Sport
IZ HRVATSKOG KUTA

Zlatko Dalić: Dečki će se danas bacati na glavu kako bi ostvarili san svih nas
Objavljeno 14. srpnja, 2018.
Finale je Svjetskog prvenstva, u svakom njegovom trenutku treba uživati jer ne postoji bolja pozornica da se pokažu svoje kvalitete - kaže Zlatko Dalić

Obveza da najavi finale Svjetskog prvenstva našem izborniku Zlatku Daliću sigurno je bila najslađi medijski posao u životu. Ovaj je rezultat u velikom dijelu i njegovih ruku djelo jer je uspio pronaći onu komponentu koju su neuspješno tražili njegovi prethodnici - snažan kolektivni duh. Uspio je od sjajnih igrača napraviti još bolju momčad, a to je najvažniji preduvjet za ostvarivanje velikog rezultat. Hrvatska ga ima, ali plasmanom u finale posao Hrvatske na ovom prvenstvu još nije završen.

- Ma ne trebamo se ničim opterećivati uoči tog finala. Ostala nam je još samo ta jedna utakmica i znam kako će se dečki u njoj bacati na glavu kako bismo ostvarili naš san. No, on ne smije biti opterećenje, već poticaj za uživanje u toj utakmici. Finale je Svjetskog prvenstva, u svakom njegovom trenutku treba uživati jer ne postoji bolja pozornica da se pokažu svoje kvalitete - kaže Zlatko Dalić, izbornik naše reprezentacije.
Hrvatska protiv Francuske ima izraženo loš skor. Nikada ju dosad nije pobijedila. Zabrinjava li ga ta statistika uoči finala?
- Ma ne. Nikada nisam obraćao pozornost na tradicije. One postoje da ih se ruši. Takvi podaci u finalima ne igraju nikakvu ulogu jer ovo su posebne utakmice. Uostalom, što će Francuzima vrijediti sve prijašnje pobjede ako mi budemo slavili u ovoj utakmici?
Dosta je bilo zdravstvenih problema u momčadi. Hoće li Hrvatska izići u najjačem sastavu u finalu?
- Ma to su sitni problemi. Nismo željeli riskirati s ovim igračima koji nisu trenirali jer došli smo do finala i nemamo mi više što puno trenirati. Što smo učinili, učinili smo na tom planu, a sada nam je najvažnije odmoriti se i osvježiti. Unutar momčadi smo postigli takvu razinu svijesti da očekujem kako će mi igrači koji osjete da nisu sto posto spremni to reći. Međutim, igra se finale, tko bi ga propustio zato što ga nešto "zateže".
Otkrio je naš izbornik i to tko bi mogao biti ključan čovjek finala.
- Mario Mandžukić poseban je sportaš. On uvijek daje sve od sebe, nikoga se ne boji. Na kojoj god poziciji igrao, dat će maksimum. On je tip igrača s kojim trener ima najmanje brige. Prvi je u obrambenom zidu, a uz to zabio je dva važna pogotka na ovom turniru. Uostalom, jedan od njih nas je uveo u ovo finale. Prelomio sam nakon onih utakmica u SAD-u i rekao mu: ‘Mandžo, ti si naš prvi napadač od ovog trenutka.‘ Ono što mene ohrabruje jest njegovo raspoloženje. On je sjajnog raspoloženja, a to može značiti samo jedno - problem za suparničke braniče - zaključio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić.
Dalibor KELER
Zlatko Dalić

hrvatski izbornik

Nikada nisam obraćao pozornost na tradicije. One postoje da ih se ruši.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike