Sport
ŽDRIJEB EURA ZA RUKOMETAŠICE

Skupina je jako teška, ali drugi krug je dohvatljiv
Objavljeno 12. lipnja, 2018.

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija na Euru u Francuskoj ove godine (od 29. studenoga do 16. prosinca) igrat će u skupini C, sa Španjolskom, Nizozemskom i Mađarskom. To je rezultat jučerašnjeg ždrijeba u Parizu, u kojem se našlo 16 reprezentacija podijeljenih u četiri jakosne skupine, a Hrvatice su bile u posljednjoj.

Nakon turbulentnih kvalifikacija rukometašice su ipak u posljednja dva kola uspjele izboriti jubilarni, 10. nastup na Euru, osmi uzastopno. U trenutnoj situaciji, što se kadra tiče, i sam plasman je uspjeh, a ostaje vidjeti može li izbornik Nenad Šoštarić sa svojim igračicama izboriti drugi krug, za što treba izbjeći posljednje mjesto. Tamo nismo bili od 2010. godine, posljednja tri puta zapinjali smo u skupini, od čega 2016. sa sva tri poraza.

Apsolutne favoritkinje naše skupine trebale bi biti Nizozemke, aktualne europske doprvakinje te brončane sa svjetskog prvenstva lani, kao i četvrtoplasirane s Olimpijskih Igara 2016. Mađarska i Španjolska po rejtingu i rezultatima jesu ispred Hrvatske, ali ipak nisu neprolazne. Španjolkama je posljednji veći uspjeh europsko srebro iz 2014., kada su domaćini bili Hrvatska i Mađarska, tih godina uzele su i olimpijsku (2012.) i svjetsku broncu (2011.), a Mađarice na odličje čekaju šest godina, od Eura 2012. Prvi susret Hrvatska će odigrati 1. prosinca, sa Španjolskom, slijede Mađarice (3. 12.) te na kraju Nizozemke (5. 12.).

- Sve su skupine teške, čim dođeš na Europsko prvenstvo, nema loših reprezentacija. Možda bismo u nekim željama htjeli da se drukčije posložilo. Meni je problematično što je to bila poludirigirana skupina, jer su unaprijed stavili Mađarsku i Nizozemsku u istu grupu jer su unaprijed dali Nizozemkama da igraju u Montbéliardu. No sve su grupe jake. Ja sam od onih koji kaže da ćemo ići iz utakmice u utakmicu, iz dana u dan, ozbiljno se pripremiti i ne dopuštamo nikome da je bolji od nas dok nas ne pobijedi na igralištu - prokomentirao je ždrijeb hrvatski izbornik Šoštarić.

Prva faza natjecanja po skupinama igrat će se u Nantesu (A), Nancyju (B), Montbeliardu (C) i Brestu (D), nakon čega će tri najbolje reprezentacije iz svake skupine proći dalje. U drugoj fazi križaju se skupine A i B, koje će igrati u Nantesu, te C i D (Nancy), a borbe za medalje igrat će se u Parizu.

Goran ROGULJIĆ
Ždrijeb

Skupina A: Danska, Srbija, Švedska, Poljska

Skupina B: Francuska, Crna Gora, Rusija, Slovenija

Skupina C: Mađarska, Španjolska, Nizozemska, Hrvatska

Skupina D: Norveška, Rumunjska, Njemačka, Češka

Možda ste propustili...

TALENTIRANI NAPADAČ 17-GODIŠNJI MISLAV ĆUTUK

Mogao u Juve, ali ostaje u Dinamu

EUROPSKO GIMNASTIČKO PRVENSTVO

Srbić i Ude u finalu, Aurela sustigao umor

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA SUSRET S GORICOM

Bez Lovrića i Bralića, vraća se Čokaj

Najčitanije iz rubrike