompetencija kroz DKU, koristeći se robotikom i automatikom, u kojoj je sudjelovalo 17 nastavnika FERIT-a, šest CM (Croatian Maker) mentora i četiri predstavnika partnerskih organizacija. Na uvodnoj su konferenciji svim sudionicima edukacije uručene potvrde o sudjelovanju. U okviru projekta, za potrebe provedbe programa DKU-a, otvorena su dva STEM centra, jedan na FERIT-u Osijek, a drugi u prostorima ZTK OBŽ. Po završetku uvodne konferencije dekan prof. dr. sc. Drago Žagar otvorio je STEM centar na FERIT-u opremljen robotičkom opremom nabavljenom u okviru projekta. U STEM će centrima studenti, koji su uključeni u projekt kroz izborni kolegij, provoditi demonstracije i učenje javnosti o mogućnostima STEM tehnologije predstavljanjem potencijala iz područja robotike, programiranja i automatike. U ovom projektu prijenos STEM kompetencija, koji označava razvoj digitalne pismenosti, temelji se na podučavanju o programiranju i ostalim digitalnim vještinama i slično, koristeći se edukacijskom tehnologijom IRIM-ove Croatian Maker (CM) lige.
Željka MIOKOVIĆ
Novi izborni kolegij Projekti za društveno korisno učenje

U projektni tim uključeno je četvero nastavnika FERIT-a Osijek: dr. sc. Željka Mioković, prof. visoke škole; izv. prof. dr. sc. Marinko Barukčić, doc. dr. sc. Ivan Aleksi i izv. prof. dr. sc. Krešimir Nenadić. Ukupna je vrijednost projekta 1.193.312,63 kuna, započeo je 19. ožujka 2018. i traje 20 mjeseci. Tijekom projekta nastavnici FERIT-a Osijek, koji su uključeni u projektni tim, razvit će i pokrenuti izborni kolegij Projekti za društveno korisno učenje, dostupan studentima završnih godina diplomskih sveučilišnih i preddiplomskih stručnih studija FERIT-a.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike