Svijet
RASPRAVA U SRBIJI

Treba li dopustiti dolazak Papi?
Objavljeno 12. srpnja, 2018.
Stav Srpske pravoslavne Crkve kako još nije vrijeme za dolazak poglavara Svete stolice u Srbiju izazvao je reakciju srpskog šefa diplomacije Ivice Dačića, koji drži da bi posjet Pape Franje Srbiji mogao donijeti koristi. Javio se i bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i tvrdi kako je za svoga mandata 2016. godine pozvao papu Franju u Srbiju, ali tvrdi sada kako je u tom pozivu naveo da do posjeta "može doći samo ako se s tim usuglasi i Srpska pravoslavna Crkva."
Reagirajući na izjavu Ivice Dačića o razlozima otkazivanja tog posjeta, Nikolić je novinarima pojasnio kako je Papu pozvao "isključivo u svojstvu predsjednika Srbije" te da je u pozivu naveo kako do posjeta može doći samo ako se dogovori i susret Franje i patrijarha Irineja jer, podsjetio je Nikolić, "Papa nije samo državni nego i vjerski poglavar."
- Vatikanska administracija je u jednom trenutku zanemarila moj izričit i jasno iznesen stav da do Papina posjeta ne može doći prije nego što za to bude dobivena suglasnost i Srpske pravoslavne Crkve. Obavijestili su me da njihovi predstavnici dolaze u Srbiju u siječnju 2016. kako bi pripremili Papin posjet planiran za svibanj te godine. Reagirao sam odmah i podsjetio ih da do posjeta, pa samim tim i njegove pripreme, ne može doći bez suglasnosti SPC-a - rekao je Nikolić za Večernje novosti.
U polemiku treba li ili ne dopustiti Papi dolazak u Srbiju uključila se i potpredsjednica srpske vlade Zorana Mihajlović izjavom kako ne treba nikome zabranjivati dolazak u Srbiju, "pa ni Papi".
- Jedno su odnosi SPC-a i Vatikana, i to treba ostaviti njima na rješavanje - rekla je Zorana Mihajlović dodajući kako je Srbija sekularna država i podsjetila da Vatikan nije priznao neovisnost Kosova, pa stoga "nemamo pravo zabranjivati Papi da dođe u Srbiju i ne trebamo se dijeliti po tom pitanju". M. Flego
Možda ste propustili...

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

HODOČASNICI I RAT NA BLISKOM ISTOKU

Umjesto u Svetu Zemlju dolazit će u Međugorje

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje

Najčitanije iz rubrike