Svijet
DONALD TRUMP TVRDI:

Sjeverna Koreja više nije prijetnja
Objavljeno 14. lipnja, 2018.

Američki predsjednik Donald Trump nakon povratka u srijedu u Sjedinjene Države nakon povijesnoga summita sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom objavio je da Pjongjang više nije nuklearna prijetnja.

"Svi se sada mogu osjećati puno sigurnije nego na dan kada sam preuzeo predsjedničku dužnost. Od Sjeverne Koreje više ne dolazi nuklearna prijetnja. Sastanak s Kim Jong-unom bio je zanimljivo i iznimno pozitivno iskustvo. Sjeverna Koreja ima sjajan potencijal za budućnost", tvitao je Trump.

Trajni mir?

Dodao je i da Sjeverna Koreja više nije "najveći i najopasniji problem" Sjedinjenih Država. Američki predsjednik i sjevernorejski čelnik na summitu u Singapuru u utorak usuglasili su potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka u zamjenu za sigurnosna jamstva Sjevernoj Koreji. U dokumentu koji ima četiri stavke, SAD i Sjeverna Koreja obvezali su se i na razvoj novih međudržavnih odnosa, gradnju stabilnog i trajnog mira, a Pjongjang se obvezao i da će vratiti ostatke zatvorenika iz Korejskog rata. Deklaracija je zaključena obvezom obiju strana o nastavku daljnjih pregovora "u najkraćem mogućem roku." S američke strane će ih voditi državni tajnik Mike Pompeo, vođa sjevernokorejskog tima još nije poznat.

No, nenadana odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da suspendira zajedničke vojne vježbe s Južnom Korejom, koja je, kako se čini, iznenadila Seul i američku vojsku, i dalje zbunjuje i uznemiruje saveznike.

Trump je to objavio nakon summita sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom u utorak u Singapuru, iako se to pitanje ne nalazi u zajedničkoj izjavi. Sjeverna Koreja zajedničke vojne manevre SAD-a i svog južnog susjeda smatra provokacijom te se najava njihova odgađanja ocjenjuje kao jedan od glavnih ustupaka američke strane.

Američko ministarstvo obrane ubrzo je nakon Trumpove izjave saveznicima ohrabrujuće poručilo da "naši savezi ostaju čvrsti kao čelik."

Tokio nezadovoljan

Japan je izrazio zabrinutost zbog Trumpove objave, a ministar obrane Itsunori Onodera kazao je da su vojne vježbe "igrale važnu ulogu u sigurnosti istočne Azije." Poručio je da će Tokio nastaviti vršiti pritisak na Pjongjang zbog razvoja nuklearnog programa.

Glasnogovornik južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina kasno sinoć kazao je da Seul traži pojašnjenje "značenja i namjere" Trumpovih komentara u kojima je također kazao da bi u konačnici želio američke trupe stacionirane u Južnoj Koreji vratiti kući. Američko zapovjedništvo u Južnoj Koreji, USFK, priopćilo je da nije dobilo nikakve "nove smjernice" o redovitim vojnim vježbama u regiji, uključujući i manevre naziva "Ulchi Freedom Guardian", koje bi se trebale održati u kolovozu. Hina

Kremlj: Summit Kim - Trump dokazuje da je Putin bio u pravu

Kremlj je u srijedu objavio da je summit između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kim Jong-una pokazao da je ruski predsjednik Vladimir Putin bio u pravu što se zauzimao za izravan dijalog kao jedini način smanjenja napetosti sa Sjevernom Korejom. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima preko konferencijskog poziva da je summit u Singapuru u utorak pomogao da se smanje napetosti na Korejskom poluotoku. No on je kazao da bi bilo pogrešno očekivati da se sva pitanja u vezi s nuklearnim i balističkim programom mogu riješiti u sat vremena.

Možda ste propustili...

OSUĐENI PLJAČKAŠ USMRTIO ČELNIKA GDANJSKA

Prosvjedi zbog ubojstva gradonačelnika

VLADIMIR PUTIN ČETVRTI PUT U POSJETU BEOGRADU

Vučić: Rusija je uvijek mogla računati na Srbiju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSVJEDI PROTIV VLASTI U BEOGRADU ŠIRE SE SRBIJOM I SVE SU MASOVNIJI

Prosvjednici u Beogradu traže “abdikaciju” Aleksandra Vučića

2

AMERIKA I EU USPJELI NAGOVORITI PRIŠTINU DA UKINE 100-POSTOTNO OPOREZIVANJE?

Dačić ne vjeruje Thaciju ni kada takse ukida

3

MALO JE VJEROJATNO DA ĆE IRSKA PRISTATI

May želi bilateralnim sporazumom s Irskom riješiti problem Brexita