Sport
KUGLAČKI KLUB OSIJEK

Težom stazom izborili međunarodnu scenu
Objavljeno 19. srpnja, 2018.
U prvenstvu su kuglači Osijeka bili peti, a u Kupu Hrvatske igrali su finale s čime su izborili nastup u Europi

Iako na klupskoj razini nije bilo trofeja, u Kuglačkom klubu Osijek nisu nezadovoljni sezonom koju su ostavili iza sebe. U borbi za bodove kuglači s Drave bili su peti, a bolji dojam i rezultat ostavljen je u Kupu Hrvatske, gdje se igralo finale. Poraz u njemu također je donio zadovoljštinu, jer je izboren nastup na međunarodnoj klupskoj sceni.


- Uvijek je glavni cilj kroz sezonu na kraju ostvariti rezultat koji donosi igranje u Europi najesen. To nam nije pošlo za rukom u prvenstvu, gdje smo zauzeli peto mjesto. Treće je pobjeglo za šest bodova, a upravo toliko smo možda neplanirano izgubili, što znači da je i konačan plasman mogao biti bolji. Ipak, stvari smo popravili u Kupu, gdje smo tradicionalni sudionici završnog turnira. Znali smo da ćemo morati izboriti finale ako želimo igrati na međunarodnoj sceni. Ključna je bila polufinalna utakmica protiv Zadra, a nakon te pobjede mogli smo odahnuti i finale s prvakom Zaprešićem odigrati bez imperativa. Očito smo sve morali ostvariti težim putem, nije prvi put, ali na kraju je najvažnije da smo uspjeli - kaže trener, ali i važan igrač KK Osijek Mario Mušanić.
Nova sezona kreće sredinom rujna, a nakon što se odrade tri ligaška kola, slijedi nastupa na NBC pokalu u Apatinu. U nove "radne pobjede" krenut će se s nepromijenjenim kadrom. U ljetnom prijelaznom roku bilo je mirno, nije se kupovalo, a niti prodavalo...


- Za nas je najvažnije bilo zadržati postojeći kadar, a potencijalni transferi bili su isključeni. Dvije trenutačno najjače momčadi još su se pojačale, Zaprešić (stigao bivši "konikomovac" Stoklas) napada Svjetski kup kojem je domaćin, a i splitski Mertojak također je osnažio konkurenciju (reprezentativac Totić), stoga je jasno da će oni i dalje voditi glavnu riječ u domaćem prvenstvu. Stoga dovođenje nekog sa strane nije imalo smisla, pa oslonac na domaće, mlade snage, i dalje ostaje naša preokupacija. Naša je želja zadržati pozicije u gronjem domu, znači biti konkurentan za treće mjesto i nastup na eurosceni. Početkom listopada smo u Apatinu, na NBC Pokalu, a to je natjecanje u kojem imamo što pokazati - naglašava Mušanić.


Od ekipnog su dijela mnogo bolje odrađeni preostali nastupi na državnoj razini. Tu je briljirao Mario Liović (osmoplasirani u poretku za igrača lige), koji se okitio dvostrukim naslovom, pojedinačnim i u paru s klupskim kolegom Dariom Radošem. Taj dvojac bio je i dio seniorske reprezentacije na pojedinačnom Svjetskom prvenstvu u Cluju, a na juniorskom su svoj potencijal potvrdili Matija Tutnjević i Hrvoje Harkanovac. Ovaj prvi je i uzeo zlatnu medalju u tandemu.
- Seniorski pojedinačni i parovni naslov, kao i kvartet reprezentativaca iz našeg kluba, najbolje govori da je oslonac na vlastite snage za nas najbolji izbor. Naravno da smo ponosni na reprezentativce, vjerujem da će Osijek i dalje imati svoje predstavnike na najvećim reprezentativnim natjecanjima - kaže Mario Mušanić, koji je i sam dugo godina bio neizostavni dio izabrane vrste. N. Benčina

NA STARTU S GRMOŠČICOM
U svim kuglačkim ligama ždrijebani su startni brojevi pa su tako poznati rasporedi prvenstva. Hrvatski kuglački prvoligaši u novo prvenstvo kreću 15. rujna, a u 1. kolu dogodit će se osječko-zagrebački duel. Kuglači Osijeka dočekuje Grmoščicu, dok će Kandit gostovati kod Medveščaka 1958. Gradski derbi je u 3. kolu, što će Osijeku ujedno biti i generalka za NBC Pokal u Apatinu. Kuglačice Đakova kreću s dvije domaće utakmice, protiv Rijeke i Istre.
Mario Mušanić

trener-igrač KK Osijek

Dovođenje nekog sa strane nije imalo smisla, pa oslonac na domaće, mlade snage, i dalje ostaje naša preokupacija
Najčitanije iz rubrike