Sport
DONNA VEKIĆ

Hrvatska osvaja Davis Cup, ne kažem to navijački, nego realno
Objavljeno 19. studenog, 2018.
Osječanka je 2018. završila kao 34. tenisačica svijeta, i to joj je najbolji plasman u karijeri

Donna Vekić ove godine nije osvojila ni jedan WTA naslov, ali 2018. je bila vrlo uspješna. Najuspješnija u njezinoj karijeri. Igrala je finale Washingtona, prvi put u karijeri ušla je u drugi tjedan Grand Slama, osminu finala dohvatila je na najvećoj teniskoj svjetskoj sceni - Wimbledonu. I ono što je najveći dobitak godine, to su stav i samopouzdanje, igra na visokom nivou, i pobjede nad top 10 igračicama koje su u drugom dijelu sezone bile česte. Osječka tenisačica sezonu je okončala na 34. mjestu WTA ljestvice, što je i njezin najbolji ranking u karijeri. Ova godina donijela je puno toga dobroga, a jedan od razloga zasigurno je i trener, Nijemac Torben Beltz. Čovjek koji je odveo

Angelique Kerber do Grand Slam naslova i svjetskog broja jedan početkom sezone započeo je suradnju s Donnom i prva zajednička godina bila je plodonosna. Najviše u smislu Donnine igre, ali i psihe. Od tenisačice koja se "raspada" u trećem setu postala je igračica za koju meč nije gotov dok se ne odigra posljednji poen.

Na travi krenulo
- Istina, mentalno sam dosta napredovala, to se vidi u igri i na rezultatima. S Torbenom sam dogovorila suradnju u prosincu prošle godine i nije bilo realno odmah očekivati promjene i veće rezultate. Početak sezone nije bio posebno dobar, ali kako je sezona odmicala, ja sam rasla - kaže osječka tenisačica koja je prezadovoljna netom završenom sezonom.

I onda se dogodio Wimbledon, njezin najdraži turnir gdje je odmah u 1. kolu išla na četvrtu nositeljicu, Amerikanku Sloane Stephens, i prognoza je bila brzi oproštaj od All England Cluba. U laka dva seta slomila je Stephens, dobila dodatni impuls i odjurila do osmine finala.

- Prijelomni dio sezone bio je taj prelazak na travu. Počela sam dobro igrati, pobjeđivati, dobila sam na samopouzdanju, a kruna toga je Wimbledon.

Dojmljiv je i rujanski nastup na WTA-u u Tokiju gdje je ostvarila tri pobjede nad igračicama (sadašnjim i bivšim) iz kruga 10 najboljih - ponovno je dobila Stephens, pa Johannu Kontu i Carolinu Garciju. Potom je odigrala još jedan odličan meč, ali nije ušla u finale jer je u trileru izgubila od Pliškove (6:2, 4:6, 6:3).

- Nakon Tokija više nisam ista igračica. Pokazala sam da mogu pobjeđivati igračice iz vrha, i to u nekoliko mečeva zaredom. Dokazala sam to i sebi i drugima. Sigurna sam da više ni jedna igračica nije sretna kad me vidi u ždrijebu. Moj stav je sada da svakoga mogu dobiti i nikoga se ne bojim.

No, Donna priznaje da još nema kvalitetu za krug deset najboljih.

- Nemam taj kontinuitet, ne mogu stalno igrati na tom vrlo visokom nivou. No, i to će doći jednoga dana, važno je samo dobro raditi i trenirati. Osnovni cilj je nastaviti u ovom ritmu, stalno raditi na poboljšanju igre i mentalnoj snazi. Jedna od stvari na kojoj će posebno raditi je servis koji zna biti veliki plus, ali u nekim mečevima početni udarac joj i nije nikakva prednost. Oscilacije na servisu su velike, ali radit ćemo na tome.

Donna priznaje da nema još "sve složeno" za top 10, ali možda u to društvo uđe u sljedećoj godini koju tradicionalno počinje u Australiji.

- Bilo bi lijepo, ali bila bih zadovoljna i kada bi 2019. završila u krugu 20 najboljih. Mislim da je to realnije.

Hrvatskoj "salatara"
Ambicije na početku sezone su velike, želja je dobro odraditi prva dva turnira, Sydney i Brisbane, a veći rezultati na njima donijeli bi joj pomak na WTA ljestvici i status nosteljice na prvom Grand Slamu Australian Openu.

- Status nositeljice više bih voljela zbog statisfakcije, nego lakšeg ždrijeba - dodaje osječka tenisačica.

No, prije odlaska u Australiju Donna mora odraditi pripreme. Ova sezona bila je duga, teška i naporna, odmor kratak, a treninzi za 2019. već su počeli. I dok se Osječanka odmara od turnira, pred hrvatskim tenisom je jedan veliki događaj. Hrvatska muška reprezentacija predstojećeg vikenda u Lilleu igra s Francuskom veliki finale Davis Cupa.

- Hrvatska pobjeđuje i osvaja naslov! - odrješita je i uvjerena Donna.

I kaže, to nije navijački, nego realno.

- Imamo bolju momčad nego Francuska. Njima ne igra nekoliko važnih igrača, a tandem Čilić/Ćorić može svakoga dobiti. Uz to, imamo i odličan par Dodig/Pavić. Čilić je sigurno umoran, igrao je i na Mastersu u Londonu, ali ovo je finale Davis Cupa i bez obzira na to što se igra u Francuskoj vjerujem da Hrvatska pobjeđuje. Ma sto posto to osvajamo - dodala je Osječanka koja je nekoliko dana boravila u rodnom gradu, a onda otišla na treninge u Švicarsku, a drugi dio priprema sa svojim timom obavit će u Monte Carlu. A onda će već doći Nova godina i put u Australiju gdje kreće nova sezona, nadamo se još bolja od ove.

Ivana Liović
Donna Vekić

osječka tenisačica

Nakon Tokija više nisam ista igračica. pokazala sam da mogu pobjeđivati igračice iz vrha, i to u nekoliko mečeva zaredom. Dokazala sam to i sebi i drugima. Sigurna sam da više ni jedna igračica nije sretna kad me vidi u ždrijebu.
Možda ste propustili...

ATLETSKA DIJAMANTNA LIGA

Sve počinje u Kini

REDOVITA SKUPŠTINA HNS-A

Nakon Marića šef postaje - stranac

UZALUD ŠTO PUNO ZABIJAŠ KAD I PUNO PRIMAŠ

Osječka obrana je kao švicarski sir

Najčitanije iz rubrike