Sport
SEHA-GAZPROM LIGA

Nastavak daje vjeru, još da je napad na razini obrane
Objavljeno 6. prosinca, 2018.
Unatoč prednosti PPD-a Zagreb, Našičani u nastavku nisu posustali

Dugo se godina atmosfera uoči jednog hrvatskog rukometnog obračuna nije tako podgrijavala kao uoči varaždinskog obračuna PPD-a Zagreb i NEXE-a. Laici će ugrubo i bez pretjerane analize ocijeniti "nikad slabiji Zagreb, a nikada jači NEXE". U Našicama su ponajprije vjerovali kako je moguće i drugi put ove sezone skinuti skalp apsolutnim vladarima hrvatskog rukometa. Zato je atmosfera u Varaždinu bila domaćinska, na strani Našičana. No, unatoč tome nova pobjeda NEXE-a nad "zagrebašima" nije se dogodila. Červarov sastav slavio je s 20:17 u utakmici za koju ne možemo reći da je bilo "za prste polizati".

Bila je to prava ratnička utakmica nakon koje trener NEXE-a Hrvoje Horvat ima razloga zadržati zaključak da mu je momčad na dobrom putu. Često je od početka sezone ponavljao kako još napad nije na razini obrane. I na tom segmentu i dalje se mora popraviti. Izdanje u Bjelorusiji, kada su "gromovi" izgledali vrhunski u oba smjera, ipak je bio "bljesak", a ne izdanje koje Našičani mogu prikazivati u kontinuitetu. Još uvijek ne.

- Napad je ipak dio igre za koji treba više vremena za uigravanje. Dosta ovisi i o individualnom momentu nekog pojedinca koji je tada više raspoložen. Naravno, za napad, da bude na razini obrane trebat će vremena - ocijenio je trener NEXE-a Hrvoje Horvat.

Obrana je bila na visokoj razini, posebno u drugom poluvremenu kada je 5-1 zona učinila utakmicu ponovno zanimljivom. Nisu Našičani potonuli, jer objektivno nije se lako vraćati kada Zagreb dođe do sedam pogodaka prednosti. I to je pokazatelj da se ipak razlika između PPD-a Zagreb i NEXE-a ove sezone bitno smanjila.

- Vjerujem kako će naše utakmice u budućnosti biti sve zanimljivije. I ova utakmica bila bi još zanimljivija da Kastelic nije skinuo toliko zicera - smatra trener NEXE-a koji je upozoravao da u napadu prije svega njegovi igrači moraju zadržati mirnoću i prisebnost. Objektivno, teško je ne biti pomalo brzoplet ako ti suparnik ima pet pogodaka razlike, a vremena za stizanje je sve manje.

Zato, bez obzira na to što su se Našičani vratili, susret je ipak izgubljen u prvom poluvremenu. Posebno u njegovoj završnici kada NEXE nije uspio postići pogodak devet minuta. Bilo je pomalo iznenađenje tada što je Lino Červar zaigrao 5-1 obranu na koju su se gosti iz Našica tek u nastavku prilagodili. Trebalo se prilagoditi i sudačkim kriterijima. Dopuštanje odnosno puštanje čvršćeg kontakta ipak je nešto što je pogodovalo momčadi koja ima više sličnih utakmica u nogama. I to je razlog što su Našičani u napadu izgubili na sigurnosti. Ponajprije Halil Jaganjac. Od pet njegovih promašaja, prema slobodnom sudačkom uvjerenju bar na tri je bio kontakt u skoku, što je mogao biti i prekršaj. I onda prestaje strpljenje, pa Jaganjac nastavak otvara brzopletim šutom. Nakon čega ulogu strijelca preuzima Tomi Vozab koji je svojim igrama definitivno zaslužio da ga Červar uvrsti bar na širi popis kandidata za Svjetsko prvenstvo. Na kojem će sigurno biti i igrača NEXE-a.

Krešimir Lacković
ČERVAR PROZVAO ČELNIKE PPD-a ZAGREB
Nakon pobjede nad NEXE-om Lino Červar prozvao je čelnike PPD-a Zagreb rekavši kako oni moraju objasniti zašto odlazi s pozicije trenera hrvatskog prvaka te zaprijetio da će, u slučaju da oni to ne učine, on reći cijelu istinu. Na odgovor se nije dugo čekalo. Na izvanrednoj presici pojavio se direktor PPD-a Zagreb Vedran Šupuković.

- Lino Červar je prije utakmice s Nantesom objavio da odlazi iz kluba i tada je izjavio da ima previše obveza u reprezentaciji zato što počinju pripreme za Svjetsko prvenstvo. Stoga, njegova izjava je nešto što bi on trebao objasniti. Mi smo s Linom imali dogovor da ostane u klubu dok će energetski moći izdržati obnašajući obje uloge i da će u trenutku kad se odluči povući ostati u klubu u svojstvu šefa struke svih trenera, ili savjetnika kluba - rekao je direktor Šupuković.

Iz kluba su najavili da će preostale tri utakmice u ovoj kalendarskoj godini voditi postojeći stručni stožer, a Šupuković je najavio da će sa Červarom razgovarati o njegovom istupu i budućoj ulozi u klubu.
Možda ste propustili...

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

Najčitanije iz rubrike