Sport
OSIJEK - RIJEKA

Kolektivna retardacija:
Lekcija neagresivnom Osijeku
Objavljeno 3. prosinca, 2018.
- Malenica nas je spašavao, a Mile Škorić bi svima trebao služiti za primjer - rekao je Zoran Zekić

Nogometaši Osijeka posve su razočarali nastupom i pristupom u derbiju protiv Rijeke. Upravo kada smo pomislili kako su neki problemi iz prethodnih sezona stvar prošlosti, bijelo-plavi su nas opet podsjetili koliko loši mogu biti kada samo malo popuste na planu odlučnosti i agresivnosti. Doživjeli su treći uzastopni poraz u Gradskom vrtu ove sezone, ali za razliku od prethodna dva koja su više bila splet nesretnih okolnosti, ovaj protiv Rijeke zabrinjava.

Gosti ne samo što su odnijeli bodove nego su doslovce razmontirali Osijek na "proste faktore". Minimalan poraz zapravo je poklon, jer je kalvarija mogla biti daleko gora da na vratima nije bilo odličnog Marka Malenice koji je dugo držao momčad u životu.

Zaboravljeni postulati
Osijek je izgledao posve izgubljen od samog početka. Nije bilo agresivnosti, kolektivnosti, odgovornosti, a najmanje hrabrosti. Svatko je vodio svoju politiku na terenu, a kada je to tako, onda je slika takva kakva je bila. Dugo već nismo iz publike čuli pitanje "što je ovo"? Odnosilo se, naravno, na igru bijelo-plavih ako se ono što su demonstrirali u toj utakmici uopće može i nazvati igrom, jer Rijeka se doslovce poigravala s Osječanima.

- Meni je iznad glave upitnik od dva metra nakon utakmice. Ne mogu objasniti zašto nam se to dogodilo. Rijeka je bila bolja u svim segmentima nogometne igre. Mogli su imati 3:0 nakon pola sata igre. Znali smo kako će se ovaj susret rješavati na sredini terena, a mi smo tamo radili sve krivo. Nedovoljna agresija, neprihvatljivo slabo kretanje bez lopte, loše reakcije na druge lopte i neobjašnjiv nemir u dodavanjima. Ne znam kako to drugačije nazvati nego – kolektivnom nogometnom retardacijom - razočarano je komentirao Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Sve što je Zekić nabrojio jasno govori kako je Osijekov problem bio – pristup. Bijelo-plavi kao da su zaboravili na koji način su dolazili do pobjeda u prethodnim susretima. Nisu imali stav, ni odlučnost, ni hrabrost. Sve je to imala Rijeka. To se najbolje vidjelo nakon što je Osijek jeftino došao u vodstvo na samom početku susreta pa jednostavno nije znao profitirati na tome. Štoviše, to kao da je naljutilo Rijeku koja je do odmora doslovce pomela Osječane s travnjaka. Dodatnu nervozu unosila je i totalna konfuzija na prekidima. Svaka ubačena lopta bila je opća opasnost pred Malenicom.

- Posljednja dva susreta dobro smo se branili na prekidima, a sada je odjednom to opet postao problem. Bila je to najlošija utakmica otkako sam postao trener Osijeka – bez ustezanja je poručio Zekić.

Počeo je utakmicu s nekim iznenađenjima. Nakon više od tri mjeseca zaigrao je Tomislav Šorša i zabio je pogodak nakon dvije i pol godine. Igrao je i Mudražija koji nije bio u pogonu dobar dio prošlog tjedna. Zapravo, izbor igrača u veznom redu bio je neočekivan. Tri veznjaka koja se baš ne razbacuju kreacijom bila su jasna poruka što je Zekić želio dobiti u sredini. Agresivnost i čvrstoću, ali...

- Nismo napravili ozbiljan prekršaj, a tako se ne može igrati protiv momčadi kakva je Rijeka – kaže Zekić.

Uglavnom, bio je to Osijek kakav nikako ne bismo željeli ponovno vidjeti jer tako je izgledao tamo negdje na početku Zekićeva puta. Teško je objasniti zbog čega se kod igrača javljaju takve oscijalcije. Još do prije tjedan dana Osijek je bio momčad kojoj je iznimno teško stvoriti priliku, a onda se dogodi ovakav nastup u kojemu ih je Rijeka stvarala kao da protiv sebe nema nikoga.

Slijedi Hajduk
Čovjek se nakon takvog izdanja mora zapitati - ispadaju li opet kosturi iz ormara? Naime, u prethodne dvije sezone Osijek je redovito zablokirao kada je trebalo napraviti rezultatski iskorak. Sada su imali priliku pobjedom nad Rijekom opet zasjesti na drugo mjesto. Uprskali su stvar do te mjere da se ne sjećamo kada je Osijek bio tako nadigran. Zapravo, ništa čudno jer Rijeka je u tom susretu imala jednu lošu kariku (Petar Mamić), a kod Osijeka su to bili svi osim Malenice, Škorića i donekle Šorše.

