Učionica
POSJET OECD TIMA SVEUČILIŠTU U OSIJEKU U OKVIRU HEINNOVATE INICIJATIVE

Poticanje poduzetničkoga i inovativnoga ponašanja na Sveučilištu u Osijeku
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
Dana 21. svibnja 2018. Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku posjetili su nacionalni i inozemni stručnjaci ekspertne skupine Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u okviru HEInnovate inicijative: Jon File (Sveučilište Twente, Nizozemska), Fumi Kitagawa (Poslovna škola Sveučilišta u Edinburghu, Velika Britanija), Marko Turk (Filozofski fakultet u Rijeci) i Giulia Ajmone Marsan (Centar za poduzetništvo, OECD).
HEInnovate inicijativa predstavlja okvir za razvoj inovativnoga i poduzetničkoga kapaciteta visokih učilišta, a zajednički ju provode OECD i Europska komisija. Visokoobrazovne institucije (HEI) izabrane su kao glavni izvor znanja i vještina koje pridonose rastu i inovativnosti gospodarstva. Cilj posjeta Sveučilištu u Osijeku bilo je prikupljanje informacija o strategiji, postojećim i planiranim aktivnostima Sveučilišta te primjerima dobre prakse, vezanim uz poticanje poduzetničkoga i inovativnoga ponašanja na Sveučilištu.
Tijekom cjelodnevnoga posjeta održano je pet stručnih panela s različitim dionicima: predstavnicima uprave Sveučilišta u Osijeku i sastavnica, nastavnim i nenastavnim osobljem Sveučilišta, direktorima ureda za transfer tehnologije, studentima i alumnijima te regionalnim partnerima: poduzetnicima, predstavnicima Grada Osijeka, Hrvatske udruge poslodavaca te poduzetničkih potpornih institucija. U stručnim panelima tako je sudjelovalo 39 osoba uz četiri predstavnika tima OECD-a.
U protekloj akademskoj godini proveden je tzv. Country review u pet država, odnosno dubinska analiza stanja u poduzetništvu i inovacijama u visokom obrazovanju. Uključene zemlje Europske unije temeljem navedenoga dobile su preporuke za daljnji napredak visokih učilišta u razvoju poduzetništva te uvid u pozitivne primjere u području suradnje sa zajednicom i primjeni inovativnih pristupa u nastavnom i znanstvenom radu. Uključivanje Sveučilišta u Osijeku u HEInnovate inicijativu dat će preporuke i zaključke kako bi se osigurala uspješnija prilagodba kreiranju i razvoju poduzetničkoga promišljanja, stimulativnoga poduzetničkoga razvoja i primjene ideja.
(Sveučilište u Osijeku)

Možda ste propustili...

NAJDUGOVJEČNIJI OSJEČKI STUDENTSKI FESTIVAL OVE GODINE U KASNIJEM TERMINU

Tradicionalno 39. Osječko ljeto mladih održat će se u prvoj polovici rujna

RAZGOVOR: TAJANA MOHNACKI, OSJEČKA MAGISTRICA KULTURALNOGA MENADŽMENTA, ODNEDAVNO GLOBALNA POTPREDSJEDNICA ERASMUSOVE STUDENTSKE MREŽE (ERASMUS STUDENT NETWORK)

Glavni cilj, na koji ću se usmjeriti u svojem mandatu, bit će priznavanje rada studenata volontera

10. MEĐUNARODNI KONGRES I 12. HRVATSKI KONGRES O BRAŠNU I KRUHU

Predstavili najnovija dostignuća u znanosti i tehnologiji žitarica

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LIDIJA BARIĆ DR. MED., DOBITNICA NAGRADE „ZA ŽENE U ZNANOSTI“ U 2018. GODINI

Nakon što doktoriram imam želju teme kojima se bavim u znanosti primijeniti u pedijatriji

2

SREDIŠNJA PROSLAVA DANA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU I SVEČANA SJEDNICA SVEUČILIŠNOGA SENATA

Obilježena 44. akademska godina od osnutka Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

3

AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Jedinstvena institucija koja podjednako razvija vrhunsko umjetničko stvaralaštvo i ozbiljan znanstveno-istraživački rad