Učionica
POSJET OECD TIMA SVEUČILIŠTU U OSIJEKU U OKVIRU HEINNOVATE INICIJATIVE

Poticanje poduzetničkoga i inovativnoga ponašanja na Sveučilištu u Osijeku
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
Dana 21. svibnja 2018. Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku posjetili su nacionalni i inozemni stručnjaci ekspertne skupine Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u okviru HEInnovate inicijative: Jon File (Sveučilište Twente, Nizozemska), Fumi Kitagawa (Poslovna škola Sveučilišta u Edinburghu, Velika Britanija), Marko Turk (Filozofski fakultet u Rijeci) i Giulia Ajmone Marsan (Centar za poduzetništvo, OECD).
HEInnovate inicijativa predstavlja okvir za razvoj inovativnoga i poduzetničkoga kapaciteta visokih učilišta, a zajednički ju provode OECD i Europska komisija. Visokoobrazovne institucije (HEI) izabrane su kao glavni izvor znanja i vještina koje pridonose rastu i inovativnosti gospodarstva. Cilj posjeta Sveučilištu u Osijeku bilo je prikupljanje informacija o strategiji, postojećim i planiranim aktivnostima Sveučilišta te primjerima dobre prakse, vezanim uz poticanje poduzetničkoga i inovativnoga ponašanja na Sveučilištu.
Tijekom cjelodnevnoga posjeta održano je pet stručnih panela s različitim dionicima: predstavnicima uprave Sveučilišta u Osijeku i sastavnica, nastavnim i nenastavnim osobljem Sveučilišta, direktorima ureda za transfer tehnologije, studentima i alumnijima te regionalnim partnerima: poduzetnicima, predstavnicima Grada Osijeka, Hrvatske udruge poslodavaca te poduzetničkih potpornih institucija. U stručnim panelima tako je sudjelovalo 39 osoba uz četiri predstavnika tima OECD-a.
U protekloj akademskoj godini proveden je tzv. Country review u pet država, odnosno dubinska analiza stanja u poduzetništvu i inovacijama u visokom obrazovanju. Uključene zemlje Europske unije temeljem navedenoga dobile su preporuke za daljnji napredak visokih učilišta u razvoju poduzetništva te uvid u pozitivne primjere u području suradnje sa zajednicom i primjeni inovativnih pristupa u nastavnom i znanstvenom radu. Uključivanje Sveučilišta u Osijeku u HEInnovate inicijativu dat će preporuke i zaključke kako bi se osigurala uspješnija prilagodba kreiranju i razvoju poduzetničkoga promišljanja, stimulativnoga poduzetničkoga razvoja i primjene ideja.
(Sveučilište u Osijeku)

Možda ste propustili...

REALIZIRAN VELIKI PROJEKT TVRTKE OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE OSIJEK D.O.O. U SUVLASNIŠTVU SVEUČILIŠTA

Postavljena solarna fotonaponska elektrana na OŠ Ljudevita Gaja

POVIJESNI USPJEH NA MEĐUNARODNOM STUDENTSKOM NATJECANJU IZ MATEMATIKE

Studentica Odjela za matematiku Iva Petovari osvojila srebrnu medalju

ODRŽAN ČETVRTI BALKANSKI JAVNOZDRAVSTVENI VIKEND (4TH BALKAN SCOPH WEEKEND)

Sudjelovalo 80 inozemnih studenata iz 13 zemalja svijeta