Učionica
NA AKADEMIJI ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU GOSTOVAO POZNATI HRVATSKI UMJETNIK

Prof. dr. art. Kažimir Hraste: Ako imate dobru konstrukciju, imate dobar kip
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
U svečanoj dvorani Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku 8. ožujka 2018. predavanje je održao prof. dr. art. Kažimir Hraste, jedan od najpoznatijih hrvatskih kipara, grafičara i crtača te nastavnik na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
Sudjelovao je na više od stotinu izložbi u zemlji i u inozemstvu, a autor je brojnih javnih skulptura i spomenika kao što su spomenici Tinu Ujeviću, kralju Petru Svačiću, Miroslavu Krleži, Draženu Petroviću i drugi. Uvod u predavanje pod nazivom „Neki aspekti u kiparstvu europske moderne“ dao je doc. art. Anđelko Mrkonjić s Akademije, istaknuvši kako kiparstvo kroz svoje gradske skulpture još od davnih vremena komunicira s građanima, dajući kao primjer rimske fontane. Iako su danas materijali poput drveta ili željeza sve više zastupljeni, ta je komunikacija i dalje primaran zadatak kiparstva te ističe konstruktivističku maštu kipara kao glavni pokretač njegova rada.
Profesor Hraste okupljenima se obratio sa sjećanjem na svoje studentske dane, na početak svojega rada kada je počeo tražiti, kako je rekao, „svoje 'rođake' u kiparstvu“. Igra kroz elemente na crtežu prije samoga nastanka kiparskoga djela iznimno je bitna, što je Hraste pokazao na primjeru skica poznatih kipara od kojih se ističu Henry Moore i Ossip Zadkine te drugi. Kroz figuraciju kiparstvo se može značajno približiti apstrakciji što je gost predavač pojasnio na primjerima poznatih djela. „Unutrašnja energija samoga kipa ono je što samim svojim kosturom može izazvati kip. Ako imate dobru konstrukciju – imate dobar kip“, zaključio je profesor Hraste.
Antonio ŠABIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike