Sport
HRVATSKA - ŠPANJOLSKA

Rasprodan Maksimir: Elche neka ostane loš dan
Objavljeno 15. studenog, 2018.
Zaboravimo svjetsko srebro, večeras se igra za opstanak u eliti

Hrvatska je u Ligi nacija došla do točke s koje nema natrag ako želi ostati član elitne skupine. Ishod utakmice protiv Španjolske na rasprodanom Maksimiru, bez dvojbe, jasno će odrediti sudbinu naše reprezentacije u tom novom natjecanju.

Još uvijek su nam otvorene baš sve opcije. Možemo biti prvi u skupini, možemo izbjeći ispadanje, ali možemo i ispasti. U samo tri dana Hrvatsku čekaju najveći izazovi. Večeras "furija" pa onda u nedjelju Engleska na Wembleyu. Graditi priču na tome da ćemo se "čupati" u Londonu bilo bi neozbiljno. Zato je susret sa Španjolcima za nas "biti il‘ ne biti" u rezultatskom smislu kada je u pitanju Liga nacija.

Peta brzina
Došao je trenutak u kojem treba konačno zaboraviti sve lovorike koje smo pokupili osvajanjem drugog mjesta na SP-u u Rusiji, došao je trenutak kada Luka Modrić treba na stranu maknuti sve nagrade koje je dobio zbog sjajnih nastupa na World Cupu. Ovo je utakmica u kojoj Hrvatska jednostavno mora biti u petoj brzini. Zbog puno razloga. I zbog one bolne "šestice" u Elcheu prije dva mjeseca i zbog rezultata kao takvog, a najviše zbog statusa svjetskog doprvaka. Vrijeme ponosa i uživanja u ruskom ostvarenju je iza reprezentacije, sada treba dokazati dostignutu vrijednost.

- Očekuju nas dvije teške, važne i atraktivne utakmice, a posebno me veseli ova prva, sa Španjolcima, jer ćemo napokon igrati natjecateljski dvoboj pred svojim navijačima. Očekujem pun stadion i nastavak ljetnog zajedništva, uz našu dobru igru i osvajanje tri boda, kako bismo na Wembleyu odlučivali o prvaku skupine te ostali nositelji u ždrijebu kvalifikacija za Europsko prvenstvo - rekao je Zlatko Dalić, izbornik naše reprezentacije.

Baš taj detalj vezan uz gledatelje mogao bi biti pogonsko gorivo za naše reprezentativce. Nakon Rusije ili su igrali u gostima ili patili pred praznim tribinama (Engleska u Rijeci, nap. a.), a nije tajna kako je navijački poguranac uvijek bio dodatna snaga "kockastima". Maksimir će biti pun, motiva napretek jer valja bar djelomično uzvratiti Luisu Enriqueu i njegovima za najveći poraz u povijesti, koji su nam nanijeli u Elcheu. Bit će to spektakl, a Hrvatska će morati biti spektakularna kako bi pobijedila u toj utakmici i sačuvala izglede za prvo mjesto u skupini, a usput bi praktično osigurala opstanak u elitnoj kategoriji Lige prvaka. Velik je ulog u toj utakmici premda se na početku Ligu prvaka doživljavalo kao poligon za isprobavanje nekih novih stvari i igrača. Sada to više nije tako.

Stigli i senatori
Cijela se priča vrti oko našeg veznog reda. Vratio se Brozović, koji je u odličnoj formi, Rakitić je uredu, ali zabrinjava stanje naše prve violine, Luke Modrića. Nakon Rusije teško hvata željenu formu, ali ne sumnjamo da će kapetan biti spreman povući sada kada je najpotrebnije.

- Nije mu lako ostati u formi nakon svega što se događalo ovog ljeta,. Ja u njega nikada ne sumnjam i znam da će biti pravi, on je vođa reprezentacije. On je najbolji igrač svijeta - poručuje izbornik.

