Učionica
VINKO VIDMAR, V. D. PREDSJEDNIKA STUDENTSKOGA ZBORA SVEUČILIŠTA U OSIJEKU:

„Podržavamo sve aktivnosti u smjeru poboljšanja, unaprjeđivanja i kvalitete studiranja u Hrvatskoj“
Objavljeno 14. prosinca, 2018.
Donošenjem novoga Zakona o obavljanju studentskih poslova usmjerilo se društveno povećalo na studente i kvalitetu studiranja. Moramo biti svjesni da su posljednje bitne izmjene i forme dosadašnjega Pravilnika o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata provođene davne 1996. godine te se prema tomu treba odnositi ažurno i s odgovornošću, uz malu dozu kritike.

Studenti kao osobe u postupku školovanja i stjecanja vitalnih kompetencija za održivu budućnost Hrvatske oslanjaju se na državu i njezine institucije koje se bave zaštitom studenata te održavanjem kvalitete studiranja. Takav je odnos krajnje logičan i obvezan. Bitno je naglasiti kako su izmjene Pravilnika pa i Zakona prijeko potrebni postupci jer upućuju na učinkovitost cjelovite strukture, počevši od studentskih zborova sastavnica i sveučilišta, preko studentskih centara, rektorata i Hrvatskoga studentskog zbora do resornoga Ministarstva, čineći tako kvalitetnu mrežu i poveznicu svih razina kao pravni kolektiv koji se bavi upravo poboljšanjem i nadogradnjom uvjeta potrebnim studentu u njegovu obrazovanju.

Iz novoga Zakona izdvojio bih bolju kontrolu i nadzor u slučaju zlouporabe studentskih prava i poslovanja u korist studenata i obrnuto. Preciznije su definirane odgovornosti, prekršajne i kaznene odredbe, ali i zaštitne mjere posrednicima, naručiteljima posla i izvođačima koji posluju u skladu s propisima. Također, bitna je stavka da se izvanrednom studentu omogućava rad preko studentskoga ugovora. Mnogim je studentima upravo rad preko studentskoga ugovora velika potpora u studiranju jer sami financiraju studij i potrebe u vrijeme studiranja.

Studentski zbor Sveučilišta u Osijeku i dalje će podržavati izmjene i dorade svih pravilnika i zakona u smjeru poboljšanja, unaprjeđivanja i kvalitete studiranja u Hrvatskoj.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike