Učionica
IVAN VIDAKOVIĆ, PREDSJEDNIK STUDENTSKOGA ZBORA PRAVNOGA FAKULTETA OSIJEK

„Stalnim moderniziranjem studijskoga programa prilagođavamo se tržištu rada“
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

Pravni fakultet pruža različite mogućnosti za nas studente i tijekom studiranja, ali i po izlasku na tržište rada. Uz integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, treba izdvojiti stručni Upravni studij te novi sveučilišni preddiplomski studij Socijalni rad koji doprinose povećanju mogućnosti zapošljavanja u različitim područjima. Svi spomenuti studiji omogućavaju da se zapošljavamo na različitim radnim mjestima, od sudstva i odvjetništva do javnoga bilježništva, koja su javnosti obično prva poveznica sa studijem prava, ali i u tijelima jedinica lokalne i regionalne samouprave te centrima za socijalnu skrb. Također, studijski program te pojedini kolegiji tijekom studija pripremaju nas i osposobljavaju za rad u tijelima Europske unije čime je tržište rada za studente Pravnoga fakulteta Osijek uvelike prošireno. Uz sve prethodno spomenuto naši profesori nastoje unaprijediti i modernizirati naš studijski program te nas tako još bolje pripremiti za tržište rada neprekidnim predlaganjem novih kolegija koji odgovaraju potrebama na suvremenom tržištu rada. Novi izborni kolegiji Medicinsko pravo te Građansko pravo i tehnologija dobar su primjer modernizacije studijskoga programa te prepoznavanja zastarjelosti određenih dijelova programa koji se polako moderniziraju, zahvaljujući kvalitetnome djelovanju profesora našega Fakulteta. Vjerujem da takvim tempom možemo očekivati uskoro i veće promjene te iz toga razloga smatram da nema mjesta strahu naših studenata po pitanju zapošljavanja.

Smatram da je bitno staviti poseban naglasak na odnos profesora prema studentima koji doprinosi kvaliteti studiranja u cjelini. Posljednjih nekoliko godina sve je veća aktivnost profesora u izvannastavnom aspektu studiranja što se vidi u mentoriranju timovima i na tuzemnim, ali i na međunarodnim natjecanjima te uključivanju studenata u različite domaće i međunarodne projekte i konferencije. To zasigurno doprinosi većoj kompetenciji naših studenata po završetku fakulteta, a u isto vrijeme unosi raznolikost u studiranje, otvara nove poglede studentima te u konačnici razbija monotoniju. Upravo takvim djelovanjem profesora u nastavnim i izvannastavnim okvirima stvorila se ugodna radna atmosfera i odnos pun uzajamnoga uvažavanja i poštivanja. Prijedlozima, kritikama i stajalištima studenata pristupa se ozbiljno, bez predrasuda i oni se doista uvažavaju.

Naravno da uvijek ima prostora za poboljšanja, posebice glede procesa stjecanja znanja. Smatram da će se upravo modernizacijom studijskoga programa, njegovim prilagođavanjem potrebama suvremenoga tržišta rada te većom aktivnosti profesora u izvannastavnom području i područjima nekonvencionalnoga načina učenja proces stjecanja znanja poboljšati. Nužno je biti strpljiv, shvatiti složenost problema za koji je potreban interdisciplinaran pristup i otvorenost prema inovacijama te razumjeti da je za takve promjene potrebno dulje vrijeme.

Djelovanjem studentskih predstavnika u fakultetskim tijelima, u vidu različitih prijedloga i kritika, dajemo naš doprinos poboljšanju kvalitete studiranja u svim aspektima. To nastojimo osigurati i raznim projektima kao što su prakse u odvjetničkim uredima, predavanja, tribine te razne edukacije za koje znam da svojom kvalitetom podižu kvalitetu studiranja studenata našega fakulteta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike