Sport
JOŠ SAMO DVIJE UTAKMICE

Hrvatska do finala porušila sve rekorde
Objavljeno 14. srpnja, 2018.
Hrvatska je najniže rangirana reprezentacija u finalu, gdje je došla kao 20. zemlja svijeta, na kojem je mjestu bila uoči turnira

Povijesno finale Hrvatske, koja je ušla u brojnim rubrikama u knjigu rekorda, apsolutno je obilježilo polufinale Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Hrvatska je tek 13. zemlja u povijesti koja je ušla u finale, a druga najmanja po broju stanovnika, nakon Urugvaja. Posljednji put kada je tako mala zemlja stigla do borbe za naslov bilo je daleke 1950. kada je baš slavio Urugvaj. Osim toga, Hrvatska je i najniže rangirana reprezentacija u finalu, gdje je došla kao 20. zemlja svijeta uoči turnira, a prije toga rekord je držala Francuska (18.). "Tricolori" su treći put u finalu, sve u posljednjih 20 godina, postavši tek šesta reprezentacija koja je najmanje tri puta igrala završni meč (Njemačka 8, Brazil i Italija 6, Argentina 5, Nizozemska 3). Na "čekanju" za svoje drugo finale je i dalje ostala Engleska, ali i općenito jer je nakon te, za njih slavne 1966., poražena u sva četiri polufinala SP-a ili Eura. Iako i dalje ima bolji međusobni omjer od Vatrenih, Gordi Albion sada je u ovom tisućljeću doživio tri poraza u službenim susretima od naše reprezentacije, više nego protiv bilo koje druge. Slaba utjeha Englezima može biti činjenica da je devet pogodaka koje su zabili nakon prekida na ovom SP-u najviše što je neka reprezentacija ostvarila na SP-u od 1966., kao i da je pogodak Trippiera nakon 4:44 minute najbrži u polufinalu nakon Brazilca Vave 1958. godine (2. minuta) te četvrti najbrži u ovoj fazi u povijesti.
Ivan Perišić golom Englezima sada je kao strijelac ili asistent sudjelovao u 10 pogodaka Hrvatske na velikim natjecanjima (6+4), izjednačivši se time na vrhu s Davorom Šukerom (9+1). Hrvatska je tek druga reprezentacija koja je tri puta uzastopno na istom SP-u igrala produžetke (Engleska 1990.), ali prva koja je sva tri puta prošla, a i prva je koja je u nokaut-fazi istog SP-a tri puta gubila te se uspješno vraćala nakon toga.
Od četiri polufinalista u Rusiji, samo Belgija nije uspjela zabiti, pa je tako SP 1998. i dalje posljednje na kojemu su u oba polufinala obje reprezentacije tresle mrežu. No, Belgijci su i dalje najefikasniji s 14 pogodaka, ispred Hrvatske i Engleske po 12, dok Francuzi imaju najčvršću obranu s četiri primljena gola (od toga tri od Argentine). Od polufinalista, Hrvati su načinili najviše prekršaja (101), ali i najviše pretrpjeli (93), najviše pucali na gol (100) te je ukupno samo Brazil to radio češće (103), a i zaradili najviše žutih kartona (14). Brazilac Neymar i dalje ima najviše udaraca na gol (27), na ukupno četvrto mjesto, a prvo od igrača još u Rusiji probio se Perišić (20), koji je od tri udarca koja su išla unutar okvira zabio dva pogotka. Ante Rebić napravio je najviše prekršaja (19), Hazarda su na taj način najčešće zaustavljali (25, samo Neymara više - 26), a Luka Modrić je i najveći "maratonac" SP-a sa do sada istrčana 63 km.
Goran Roguljić
Možda ste propustili...

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

Najčitanije iz rubrike