Sport
IVAN RAKITIĆ:

Na terenu će nas biti 4,5 milijuna
Objavljeno 13. srpnja, 2018.

Ivan Rakitić igra odlično na ovom turniru. Zajedno s Lukom Modrićem podnosi silan teret u spajanja naših defenzivnih i ofenzivnih linija. Ima ga svuda. Prvi u obrani, a nerijetko prvi i u napadu.

On je taj koji pritišće suparničke stopere, on je taj koji je u gotovo svakom duelu na sredini terena. Općenito, otkako je Zlatko Dalić preuzeo izborničku funkciju, Rakitić kao da je ponovno rođen kada je reprezentacija u pitanju. Ivan je prije 11 godina vagao koju reprezentaciju izabrati, Hrvatsku ili Švicarsku. Izabrao je "kockice". Kakav je sada to osjećaj i što je sanjao kada se odlučio igrati za Hrvatsku?
- Mislim kako danas nema ljepšeg osjećaja od toga da si Hrvat. Kada sam donosio odluku o igranju za Hrvatsku, sanjao sam o svemu. Bio sam klinac. Tada sam želio svake dvije godine igrati na velikoj sceni. U Hrvatskoj sam puno toga i ostvario. Otkako sam u reprezentaciji, propustili smo samo jedno veliko natjecanje, onaj SP u Južnoj Africi. No, ovo što nam se sada događa u Rusiji je nevjerojatno. Igrati finale Svjetskog prvenstva. O tome sanjaš, a kada se dogodi, onda ne vjeruješ.
Ove sezone odigrao je čak 70 utakmica. Finale protiv Francuske bit će mu 71. To je apsolutni svjetski rekord. Ima li još snage u njegovim nogama nakon tolikih napora?
- Čuo sam i ja tu brojku. Nisam ni sam znao da sam toliko igrao u godinu dana. Što se snage tiče, nje će biti i viška. Ne samo kod mene nego kod svih nas. Neće nas u nedjelju biti 11 ili sa zamjenama 15 na travnjaku. Bit će nas u nedjelju 4,5 milijuna, koliko stanovnika ima Hrvatska. Ako će trebati, nosit ćemo jedan drugoga. Najvažnije je da nakon tog finala uzdignute glave možemo napustiti teren, a uz malo sreće, možda ćemo podignuti i pehar namijenjen svjetskim prvacima.
Osvoji li Hrvatska naslov, hoće li biti mjesta za još jednu tetovažu?
- Ako treba, na čelo ću je staviti. Pitanje je samo hoće li supruga odobriti, a i prvo moramo osvojiti SP.
Hrvatska je 1998. godine izgubila polufinale SP-a od Francuske. Rakitić i društvo dobili su nakon 20 godina priliku uzvratiti Trikolorima.
- Ne trebamo se opterećivati takvim stvarima. Godinama smo sanjali Thurama i njegova dva pogotka. No, to je stvar prošlosti. Francuska je tada uzela svoju slavu, a mi to želimo učiniti sada. Respektiramo Francuze, ali silno želimo donijeti taj pokal u Hrvatsku.
Mnogim strancima Hrvatska je ušla u srca svojim neočekivanim progresom na ovom SP-u.
- Da. Imam osjećaj kako će za nas u nedjelju navijati stotine milijuna ljudi. Primao sam poruke sa svih strana svijeta. Ljudi su mi pričali kako nikada nisu vjerovali da će slaviti pogodak neke druge reprezentacije kao da ga je postigla njihova. To mi govori koliko je velik rezultat koji smo napravili.
Bi li pristao na ovakav rasplet. Osvojiti naslov prvaka svijeta s Hrvatskom i sutradan završiti karijeru?
- Znači, u ponedjeljak vješam kopačke o klin, ha-ha-ha. Na sve bih pristao za uspjeh Hrvatske i ove momčadi.
Može li Modrić biti proglašen za najboljeg igrača SP-a?
- Zlatnu loptu treba dobiti Hrvat, a naš kapetan je taj. No, mi hoćemo glavnu nagradu - pokal za svjetskog prvaka, a onda će individualne doći same po sebi.
Na kraju riječ-dvije o Francuzima.
- Zaslužili su ovo finale. Pokazali su se kao ozbiljna reprezentacija koja ima mnoge koje će trebati zaustaviti. Morat ćemo stvarno izvući još jedan svoj maksimum. Želimo se nametnuti u toj utakmici. Želimo tu pobjedu više od svega - zaključio je Ivan Rakitić.
Nakon presice primio je Rakitić i dar od peruanskih novinara koji su mu uručili dres koji mu je za sreću poslao Jefferson Farfan s kojim je dijelio svlačionicu u Schalkeu.
Dalibor KELER
ĐOKOVIĆ I KRSTAJIĆ
Izjava Novaka Đokovića kako navija za Hrvatsku izazvala je dosta polemika u Srbiji, a nije tajna kako je jedan od najboljih Rakitićevih prijatelja srpski izbornik Mladen Krstajić.

- Što se "Noleta" Đokovića tiče, njemu kapa do poda. U Wimbledonu navijam za njega, neka prođe u finale, pa da u nedjelju imamo svi svoj veliki dan. Iznimno ga poštujem kao sportaša, a još je veći kao osoba. Želim mu svu sreću. Što se Krstajića tiče, on je osoba s kojom sam, ako izuzmem suigrače i naš stožer, najčešće komunicirao otkako smo u Rusiji. Čestitao nam je i poželio sreću u finalu. On mi je poput brata, dio obitelji, rekao je Rakitić.
BIRANIM RIJEČIMA O PITANI
Finale će suditi Argentinac Nestor Pitana. Rakitić se biranim riječima očitovao o njemu:

- Drago nam je bilo kad smo vidjeli kako je izbor pao na njega. Sudio nam je protiv Danske, upoznali smo njegov stil suđenja, a njegovo ophođenje prema igračima za vrijeme utakmice bilo je sjajno. Njegova će uloga biti važna u finalu i nadam se kako ćemo na kraju utakmice jedan drugom moći stisnuti ruku i čestitati si. Ja njemu na dobrom suđenju, a on meni na tituli svjetskog prvaka.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike