Svijet
SPORAZUM O SLOBODNOJ TRGOVINI

Snažna poruka protiv protekcionizma
Objavljeno 18. srpnja, 2018.
Europska unija i Japan potpisali su sporazum koji će obuhvatiti trećinu globalnog gospodarstva i šalje poruku Trumpu

Japan i Europska unija potpisali su u utorak u Tokiju sporazum o slobodnoj trgovini koji će obuhvatiti trećinu globalnog gospodarstva, objavio je japanski premijer Shinzo Abe, a iz Europske komisije stiže i poruka kako je riječ o povijesnom sporazumu.


Sporazum se tumači i kao poruka o odbacivanju protekcionističkih politika kakve zagovara predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump.
Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sporazum su s Abeom potpisali na svečanosti u Tokiju. Sporazum sada još trebaju ratificirati japanski i Europski parlament, što se očekuje idućih mjeseci. Japan i Europska unija su, prema zajedničkoj izjavi, rekli kako šalju "snažnu poruku" protiv protekcionizma.
Sporazum, najveći koji je Europska unija do sada ispregovarala, na oba će tržišta spojiti oko 600 milijuna ljudi, a dužnosnici EU-a nadaju se da će na snagu stupiti početkom 2019. godine. Prema sporazumu će se ukloniti carine za oko 94 posto uvoza iz Unije u Japan, uključujući 82 posto poljoprivrednih i ribarskih proizvoda. EU će ukloniti carine za oko 99 posto uvoza iz Japana. Carine na japanske automobile i kamione bit će uklonjene u roku do osam godina, a na televizore šest godina od početka provedbe sporazuma.
Potpisivanje se trebalo održati u Bruxellesu 11. srpnja, ali je japanski premijer Abe bio prisiljen otkazati putovanje zbog olujnih kiša u Japanu koje su izazvale poplave i odrone zemlje u kojima je poginulo 220 osoba. Čelnici EU-a izrazili su sućut zbog poplava i odrona tla u zapadnom Japanu te su predsjedniku japanske vlade ponudili svu potrebnu pomoć.
Očekuje se da sporazum "promiče liberalizaciju i olakšavanje trgovine i ulaganja između Japana i Europske unije i dodatno oživi oba gospodarstva jačanjem recipročnih veza u širokom području", reklo je japansko ministarstvo. Njegovo potpisivanje se događa u trenutku povećanih napetosti u globalnoj trgovini nakon što je Trump uveo carine za čelik i aluminij, kineske proizvode i ispituje mogućnost uvođenja sličnih nameta za automobilsku industriju, što bi naštetilo europskim i japanskim proizvođačima. "Svijetu šaljemo snažan signal da još uvijek vjerujemo u slobodnu trgovinu i da protekcionizam nikada nije odgovor", rekla je ranije ovoga mjeseca povjerenica EU-a za trgovinu Cecila Malmstrom kada su članice Unije odobrile sklapanje sporazuma.
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je, pak, u utorak u Japanu rekao kako se zajednički šalje poruka o budućnosti slobodne i pravedne trgovine. "S pomoću suradnje jači smo i uspješniji te drugima svojim primjerom pokazujemo da je trgovina više od carina i prepreka. Nju čine vrijednosti, načela i rješenja u korist svih. Čvrsto smo uvjereni da protekcionizam nema ništa zajedničko sa zaštitom kao ni unilateralizam s unijom", rekao je Juncker.
Dijana Pavlović/H
Možda ste propustili...

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

Najčitanije iz rubrike