Svijet
ČEŠKA DONACIJA

BiH dobila milijun eura za kontrolu migracija
Objavljeno 7. kolovoza, 2018.
Vlasti Bosne i Hercegovine učinit će sve da zaštite svoje granice od ilegalnih migracija, rekao je u utorak u Sarajevu ministar sigurnosti preuzevši češku donaciju od milijun eura namijenjenih graničnoj policiji te je istaknuo da Sarajevo u tome računa na pomoć zemalja regije i odlučnije sudjelovanje Europske unije.
Ministar Dragan Mektić tu je izavu dao nakon potpisivanja sporazuma s češkim veleposlanikom u BiH Jakubom Skalnikom o preuzimanju donacije u vrijednosti od milijun eura. Tu donaciju vlada u Pragu namijenila je kao pomoć za nabavu opreme za Graničnu policiju BiH suočenu s golemim izazovima u nadzoru granica sa Srbijom i Crnom Gorom, a preko kojih od početka godine svakodnevno pristižu deseci ilegalnih migranata. Novac će biti usmjeren isključivo u tehničko opremanje graničnih policajaca sredstvima poput sofisticiranih termovizijskih kamera, dronova s kamerama i uređaja za detekciju otkucaja srca koji se koriste za provjere tereta u vozilima, rekao je Mektić. "Za graničare u BiH godinama nema političkog razumijevanja i već dugo za njih nisu osigurana dodatna financijska sredstva, pa će ova donacija u velikoj mjeri pomoći Graničnoj policiji u jačanju zaštite granice", kazao je ministar sigurnosti BiH. Upozorio je da su ranije vlasti učinile sve ne bi li "osakatile" policijske agencije na državnoj razini, a BiH se sada suočava s posljedicama takvog političkog djelovanja. Veleposlanik Skalnik kazao je da je pomoć državama zapadnog Balkana godinama prioritet Češke i podsjetio da je slične donacije ranije osigurala za Srbiju i Makedoniju.
Prema podacima policijskih agencija u BiH od početka godine registriran je ulazak nešto više od deset tisuća ilegalnih migranata. Procjene o tome koliko ih je i dalje u BiH su različite, a pretpostavka je se radi o tri do četiri i pol tisuće pri čemu većina boravi na području Unsko-sanske županije odakle pokušavaju nastaviti put za Hrvatsku. Lažne su tvrdnje da je stanje kaotično, rekao je Mektić i ocijenio da u medijima ima mnogo pretjerivanja, poput navoda da je u BiH stiglo i do 50.000 migranata. "Neki žele kreirati stanje koje bi odgovaralo nekim političkim interesima, odnosno izbornim kampanjama. Nema ničega kaotičnog i stanje u BiH nije ništa drugačije nego u Srbiji, a iz koje dolazi 80 posto migranata", kazao je Mektić.
Upozorio je da je sada pritisak na cijeloj dužini granice između BiH i Srbije, a dodatni je problem što je Srbija ukinula vizni režim s Iranom, pa iz te zemlje sada u BiH pristiže sve više "ilegalaca". Oko 15 do 17 posto ilegalnih migranata koji stižu u BiH upravo su Iranci, i na trećem su mjestu nakon Pakistanaca i Sirijaca. Mektić tvrdi da bilateralni sporazumi o readmisiji u praksi uopće ne funkcioniraju. "Ovo je europski problem i za njega treba europsko rješenje. Bosna i Hercegovina sama ga ne može naći, a bit će dio svakog zajedničkog rješenja", kazao je Mektić.H
Migracije su europski problem i za njega treba europsko rješenje. BiH ga ne želi sama rješavati
Možda ste propustili...

HUAWEI S RUSIJOM POTPISAO UGOVOR O IZGRADNJI 5G MREŽE

Rusija bez straha od kineske špijunaže

U CRNOJ GORI BORBA ZA CRKVENU IMOVINU

Đukanović: Infrastrukturu "Velike Srbije" čuva SPC

KINA TVRDI DA SE DOGAĐAJU INOZEMNA MIJEŠANJA U HONG KONGU

Peking stoji iza čelnice Hong Konga

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POLJSKA ZABRINUTA ZBOG TRUMPOVIH NAJAVA

U SAD-u ilegalno živi oko 80.000 Poljaka

2

ZAOŠTRAVANJE ODNOSA NA BLISKOM ISTOKU

Kina želi da SAD obustavi "ekstremni pritisak" na Iran

3

KINA

Potres u Sečuanu ubio 11 osoba