Dobra je vijest što se u posljednje vrijeme raspucao Andrej Kramarić, jer Hrvatska još nije zabila pogodak u službenoj utakmici nakon Rusije. Priključio je Dalić i mlade lavove, poput Nikole Vlašića i Josipa Brekala, možda oni mogu biti iznenađenje u određenom trenutku, ali jasno je kako će u toj utakmici morati povući senatori.

- U boljoj smo formi nego na početku Lige nacija i očekujem naše pravo izdanje. Moramo tražiti revanš, ali ne kroz osvetu. Španjolska je u međuvremenu izgubila od Engleske, treba joj bod ili pobjeda, a mi odlučujemo sami o sebi. S dvije pobjede prvi smo u skupini i u to treba vjerovati. Elche moramo zaboraviti, ovo će biti drukčija utakmica - smatra izbornik.

Nije Dalić bez problema. Kriza je opet s lijevim bekovima. Nevjerojatno ali istinito: svi mogući kandidati za tu poziciju su - ozlijeđeni. Ivan Strinić ima probleme sa srcem još od Rusije, Borna Barišić i Marin Leovac također su već duže vrijeme izvan pogona zbog ozljeda, uoči okupljanja stradao je Josip Pivarić, a u outu je i nadolazeća nada Borna Sosa. Zato će Dalić biti prisiljen kemijati i opet nećemo imati pravi napadački podražaj s oba boka. Morat će se tražiti drugi putevi prema DeGei.

- Naviknuti smo na zdravstvene probleme nakon Rusije. Uvijek nam netko nedostaje, a ovaj put ćemo morati tražiti rješenje za lijevu stranu obrane jer nam je svih pet opcija koje smo imali u fokusu - ozlijeđeno - konstatira izbornik.

Iz te se kože ne može, ali ako bude prava, Hrvatska ima dovoljno jakih aduta kojima može pokriti taj problem. U odnosu prema prva dva nastupa u Ligi nacija, morat ćemo biti ofenzivno daleko ubojitiji i konkretniji. Naravno, nije problem samo u napadačima, ali oni su dali premalo nakon Rusije. No večeras će biti najvažnije da Hrvatska opet bude momčad. Ona momčad koja nam je ljetos donijela toliko radosti i učinila nas silno ponosnima. Na punim tribinama Maksimira bit će i asovi koji su se nakon SP-a oprostili od dresa s državnim grbom Mandžukić, Subašić i Ćorluka. Možda i to bude dodatan motiv onima na terenu...

Dalibor Keler

DOSADAŠNJI SUSRETI

Pamtimo Bordeaux

 

Sedam se puta Hrvatska dosad sastajala sa Španjolcima, a u tri navrata postigla je pozitivan rezultat. Svakako se pamti pobjeda u prijateljskoj utakmici u proljeće 1994. godine u Valenciji kada je naša prva velika generacija predvođena Bobanom, Prosinečkim i Šukerom slavila sa 2:0. Slično je slatka bila i druga pobjeda koju smo ostvarili prije dvije i pol godine na Euru 2016. u Francuskoj. Tadašnji izbornik Ante Čačić promiješao je karte u posljednjoj utakmici grupne faze, ali to nas nije spriječilo u kreiranju iznenađenja. Pobijedili smo sa 2:1 i kao pobjednici skupine otišli u nokaut-fazu. No, osim tih sretnih trenutaka bilo je i oni drugih u međusobnim ogledima protiv "furije". Bolan je bio poraz u posljednjem kolu grupne faze Eura 2012. u Gdanjsku. Hrvatska je odigrala odličnu utakmicu, ali ponešto je promašila, a ponešto nam je oduzeo njemački arbitar Wolfgang Stark i izgubili smo sa 1:0 i vratili se kući. Naravno, daleko najbolniji posljednji poraz doživljen prije dva mjeseca u Elcheu kada su nam Španjolci natrpali šest lakih komada. D.Kl.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike