Sport
USUSRET FINALU DAVIS CUPA

Loš omjer naših: Neigranje Monfilsa i Simona dobra je vijest za Hrvatsku
Objavljeno 21. studenog, 2018.
Čilić i Ćorić nemaju od ranije dobra iskustva s Monfilsom i Simonom, koji su otkazali zbog sukoga s izbornikom i Savezom

Svojedobno Goran Ivanišević nije želio igrati za hrvatsku tenisku reprezentaciju dokle god funkciju predsjednika HTS-a obnaša Suad Rizvanbegović! Mišljenja o Goranovu (ne)igranju bila su podijeljena, no Splićanin nikada nikome nije želio podilaziti, pa je otvoreno kazao - Suad ili ja!


Odlaskom Rizvanbegovića vratio se Ivanišević, koji je imao čast biti i član hrvatske momčadi koja je 2005. godine u Bratislavi pobijedila Slovačku i osvojila naslov pobjednika Davis Cupa.

Bez najboljih

Neigranje tenisača za nacionalnu vrstu zbog neslaganja s vodstvom saveza ili izbornikom nisu samo "hrvatska posla", sličnih problema ima i u drugim reprezentacijama. Francuska ovoga vikenda u velikom finalu Davis Cupa dočekuje Hrvatsku i, srećom za nas, bez svojih najboljih igrača. Nekadašnji član TOP-a 10, danas 29. tenisač svijeta, Gael Monfils prije dvije godine tijekom polufinalnog dvoboja s Hrvatskom u Zadru izbačen je iz momčadi zbog "kršenja discipline" i od tada ga izbornik Yannick Noah nije zvao u reprezentaciju. U finalu neće zaigrati ni Gilles Simon (30-ATP), koji ne može naći zajednički jezik s vodstvom francuskog saveza. Službena je verzija da dvojac nije pozvan za finalni susret zbog zdravstvenih problema, no to je samo "diplomatska nota" saveza, jer svima je jasno zašto od petka do nedjelje neće zaigrati u Lilleu. Očekivalo se da će se sporovi izgladiti, ipak, igra se finale. Noah je ostao pri svome, a čini se i Monfils i Simon. I to nisu svi problemi Francuza jer finale zbog ozljede propušta i trenutačno njihov najbolji igrač, 26. tenisač s ATP ljestvice Richard Gasquet. Nakon što u obranu Davis Cup naslova idu bez svojih najboljih igrača, očekivanja nacije pala su na francusku drugu postavu - Lucas Pouille, Jeremy Chardy, Jo Wilfried Tsonga te odličan par Pierre-Hugues Herbert i Nicolas Mahut.

Hrvatska favorit


I dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. A svanulo je hrvatskim tenisačima, posebice našem prvom i drugom reketu Marinu Čiliću i Borni Ćoriću, koji nemaju dobra iskustva sa Simonom i Monfilsom. Ukupno s njima imaju skor 1-13. Simon je za Čilića prava "crna mačka", igrač s kojim naš prvi reket ne voli igrati jer mu jednostavno ne leži. Sastali su se sedam puta i Međugorac je slavio samo jednom, 2014. godine na putu prema trijumfu na US Openu. Simon ima dobra iskustva i s Ćorićem, protiv kojeg vodi 2-0. I Monfils se po lijepom sjeća susreta s hrvatskim tenisačima, Čilića je dobio u sva tri meča, a protiv Ćorića ima 2-0. Naš dvojac s Gasquetom ima nešto bolja iskustva, Čilićev skor s njim je 2-2, a Ćorićev 1-1.

Iako će u Lilleu Francuska imati veliku podršku s tribina velebnog stadion Pierre Mauroy, Hrvatska je na papiru (i kladioncama) favorit. Gostujući aduti u singlu su sedmi (Čilić) i 12. (Ćorić) tenisači svijeta, a Hrvatska ima i jak par Dodig/Pavić. U francuskoj momčadi 32. tenisač svijeta Lucas Pouille ima status prvog igrača. Čilić je protiv Pouillea igrao jedanput, 2016. u zadarskom polufinalu Davis Cupa i dobio ga na tvrdoj podlozi s 3:1 u setovima. Uz Pouillea za singl konkuriraju Chardy i Tsonga. Protiv Chardyja je Čilić igrao pet puta, ima tri pobjede i dva poraza, a i protiv Tsonge Marin također ima pozitvan skor (5-2). Ćorić je protiv Pouillea igrao dvaput i oba je puta slavio, Chardyja je pak jednom dobio, ali i dva puta izgubio, dok je od Tsonge jednom poražen. Francuzi imaju jak adut za subotu, uzdaju se u jedan od najboljih parova na svijetu, Nicolasa Mahuta i Pierre-Hugues Herberta, koji su ove sezone osvojili Roland Garros. Imaju domaćini jak par, ali za osvajanje naslova treba puno više od toga.

Ivana Liović
STIŽE TEŠKA ARTILJERIJA
Izbornik Yannick Noah ima na okupu dobru momčad, lani je u Lilleu vodio Francusku (Pouille, Tsonga, Herbert i Gasquet) do pobjede u finalu nad Belgijom i desetog naslova pobjednika Davis Cupa. Od petka do nedjelje ne može računati na Gasqueta, a i dolazi jača momčad od Belgije. Otkada je Noah izbornik, Francuska nema ni jednu pobjedu nad TOP 10 igračem u Davis Cupu. A Hrvatska u svojim redovima ima sedmog na svijetu, Čilića, a ni Ćorić nije daleko od desetorice najboljih. Trenutačno je 12. na ATP ljestvici i bolje plasiran od svih Francuza. Domaćini kažu - dolazi nam teška artiljerija.
Nakon finala - oproštaj
Francuski izbornik Yannick Noah nakon finala s Hrvatskom oprašta se od reprezentacije. Na izborničkoj klupi naslijedit će ga još jedno proslavljeno tenisko lice - Amelie Mauresmo, koja kormilo preuzima sljedeće godine. Ujedno nakon 2018. Davis Cup u ovom formatu odlazi u povijest.
1-13

imaju Čilić i Ćorić protiv Simona i Monfilsa.
Najčitanije iz rubrike