Sport
KRAH HRVATSKIH KLUBOVA U EL

Prošlo ljeto imali četvoricu u play-offu
Objavljeno 18. kolovoza, 2018.
Prvi put nakon šest godina nemamo predstavnika u doigavanju Europske lige, a tada je Dinamo prošao u Ligu prvaka

Hrvatska će ove jeseni imati samo jedan klub u europskim natjecanjima. To će biti zagrebački Dinamo, koji je osigurao nastup u Europskoj ligi, a još može dohvatiti i Ligu prvaka.


Ostala tri hrvatska predstavnika, Osijek, Hajduk i Rijeka, oprostila su se od snova o europskoj jeseni i prije posljednjeg pretkola pa se nakon šest godina prvi puta u doigravanju Europske lige više nemamo kome nadati da će dohvatiti skupinu. Tog ljeta 2012. godine Dinamo je izborio Ligu prvaka, dok su svi ostali ispali u drugom i trećem pretkolu. Od 2010. godine, kada smo prvi puta imali dva kluba u skupinama (Dinamo i Hajduk u Europskoj ligi), samo su još dva puta dva naša predstavnika igrala jesen u Europi, u sezonama 2013/14 i 2014/15 (Rijeka i Dinamo u EL). A u prethodnih pet sezona dva smo puta imali sva četiri kluba u doigravanju (LP ili EL), posljednji puta baš lani. Tada su Dinamo i Osijek ispali na pogodak u gostima, a Hajduk od favoriziranog Evertona. I dok su se nekih prijašnjih godina naši klubovi mogli požaliti da ih ždrijeb nije mazio, ove to nikako ne mogu reći.

Ždrijeb nas mazio

Naprotiv, s obzirom da se prvi puta ždrijeb narednog pretkola održavao prije negoli je prethodno završeno, bili su dobri izgledi da se "skidanjem" nositelja u 3. pretkolu izbjegne netko jači u posljednjem pa se tako povećaju izgledi za ulaskom u skupinu. Prijetili su i ove sezone klubovi iz objektivno puno jačih liga (Sevilla, Atalanta, RB Leipzig, Bešiktaš, Olympiacos...), ali ih ždrijeb nije dodijelio našim predstavnicima, koji su dobili prolazne putove. No, nisu to znali iskoristiti. Osijek se oprostio od Europe već u 2. pretkolu od Glasgow Rangersa, a put bi ga kasnije namjerio na Maribor i rusku Ufu. Rijeka je ispala od europskog debitanta Sarpsborga, te time ostala bez dvoboja s Maccabi Tel-Avivom, dok je Hajduk nakon ispadanja od FCSB-a propustio mogućnost da preko bečkog Rapida traži europsku jesen.

Kadroviranje

Iako je svaki naš predstavnik ispao na "svoj" način (promašene taktike, lutanja u klupskoj politici i sl.) ipak postoji zajedničko obilježje europskog neuspjeha. To se može reći za promašaj u "tajmingu" kadroviranja jer se u europska pretkola ulazilo ili prodajući prvotimce ili dovodeći pojačanja u posljednji tren, od kojih su neka bila i prekasno registrirana za nastup. Svima je jasno kako su svi hrvatski klubovi (ali ne samo oni) osuđeni prodavati svoje najbolje igrače kako bi pokrili proračun, no bitna je ipak razlika u trenutku kada se to radi. Jer nije isto riješiti se nositelja igre bez adekvatnih zamjena na startu sezone ili barem prvo pokušati ostvariti nešto više u Europi, kada se tijekom prvenstva već toliko svi bore za nju.

Jasno je da je lakše teoretizirati sa strane, no možda je ipak došlo vrijeme da se u našim klubovima odluče i na malo hrabriji pristup Europi, jer UEFA je dodatno povećala nagradne fondove za svoja natjecanja i ulazak u skupinu, čak i Europske lige, bitno bi olakšao punjenje proračuna naših klubova. U suprotnom, mogli bi se samo vrtjeti u krug, iz sezone u sezonu, bez željenog iskoraka.
Goran Roguljić
Nedosanjano 15. mjesto
Godinama već traje hrvatski “san” o 15. mjestu u UEFA-inom poretku nacionalnih saveza, koje bi nam donijelo ukupno čak pet predstavnika u Europi, od čega dva u kvalifikacijama Lige prvaka. Stalno je Hrvatska “tu negdje”, nadomak tom do sada neostvarenom dometu, no nikako ne uspijevaju hrvatski klubovi napraviti taj posljednji iskorak. Za tako nešto nisu dovoljni samo dobri rezultati u pretkolima, nego je nužno imati i veći broj klubova u skupinama, Lige prvaka i/ili Europske lige, a onda i tamo ostvariti solidne rezultate. Sve to redovito čini većina hrvatskih konkurenata u borbi za tu poziciju, a nerijetko neki od austrijskih, čeških, ciparskih ili rumunjskih klubova i na proljeće dogura daleko u Europi. Hrvatska trenutno drži to 15. mjesto, s 23.750 bodova, no od konkurenata jedina ima samo jednog preostalog predstavnika. Danska je 12. s 25.650 i tri kluba, 13. je Nizozemska (25.1333; 2), 14. Grčka (24.100; 3), 16. Češka (23.675; 4), 17. Švicarska (23.600; 3), a 18. Cipar (21.800; 3). Uz to, sljedeće sezone briše nam se najbolji učinak od 6.875 bodova, pa bi u narednim sezonama to 15. mjesto moglo biti još nedostižnije.
Parovi doigravanje Europske lige
Torpedo Kutaisi - Ludogorets, Zenit - Molde, Sheriff - Qarabag, Suduva - Celtic, APOEL - Astana, Trenčin - AEK Larnaca, Sigma - Sevilla, Sarpsborg - Maccabi Tel-Aviv, Malmö - Midtjylland, Dudelange - CFR Cluj, Olimpija Ljubljana - Spartak Trnava, Olympiacos - Burnley, Atalanta - Kopenhagen, Basel - Apollon, Zorya - RB Leipzig, Genk - Brondby, Rapid Beč - FCSB, Partizan - Bešiktaš, Rosenborg - Shkëndija, Rangers - Ufa i Gent - Bordeaux.

Prve se utakmice igraju 23. kolovoza, uzvrati tjedan dana kasnije, a ždrijeb skupina Europske lige održat će se 31. kolovoza.
Možda ste propustili...

ODBOJKAŠI S DRAVE IGRAT ĆE ZA NASLOV PRVAKA DRŽAVE

Mursaši dobili majstoricu u Kašteli za reprizu lanjskog finala

POBJEDNICI MADRIDA DOBIT ĆE GOTOVO MILIJUN EURA

Donna u 1. kolu čeka kvalifikanticu

Najčitanije iz rubrike