Sport
VLADIMIR BALIĆ:

Izgledi u Gradskom vrtu su 50:50, igra se jedna utakmica, sve je moguće
Objavljeno 5. prosinca, 2018.

Vladimir Balić u svojoj karijeri čuvao je mrežu obaju današnjih suparnika u Gradskom vrtu u četvrtfinalu Kupa Hrvatske. Osječku mrežu čuvao je u onoj sjajnoj sezoni 2000./2001, kada su "bijelo-plavi" igrali 3. kolo Kupa UEFA. Od 2002. pa sve do završetka karijere bio je član splitskog Hajduka. Prošle se godine vratio privremeno u rodne Vinkovce (inače je odrastao u Nuštru, nap.a). Bio je sportski direktor tada prvoligaša, a od ispadanja iz lige nije izravno uključen u rad ni jednog nogometnog kluba. Ipak, ostao je blizu nogometu. Trenutno živi u Splitu.

- U Splitu se bavim nekim poslovima vezanim uz sport, ali nisam izravno baš u institucijama ni jednog kluba. Uz to se educiram za trenerski poziv, jer želim to u budućnosti raditi. U nekoj drugoj sam funkciji bio i mogu reći da je puno lakše raditi s igračima nego s ljudima u sportu. Planiram jedno vrijeme otići u kamp Bayerna kako bih se još više educirao za poziv trenera, a imam u planu uskoro i jedno vrijeme provesti kao pomoćni trener, da bih poslije mogao pokušati samostalno trenirati neku momčad.

Toliko o Balićevim planovima. Povod razgovora je ipak četvrtfinale Kupa i susret njegovih dvaju bivših klubova.

- Pratim situaciju u hrvatskom nogometu i vjerujem da dobro poznajem trenutnu situaciju. Bio sam u ulozi vratara i u Osijeku i u Hajduku. Proveo sam divno vrijeme u Osijeku. Bio sam dio možda i najbolje generacije Osijeka, za kojeg tvrdim kako danas djeluje u boljim uvjetima negoli je to bilo tada. Osijek, otkako je promijenio vlasnika, postao je stabilan klub koji se svake sezone upušta u borbu za najviši plasman u ligi. Kvalitetna selekcija koja je obavljena bez financijskih trzavica znak je da je Osijek i po financijama jako dobrostojeći klub. Moram reći kako u moje vrijeme u Osijeku nije bila takva idila i stabilnost. Istina, te 2000. godine borili smo se čak i za naslov prvaka, bili smo jesenski prvaci, ali situacija nije bila tako bajna. Mi smo igrali Europu, a uprava kluba se borila s financijskom stabilnošću kako bismo bar dijelom dobili što smo rezultatima zaslužili. Tada su financije u Osijeku bile najveći problem i tako je bilo dugo godina prije dolaska stranih vlasnika. Sada je vjerujem sasvim drugačije i puno je lakše raditi u takvom okruženju nego što je bilo u vrijeme kada sam ja bio u Osijeku, koji je danas, mogu reći, postao stabilan klub ne samo za hrvatske okvire.

U Hajduk je došao poslije. Ne krije kako je ipak privrženiji "bilom" od bijelo-plavog dresa.

- Dobre partije u Osijeku su mi omogućile da se okušam i u Hajduku, što mi je dječački san. Prošao sam put od navijača Hajduka i danas je poznata Torcida iz Nuštra, pa do igrača, a taj privilegij nisu imali mnogi. Koliko mi je drago što sam bio dio najbolje generacije Osijeka, koja je ostvarila povijesne rezultate, toliko mi je također drago što sam u Hajduku proveo divne dane i bio prepoznat od navijača kluba koji su mi uručili "Hajdučko srce", na što sam posebno ponosan. Uostalom, mogu biti ponosan na sve što sam ostvario u oba kluba.

Što se tiče današnje utakmice, Balić nikomu ne daje prednost.

- U jednoj utakmici sve je moguće. Kup je uvijek donosio iznenađenja. Rekao bih da su izgledi i sada 50:50. Drago mi je čuti da će Hajduk igrati s nekim mladim igračima koji su poniknuli iz njegove škole nogometa, a u ovakvoj utakmici možda mu baš taj polet bude i njegova prednost. No, i Osijek ima nekolicinu domaćih igrača, a sigurno imaju i veliku obvezu pokazati se pred svojim navijačima. Hajduk će, uvjeren sam, sve dati u ovu utakmicu s obzirom na to da su se kompromitirali u prvenstvu i vjerujem da imaju izgleda u Osijeku. Sigurno će mlada momčad Hajduka biti maksimalno napaljena, pa vjerujem da nas očekuje odlična utakmica - zaključio je Balić. A. Grgić
Vladimir Balić

bivši vratar Osijeka i Hajduka

U moje vrijeme u Osijeku nije bila takva idila i stabilnost. Igrali smo Europu, a uprava kluba se borila kako bismo bar dijelom dobili što smo rezultatima zaslužili.
Najčitanije iz rubrike