Učionica
KONFERENCIJA „BUDUĆNOST VISOKOG OBRAZOVANJA: OSIGURAVANJE KVALITETE KAO POKRETAČ PROMJENA“

Kvaliteta je odgovor na izazove u hrvatskom visokom obrazovanju
Objavljeno 19. studenog, 2018.

Uputiti na promjene u globalnom okruženju, izazove s kojima se visoka učilišta susreću i kako na njih odgovaraju, bio je cilj konferencije „Budućnost visokog obrazovanja: osiguravanje kvalitete kao pokretač promjena. Globalna, europska i hrvatska perspektiva“ koja je održana 30. listopada 2018. u Zagrebu u organizaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Eminentni svjetski i europski stručnjaci za obrazovne politike – dr. Francisco Marmolejo, glavni specijalist Svjetske banke za tercijarno obrazovanje; dr. Judith S. Eaton, predsjednica Vijeća za akreditaciju visokoga obrazovanja (CHEA) SAD-a; dr. sc. Karl Dittrich, predsjednik Europskoga registra agencija za osiguravanje kvalitete (EQAR) i gđa. Tove Blytt Holmen, članica Upravnoga odbora Europske udruge za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju (ENQA), iznijeli su nove poglede na ulogu i položaj neovisnih agencija za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju koje, kroz procese vanjskoga vrjednovanja, podupiru visoka učilišta u njihovoj neprekidnoj transformaciji u inovativne institucije koje se uspješno nose sa suvremenim izazovima.

„Kvaliteta visokoga obrazovanja jedini je logičan odgovor na izazove s kojima se danas susreću visoka učilišta u cijelom svijetu pa tako i kod nas.“ – istaknula je prof. dr. sc. Jasmina Havranek, ravnateljica AZVO-a. Dodala je kako je hrvatska Agencija za znanost i visoko obrazovanje napravila iznimne napore u proteklih deset godina kako bi visoka učilišta osvijestila važnost kvalitete i preuzela odgovornost za njezino unaprjeđenje. „Visoko obrazovanje i obrazovanje uopće okosnice su društvenoga i gospodarskoga razvoja. Stoga je rasprava, posebice na međunarodnoj razini, poticaj promjenama u cilju rasta i poboljšavanja sustava.“ – u svojem je obraćanju navela prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja RH. Izlaganja su održali i hrvatski stručnjaci koji su se posebice osvrnuli na prilike i izazove u Hrvatskoj: prof. dr. sc. Dražan Kozak, prorektor za nastavu i studente Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Josip Faričić, prorektor Sveučilišta u Zadru te Aleksandar Šušnjar, predstavnik Hrvatskoga studentskog zbora i Europskoga studentskog zbora. U svojim su se izlaganjima osvrnuli na proces akreditacije, njegov doprinos relevantnosti studijskih programa i jačanju veza između visokoga obrazovanja i gospodarskoga sektora.

Konferencija je okupila gotovo 200 sudionika iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja: predstavnika visokih učilišta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Rektorskoga zbora, Vijeća veleučilišta i visokih škola, Nacionalnoga vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, Hrvatskoga studentskog zbora, gospodarstva i drugih dionika u sustavu visokoga obrazovanja i znanosti. Organiziranjem tog događanja Agencija za znanost i visoko obrazovanje željela je potaknuti raspravu o nužnosti neovisnoga akreditacijskog procesa koji uzima u obzir različite perspektive dionika te naglasiti potencijal procesa akreditacije kao reformskoga instrumenta koji je komplementaran drugim sektorskim i nacionalnim politikama i mjerama.

Dodatne informacije dostupne su na mrežnoj stranici konferencije: https://konferencija-osiguravanje-kvalitete.azvo.hr.

(Agencija za znanost i visoko obrazovanje)
Tomislav Levak
Konferencija u okviru projekta SKAZVO

Konferencija je organizirana u okviru projekta SKAZVO – Unaprjeđenje sustava osiguravanja i unapređenje kvalitete visokog obrazovanja koje AZVO provodi u svrhu razvoja novoga modela sustava vanjskoga osiguravanja kvalitete visokoga obrazovanja u Hrvatskoj. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije, a vrijednost mu je 20.391.217,54 kuna, od čega je 85 % izravna dodjela AZVO-u iz Europskoga socijalnog fonda.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike