Učionica
PREDSTAVNICI SVEUČILIŠTA U OSIJEKU NA GODIŠNJOJ SKUPŠTINI DARIAH-A U PARIZU

Glavne teme – demokratizacija znanja, kulturno naslijeđe i „otvorena znanost“
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

Predstavnici Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, doc. dr. sc. Tihomir Živić i Jelena Mihnjak, sudjelovali su od 22. do 24. svibnja 2018. u programskim aktivnostima Godišnje skupštine paneuropske Digitalne istraživačke infrastrukture u umjetnostima i humanistici (DARIAH-EU) u Parizu.

Tijekom skupa održana su dva pozvana predavanja, četiri radionice i sastanci devet radnih skupina kao i susret voditeljâ Konzorcija, a nazočni su bili punopravni članovi iz sedamnaest država Europske unije te iz sedam suradničkih zemalja. Događanja su započela 22. svibnja 2018. sastankom međunarodne Radne skupine za etičnost i legalnost u digitalnim umjetnostima i humanistici (WG ELDAH), a u raspravi je, kao njezin član, sudjelovao i Živić. Glavne teme sastanka bile su demokratizacija kritičko proizvedenoga i ekspandiranoga znanja, kulturno naslijeđe i takozvana etična, interdisciplinarna i pragmatična „otvorena znanost“ u područjima digitaliziranih umjetnosti i humanistike. Zaključak je da su pravna harmonizacija i „otvorena znanost“ nužnost u istraživačkoj zajednici Europske unije, ali i izvan nje te da ju trebaju podupirati istraživačke ustanove, njihovi osnivači, vlade i nadnacionalna tijela. S tim u svezi, navedena Radna skupina izradit će odgovarajuće međunarodne preporuke i ponuditi odgovarajuću obuku. Drugoga i trećeg dana, 23. i 24. svibnja 2018., organiziran je plenarni program, a europskim stručnjacima predstavljena je i osječka inicijativa osnutka međunarodne Radne skupine za teatrologiju i digitalizaciju teatralija (WG Theatralia) koju, nakon inicijalnoga osječkog Foruma u ožujku 2018., podupiru DARIAH-HR i Sveučilište u Osijeku. Njezin se osnutak očekuje do kraja ove kalendarske godine.

Tihomir ŽIVIĆ
Možda ste propustili...

SPORAZUM O SURADNJI IZMEĐU AUKOS-A I INSTITUTA ZA HRVATSKI JEZIK I JEZIKOSLOVLJE

Prvi korak – popularizacija znanstvenih istraživanja vezanih uz hrvatski jezik

DIO ODLUKA S 3. SJEDNICE SENATA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2018./2019.

Sveučilište u Osijeku studentima dodjeljuje 120 stipendija i 5 potpora

NOVA UVODNA AKTIVNOST EUROPSKE NOĆI ISTRAŽIVAČA 2019. NA SVEUČILIŠTU U OSIJEKU

Gimnazijalci iz Osijeka, Đakova i Donjega Miholjca na 2. LABUS Zimskoj školi FERIT-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: ALICJA AURIGA, DOKTORANDICA S WEST POMERANIAN UNIVERSITY OF TECHNOLOGY IN SZCZECIN (POLJSKA) NA MEĐUNARODNOJ RAZMJENI U OKVIRU ERASMUS+ PROGRAMA NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI OSIJEK

Ljudi u Osijeku i na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti uvijek su spremni izići u susret

2

FAKULTET ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA OSIJEK

Studenti atraktivni na tržištu rada najbolji su dokaz kvalitete studija na FERIT-u Osijek

3

VŠMTI

Studirajte na Visokoj školi Virovitica