Sport
POZNAT PRVI FINALIST SP-A

Tricolori čekaju vatrene ili Gordog albiona
Objavljeno 10. srpnja, 2018.
Francuska je prvi finalist Svjetskog prvenstva. Treći puta igrat će za naslov prvaka, koji su osvojili prije 20 godina. U polufinalu u Rusiju su dobili Belgiju, koja ni drugi puta u svojoj povijesti nije mogla preskočiti ovu pretposljednju stepenicu. Bez obzira na ogroman ulog, na travnjaku nije bilo nezanimljivo. Već u prvom napadu, Mbappe je prodorom po desnoj strani najavio da će biti raspoložen. Nakon toga ipak je usijedilo razdoblje u kojem su se boljim pokazali Belgijci, Tako su u 13. minuti stigli do dobre prigode, nakon što je De Bruyne proigrao Hazarda, koji malo slijeva ulazi u kazneni prostor, ali njegov pokušaj završava pokraj vratnice. Prvi udarac u okvir gola za Francuze dogodio se u 18. minuti, kada je Courtois zaustavio pokušaj Matuidija, a minutu poslije, na drugoj strani ponovo je u akciji Hazard, čiji šut Varane glavom prebacuje preko gola. U 21. nakon kornera, lopta se odbija do Alderweirelda, koji iz okreta šutira ali Lloris je budan. U posljednjoj trećini prvog dijela, inicijativu preuzimaju "Galski pijetlovi", koji su u tih 15-tak minta stvorili par zanimljivih situacija. U 31. minuti, ubačaj Pavarda na glavu Girouda nije bio loš, a dvije minute kasnije, Mbappe je izbjegao zaleđe, iz prve je ubacio u sredinu, gdje je belgijska obrana ipak očistila opasnost. U 39. minuti najbolja prigoda za Francusku. Mbappe je sjajnim potezom gurnuo Pavarda u kazneni pristor, koji je na povratnoj imao dva svoja suigrača. No, odlučio se na udarac, ali Courtois se iz takvih sitacija rijetko kada da iznenaditi. Do odmora, bio je još jedan slobodnjak sa 18 metara koji Griezmann nije najbolje izveo, a nakon pogreške Umtitija nije se dogodilo ništa opasnije pred Llorisom.
Nastavak bolje otvaraju "Crveni vragovi", ali njihovo samopouzdanje naglo je srušeno u 51. minuti. Nakon dobre akcije i šanse Girouda, udarac iz kuta izveo je Griezmann, Na prvoj vratnici najbolje skače Umtiti, koji je izmaknuo pozornosti Fellainija i glavom pogodio za vodstvo. Pokazalo se da je to bio pogodak vrijedan finala. No, to ne znači da nije bilo prigoda za promjenu rezultata. Vće u 56. minuti moglo se povećati vodstvo, ali Girouda neće pogodak na ovom prvenstvu. Od 60.minute, Belgija je preuzela više rizika i inicijative. Ulazak Martensa pokrenio je stvari, a njegovo ubacivanje u 65. minuti Fellaini je zamalo pretvorio u izjednačenje, lopta je propla jako blizu vratnice. U 81. minuti doboro je odapeo Witsel, ali ravno u Lllorisa. Belgija je pritiskala, ali bez izgednih prigoda, Varane i suigrači sve su čistili ispred svoga gola. Nakon što je potvrđeno šest minuta sudačke nadoknade, u drugoj je Griezmann mogao sve riješiti, ali Courtois brani njegov udarac sa ruba kaznenog prostora. Belgijski vratar spašava i u 96., kada zaustavlja udarac Tollisoa, a nakon posljednjeg sučevog zvižduka počelo je slavlje igrača Didiera Deschampsa, koji će danas saznati svog protivnika u velikom nedjeljnom finalu. N. Benčina
SANKT PETERBURG - St. Peterburg Arena. Gledatelja: 64.286. Noćna utakmica, teren odličan. Sudac: Andres Cunha (Urugvaj) - 7. Strijelac: 1:0 Umtiti (51.). Žuti kartoni: Mbappe, Kante (Francuska), Hazard, Alderweireld, Vertonghen (Belgija). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: Raphael Varane (Francuska)

FRANCUSKA

1(0)

Lloris 7, Pavard 6, Varane 7, Umtiti 6,5, Hernandez 6, Pogba 6,5, Kante 6,5, Matuidi 6 (od 86. Tolisso), Griezmann 6, Mbappe 6,5, Giroud 6 (od 85. Nzonzi).

BELGIJA

0(0)

Curtois 7, Alderweireld 6,5, Kompany 6, Vertonghen 6, Chadli 6, Dembele 5 (od 60. Mertens 6), Witsel 6, Fellaini 5 (od 80. Carrasco), De Bruyne 6, Hazard 6,5, Lukaku 5,
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike