Svijet
“ALI NE POD SVAKU CIJENU”

Srbija i dalje na putu prema EU?
Objavljeno 23. svibnja, 2018.

Kontroverzni odgovor srpskog ministra obrane Aleksandra Vulina šefu Povjerenstva Europske unije u Beogradu Semu Fabriziju, koji je rješavanje pitanja Kosova označio kao ključni uvjet Srbiji za pristup EU, kako prema Vulinovu mišljenju, u slučaju pritisaka zapadnih zemalja da Srbija prizna Kosovo Srbija treba promijeniti vanjsku politiku, njemački mediji protumačili su kao odustajanje od EU-a. Na to je iz Bakua, gdje je u višednevnom posjetu, srpski predsjednik Aleksandar Vučić uputio “pljusku za uši” Vulinu poručivši članovima srpske vlade “neka poštuju politiku puta Srbije prema Europskoj uniji” jer “ta se politika neće mijenjati, niti ovisi o željama bilo kojeg političara”.

- Naša je politika EU, ali i očuvanje i unapređivanje prijateljstava s tradicionalnim prijateljima i saveznicima, kao što su Rusija i Kina. Tu politiku određuju institucije Srbije i neće se promijeniti željom bilo kojeg političara u Srbiji – rekao je Vučić i protivnicima EU-a i onima koji podcjenjuju značenje EU-a za Srbiju poručio: “Malo stanite, nalazimo se na europskom putu i potpuno sam siguran da se nalazimo na dobrom putu. (...) To je politika Srbije koja se neće promijeniti zbog želje jednog ili petero.” Izjavio je kako je točna Fabrizijeva konstatacija kako je pitanje Kosova za Srbiju ključno za prijam u EU i dodaje kako ne vidi “ništa sporno u onome što je Fabrizi govorio”.

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, komentirajući Vulinovu izjavu, rekao je kako članstvo u EU ostaje jedan od prioriteta Srbije, “ali ne pod svaku cijenu”. Priznao je kako je jak pritisak na Srbiju da tijekom ove ili sljedeće godine postigne neku vrstu sporazuma s Prištinom, ali, dodao je, “Beograd neće trgovati u vezi s Kosovom radi rokova za članstvo u EU”. On ne vjeruje u tvrdnje zemalja koje su priznale neovisnost Kosova kako je “taj proces nepovratan” jer “ima zemalja koje povlače odluku o priznanju”, doduše, priznaje on, “veliki broj zemalja danas razmišlja o priznanju Kosova”.M.Flego

Možda ste propustili...

GLAXOSMITHKLINE PROTIV AMERIČKOG PFIZERA I NJEMAČKOG BIONTECHA

Tužba za krađu tehnologije

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

Najčitanije iz rubrike