Svijet
FINANCIJSKA DIREKTORICA TVRTKE ČEKA ODLUKU O JAMČEVINI

Iza afere Huawei stoji američki veliki strah od kineske špijunaže
Objavljeno 8. prosinca, 2018.
Uhićenje na američki zahtjev Meng Wanhzou, jedne od čelnih ljudi kineske tvrtke Huawei, pokazuje kako u Washingtonu postoji strah od kineske špijunaže zbog navodnih veza kineskih tehnoloških kompanija i vlade u Pekingu.


Meng, financijska direktorica drugog svjetskog proizvođača pametnih telefona i diva telekomunikacijske opreme, uhićena je 1. prosinca u Vancouveru, gdje čeka odluku o izručenju SAD-u. Meng (46), kći utemeljitelja kompanije, trebala bi uskoro izići pred sud u Vancouveru na saslušanje o mogućoj jamčevini. Ona je u Kanadi uhićena u okviru američke istrage o navodnoj shemi korištenja globalnog bankovnog sustava kako bi se zaobišle američke sankcije protiv Irana. Huawei se sumnjiči da je prekršio režim sankcija protiv Irana izvozeći proizvode američkog podrijetla. U travnju je Washington već zabranio prodaju američkih čipova jednoj drugoj kineskoj golemoj tvrtki, ZTE-u, optuženoj da je prekršila dva embarga, protiv Irana i Sjeverne Koreje. ZTE je u konačnici platio kaznu od milijardu dolara. Do uhićenja Meng Wanhzou došlo je upravo na dan kada su u Buenos Airesu američki predsjednik Donald Trump i kineski Xi Jingping proglasili primirje u trgovinskom ratu. Osim za kršenje sankcija Meng se sumnjiči i da je tajni agent kineskih vlasti te da je prekršila pakt o nešpijuniranju potpisan za prethodnog predsjednika Baracka Obame.


Ta je kineska tvrtka već duže pod nadzorom i više njezinih pokušaja ulaska na američko tržište od 2007. nije uspjelo.


Savezni zakon brani vladinim dužnosnicima i vojsci da se koriste uređajima Huaweija, a navodne veze te tvrtke s Komunističkom partijom često se spominju. "Jasno je da su već neko vrijeme Huawei, kao i ZTE, prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti", rekao je demokratski zastupnik Mark Warner. Utemeljitelj tvrtke Ren Zhengfei bivši je vojni inženjer. "Huawei djeluje kao branša kineske obavještajne službe te ima potporu kineskih vlasti radi obavještajnih aktivnosti", rekao je James Lewis iz Centra za strateške i međunarodne studije. Američkim dužnosnicima koji odlaze u posjete Kini savjetuje se da ne koriste američkim mobilnim uređajima ili računalima u toj zemlji. Washington je također pokrenuo veliku kampanju kod saveznika kako bi odvratio njihove tvrtke koje se bave mobilnom telefonijom i internetom da se koriste opremom kineske grupacije koja bi mogla dati Pekingu pristup osjetljivim informacijama, piše američki tisak. Upozorenje su potom izdali i Velika Britanija, Australija i Novi Zeland, koji su zajedno sa SAD-om i Kanadom članice saveza obavještajnih službi pod imenom "Pet očiju".


Australija i Novi Zeland odlučili su da neće dopustiti tim dvjema kineskim tvrtkama rad na uvođenju 5G mreža u svojim zemljama. Japan je pak u petak najavio da planira zaustaviti vladinu kupnju opreme od Huaweija i ZTE-a kako bi se ojačala obrana od mogućeg curenja povjerljivih informacija i od kibernetičkih napada, objavio je Reuters. Japanska vlada o svojim bi internim pravilima o javnoj nabavi trebala raspravljati najranije u ponedjeljak.
Europska unija treba biti zabrinuta zbog Huaweija i drugih kineskih tehnoloških kompanija zbog rizika za industriju Unije i njezinu sigurnost, rekao je u petak povjerenik za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.H
5

obavještajnih službi, Velike Britanije, Australije i Novog Zelanda, SAD-a i Kanade, udružilo se zbog prijetnje
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAPETOST U HORMUŠKOM TJESNACU NA GRANICI RATA

Za uklanjanje "morske mine" s tankera SAD optužio Iran

2

TURSKA ĆE UZVRATITI NA AMERIČKE SANKCIJE

Erdogan ne odustaje od kupnje S-400

3

PREKO DRUŠTVENIH MREŽA POTICAO NA UBOJSTVO

Tražio snajperista za ubojstvo Dodika?!