Sport
KVALIFIKACIJE ZA U-21 EURO

Presudan će biti dvoboj s Grcima
Objavljeno 11. rujna, 2018.
Hrvatska U-21 reprezentacija uvjerljivom je pobjedom u Grodnom protiv Bjelorusije (4:0) stigla vrlo blizu plasmana na Euro, koji će se sljedeće godine održati u Italiji i San Marinu. Izabranicima Nenada Gračana slavlje u Bjelorusiji nije donijelo i pomak na tablici skupine 1, na čijem je vrhu i dalje Grčka, koja je pobijedila u Češkoj 2:1, ali je uoči posljednja dva kola i dalje sve u njihovim nogama.
Mladi "vatreni" nakon osam odigranih kola imaju 19 bodova, tri manje od vodeće Grčke, s kojom će u Puli 12. listopada odlučivati o pobjedniku skupine. Nakon toga Hrvatsku još čeka gostovanje u San Marinu (15. 10.), koje bi trebalo biti samo formalnost, pa je jasno kako je ogled s Grcima presudan za plasman na Euro sljedeće godine. A tamo će zaigrati ukupno samo 12 reprezentacija: domaćin Italija i devet pobjednika skupina, a o posljednja dva mjesta u doigravanju odlučivat će četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije. Španjolska (skupina 2) i Francuska (9) već su osigurale osvajanje svojih skupina te time i plasman na Euro. Pobjeda nad Grcima, uz očekivana tri boda nad S. Marinom, Hrvatskoj bi bila dovoljna za prvo mjesto, jer bi tada imala bolji međusobni omjer od Grčke, kod koje je remizirala 1:1, a remi ili poraz značili bi da se do Eura mora kroz "repasaž". Za poredak drugoplasiranih reprezentacija ne računaju se rezultati protiv šestoplasirane reprezentacije, a u trenutnom poretku Hrvatska stoji jako dobro. Gračanova je momčad do sada izgubila pet bodova protiv ostalih reprezentacija (prve, treće, četvrte i pete u skupini) te bi čak i u slučaju neuspjeha protiv Grčke praktički imala osigurano doigravanje. Naime, Hrvatska će sigurno biti bolja od drugoplasirane reprezentacije iz skupina 2, 4, 5 i 9 pa je za doigravanje dovoljno da još samo jedna drugoplasirana reprezentacija iz skupina 3, 6, 7 i 8 ima slabiji učinak.
Najizglednije je da se to dogodi u potonje dvije, gdje su reprezentacije iz vrha već sada prosule dosta bodova. Tri kola prije kraja u skupini 7 Rusija je izgubila pet, a Austrija šest bodova, a još je veća gužva u skupini 8, gdje su BiH i Rumunjska izgubile po šest, a Portugal sedam bodova te do kraja imaju dva odnosno tri susreta. G. Roguljić
Možda ste propustili...

EUROPSKO GIMNASTIČKO PRVENSTVO

Srbić i Ude u finalu, Aurela sustigao umor

U RIJECI KREĆE FINALNA SERIJA ZA PROBOJ U KOŠARKAŠKU ELITU

Kvarner prvi nositelji, ali Brokeri su ga ove sezone već pobijedili usred Rijeke

Najčitanije iz rubrike