Svijet
ČETIRI MJESECA OD UBOJSTVA

Ubojica Olivera Ivanovića još uvijek nepoznat
Objavljeno 18. svibnja, 2018.

Iako je prošlo već četiri mjeseca od kada je pred ulazom u sjedište Građanske inicijative “Sloboda, demokracija, pravda” u Kosovskoj Mitrovici, u dijelu grada gdje žive isključivo Srbi, sa šest hitaca s leđa iz jurećeg automobila ubijen vođa ove stranke Oliver Ivanović, još nisu poznati ni nalogodavci ubojstva ni neposredni počinitelji. Na dan ubojstva supruga ubijenog Ivanovića rekla je kako zna tko je ubio njezina supruga navodeći Srbe koji su se protivili Ivanovićevoj tolerantnoj politici prema većinskom narodu, Albancima.

Petar Petković, zamjenik direktora Ureda srpske vlade za Kosovo, kaže kako nema pomaka u istrazi i iako su beogradske vlasti nudile suradnju, Priština je to odbijala.

- Tražili smo satelitske snimke, nisu dali, kažu da je tog dana bila magla. Nema pomaka u istrazi – razočarano je Petković izjavio Televiziji Pink dodajući kako je nedavno obilježeno “20 godina od kada je nestao prvi Srbin na Kosovu”, ali “svi zločini nad Srbima i dandanas su nekaženjeni” jer “kada je riječ o Srbima i srpskim žrtvama, nema pravde na Kosovu, nema političke volje da se pronađu ubojice i kazne oni koji su odgovorni”.

Srpski mediji promiču tezu kako su “trenutak ubojstva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici najvjerojatnije zabilježile kamere bespilotnih letjelica KFOR-a”, ali “tih snimaka nema u istrazi”. Naimenovani izvori Večernjih novosti pitaju se kako je moguće da nema videozapisa iz dronova vojne misije “ako se zna da su dvije letjelice gotovo neprekidno na nebu iznad Mitrovice?”, a sumnju budi i objašnjenje iz istrage kako 16. siječnja, kada je ispred ureda svoje stranke ubijen Ivanović, sateliti nisu mogli snimiti ubojstvo Ivanovića “jer je bila gusta magla, iako meteorolozi mogu nepobitno dokazati kako je tog jutra vidljivost bila – dobra”.

Milena Ivanović, supruga ubijenog kosovskog političara, kaže kako nema novih informacija o istrazi, ali “svakako nećemo mirno promatrati i čekati da se zaboravi i pitanja ćemo postavljati sve dok ne dobijemo odgovor tko je ubio Olivera”. Iz Građanske inicijative “Srbija, demokracija, pravda” drže kako je “sve jasnije da je ubojstvo Olivera Ivanovića političko” te da se stvara dojam kako se “proces vraća na početak i da se razvodnjava sve s ciljem da se ubojica nikada i ne pronađe”.M.Flego

Veleposlanstvo SAD-a bez reakcijE

- I dalje imamo optužbe vlasti iz Beograda i Prištine bez konkretnih dokaza i činjenica, a od predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu imamo samo veleposlanika Velike Britanije i Švicarske koji su se javno oglasili i iznijeli svoja viđenja događaja, dok je američko veleposlanstvo i dalje nijemo - priopćili su iz Građanske inicijative “Sloboda, demokracija, pravda”.

Možda ste propustili...

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

Najčitanije iz rubrike