- Malenica nas je spašavao, a Mile Škorić bi svima trebao služiti za primjer kako se treba ponašati na terenu. Rekao sam igračima kako svi trebaju stajati mirno kada on uđe u svlačionicu. Neki igrači jednostavno nemaju pravi odnos prema poslu. Ne znam što bih trebao sad, tući ih i kažnjavati. Ako sami toga nisu svjesni, onda tu nema pomoći – smatra Zekić.

Taj izrazito loš nastup došao je u osjetljivom trenutku jer već u srijedu osječku momčad čeka četvrtfinale Kupa protiv Hajduka. Nakon ovog bijednog izdanja protiv Rijeke, teško je reći što se može očekivati od te utakmice. Nema baš nekih temelja za optimizam.

- Nije ovo trebalo jer nam za tri dana slijedi nova važna utakmica. Ostalo nam je puno razloga za razmišljanje. Možda je i dobro što dolazi tako brzo pa nećemo previše moći razbijati glavu ovim lošim nastupom. Želim vjerovati kako je to bio samo slab dan, ali neodgovornost prema zadacima u igri koju smo iskazali protiv Rijeke više se ne smije ponavljati – kaže trener osječkog prvoligaša.

Naglasak opet ostaje na izostanku kolektivne igre. Kada nestane suradnje i pomoći, što je bio jedan od zaštitnih znakova na seriji gostovanja koja su uspješno odrađena u protekla dva mjeseca, onda se Osijek nađe u ozbiljnim problemima. I nismo to vidjeli prvi put. Istina, što se tiče prvenstva, još uvijek je puno prostora za nadoknađivanje tog poraza, ali u srijedu popravnog neće biti. Protiv Hajduka će morati izići jedan posve drugačiji Osijek. Odlučniji, hrabriji, gladniji pobjede i, što je najvažnije – kolektivno daleko osvješteniji.

Iako igre i porazi poput ovog nikada nisu dobro došli, možda je ovo bio pravi trenutak da se momčad trgne uoči susreta četvrtfinala Kupa protiv Hajduka. Nama se ta utakmica ipak čini važnijom od ove protiv Rijeke jer bi eventualni plasman u polufinale proljetni dio sezone učinio dodatno zanimljivim.

Dalibor Keler
Kup
HAJDUK ZA ISKUPLJENJE
OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme: hladno. Teren: tvrd. Gledatelja: 2134. Sudac: Mario Zebec (Cestica) - 6. Strijelci: 1:0 Šorša (8), 1:1 Čolak (43), 1:2 Čolak (55). Žuti kartoni: Pušić, Kamenar, Čavar (Osijek), Mamić (Rijeka). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: ANTONIO ČOLAK (RIJEKA).

OSIJEK                   1 (1)

Malenica 7, Šorša 6, Škorić 6,5, Guti 6, D. Lončar 6, Pušić 5 (od 46. Kamenar 5,5), Čavar 5 (od 76. Špoljarić -), Mudražija 5,5 (od 58. Bočkaj 6), Boban 5,5, Hajradinović 5,5, Marić 6.

RIJEKA                    2 (1)

Sluga 6, Raspopović 6,5, Župarić 6, Punčec 6, Mamić 5, Pavičić 6,5, S. Lončar 7,5, Kvržić 7, Gorgon 6 (od 90. Grahovac -), Heber 7 (od 80. Acosty), Čolak 7,5 (od 90. Escoval -).
DOBRO

Marko Malenica
Vratar Osijeka stvarno je bio na visini zadatka. Obranio je nekoliko čistih “zicera” čime je suigračima dao priliku za bolji rezultat, ali oni je nisu bili spremni iskoristiti.

Mile Škorić
Kapetan je bio u svom uobičajenom tonusu. Vukao je, borio se, pokušavao davati dodatni impuls, ali kao i Malenica naišao je na “zid šutnje” kod suigrača.


LOŠE

Vezni red
Mudražija nedovoljno spreman, Pušić trom i nesiguran, a Čavar ni ovaj put ničim nije pokazao da zaslužuje povjerenje koje mu Zekić konstantno pruža u posljednje vrijeme. Iz veznog reda proizašao je najveći broj problema koje je Osijek imao u derbiju, ali slično su podbacili, recimo, Hajradinović i Boban.

Prekidi
Nevjerojatna je bila doza nesigurnosti i panike prilikom svakog defenzivnog prekida. Na kraju je to plaćeno s dva pogotka koja su Osječane odvela u poraz.
1:0
Mamić je želio u jednoj naoko bezazlenoj situaciji vratiti loptu svom vrataru, ali je to učinio vrlo loše, što je kaznio Šorša i doveo Osijek u vodstvo.
1:1
Stjepan Lončar izveo je udarac iz kuta s lijeve strane, na prvoj vratnici najbolje je skočio Čolak i neobranjivo pogodio malu mrežicu u lijevom kutu.
1:2
Opet je Lončar izveo korner slijeva, Čavar je loše reagirao, a na odbijanac je najbrže stigao Čolak i iz blizine zakucao loptu iza Malenice.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike