Sport
IZ FRANCUSKOG KUTA

Deschamps: Nakon dvije godine nova prilika, izvukli smo pouke
Objavljeno 14. srpnja, 2018.
Finale SP-a protiv Hrvatske iz francuskih redova najavili su izbornik Didier Deschamps te kapetan i vratar Hugo Lloris. Francuzima je ovo drugo finale velikih turnira u dvije godine jer su na svom tlu na Euru 2016. igrali završni susret protiv Portugala i izgubili. Zato su obojica morala odgovarati na pitanja jesu li izvukli iskustva iz tog poraza.
- Vjerujem da jesmo. Kada smo prije dvije godine ušli u finale Eura, svi su nas već vidjeli kao pobjednike. To nije bila dobra stvar i na kraju se loše završilo za nas. No, ovdje u Rusiji je ipak drugačije. Pritisak je bio mnogo manji, mi smo nekako bezbrižniji, a i dosta je novih igrača. Okruženje je pozitivno, pa sretni i zadovoljni očekujemo finale - rekao je Lloris, a na to se nadovezao izbornik Deschamps:
- Ovdje je 14 novih igrača u odnosu prema Euru, ali onih devet koji su igrali tu utakmicu moraju prenijeti iskustva ovim novima. Taj poraz u finalu od Portugala bio je za nas bolno iskustvo, ali evo dvije godine poslije dobili smo novu, još veću priliku, pokazati svoju vrijednost.
Upravo to određeno neiskustvo može biti hendikep Francuskoj u komparaciji s iskusnim igračima koje ima Hrvatska.
- Možda su neiskusni, ali su kvalitetniji od onih koji su igrali prije. Hrvatska doista ima sjajne igrače koji u svojim nogama imaju više ovakvih utakmica od nas, ali nije prvi put kako se na ovom prvenstvu susrećemo s reprezentacijom koja je iskusnija od nas. Dosad nam je dobro išlo - kaže Deschamps.
Francuzi su u pogledu Hrvatske zauzeli recipročno različit stav od Engleza koji su nas podcijenili uoči polufinala. U taboru "tricolora" biraju riječi kada govore o našoj reprezentaciji, premda u njihovoj zemlji vlada velika euforija i vjera u osvajanje drugog naslova svjetkih prvaka.
- Čujemo što se događa i kakva euforija vlada u Francuskoj. Međutim, moramo ostati unutar svog "mjehura od sapunice", isključiti se iz tih priča jer još nismo postali prvaci svijeta. Pred nama će stajati vrlo snažan suparnik. Kada pogledate na koji je način Hrvatska došla do ovog finala, morate ih respektirati. Pokazali su veliku tjelesnu i mentalnu snagu, a to znači kako ćemo mi morati dati svoj maksimum. Važno će biti da krenemo snažno i odlučno od prve minute. Moramo se nametnuti - smatra Lloris.
Izbornik Deschamps, pak, istaknuo je tri ključna elementa koja će njegovoj momčadi trebati za uspjeh u toj utakmici.
- Mir, samopouzdanje i koncentracija. To su tri stupa na kojima smo najviše radili posljednjih dana i koja su potrebna za uspjeh u ovakvim utakmicama. Mene veseli što u momčadi nema euforije, a ima očitog zadovoljstva. No, finala su uvijek sklizak teren. To su utakmice u kojima presuđuje jedan mali detalj, poput onog kada pogodiš vratnicu, a lopta se od nje odbije u mrežu ili u polje. Ipak, užitak je igrati u finalu.
Nema dvojbe kako francuski izbornik to najbolje zna jer je bio kapetan generacije koja je 1998. postala svjetski prvak. Govorio je o razlikama kad finale igraš kao igrač i trener.
- Velika je razlika. Kada si igrač, onda si glavni protaginost, izravno utječeš na događaje u terenu i tjelesno se puno trošiš. Kada si trener, ‘igraš‘ utakmicu kroz igrače, a potrošnja je više mentalna - objašnjava Deschamps.
Za kraj se naklonio - Luki Modriću i Ivanu Rakitiću.
- On je sjajan vezni igrač, a glavna mu je odlika što pokreće cijelu momčad. Možda nema individualne sposobnosti kao Messi i Hazard, koji su više gol-igrači, ali Luka ima veliki radijus kretanja, sjajnu tehniku, a na sve to se nadovezuje inteligencija Ivana Rakitića - zaključio je Didier Deschamps, izbornik Francuske. D.Keler
6.

veliko finale igrat će Francuzi, Dosad su igrali tri finala EP-a i ovo je treći SP
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike