Sport
PREKO DINAMA U FINALE

Mladi bijelo-plavi nakon šest godina po trofej Kupa
Objavljeno 20. travnja, 2018.

Nakon pet godina momčadi mlađih dobnih kategorija NK-a Osijek opet će se boriti za trofeje na državnoj razini. Rezultat je to uspjeha koje su ostvarile juniorska i kadetska momčad u uzvratnim susretima polufinala hrvatskog Kupa u Maksimiru. Naime, oba su ta sastava na putu prema finalu eliminirala zagrebački Dinamo. Takav uspjeh ti uzrasti osječkog prvoligaša posljednji put su zabilježili 2012. godine kada je osvojen i trofej Kupa. Inače, tih godina juniori i kadeti NK-a Osijek igrali su četiri finala. Kadeti su oba puta osvojili (2011. i 2012.), a juniori oba puta izgubili finale (2012. i 2013.). Većinu tih finala igrala je sjajna generacija 1994. (juniorski prvaci Hrvatske 2013.), koja se okitila pobjednikom kadetskog Kupa, a isto je Osijek ponovio godinu kasnije s generacijom 1995. (danas je iz te momčadi u seniorskom pogonu samo Andrej Šimunec, nap.a.), a zanimljivo kako je trener tada bio Tomislav Steinbrückner koji je kadetsku selekciji bijelo-plavih do finala doveo i sada. Uglavnom, rezultati su potvrda kako se Škola NK-a Osijek polako oporavlja od godina velike klupske financijske krize koje su joj gotovo posve devastirale igrački i stručni kadar.

Igrač manje

Juniorsku momčad Osijeka u polufinalnim susretima vodio je Dino Skender, a u prvoj utakmici bijelo-plavi su stekli prednost od 2:0, a u uzvratu su bili prisiljeni igrati gotovo tri četvrtine susreta s čovjekom manje, ali su izdržali. Izgubili su sa 1:0, ali na koncu su slavili.

- Stvari se u uzvratnoj utakmici nisu odvijale onako kako smo željeli. Donijeli smo u Zagreb lijepu prednost od 2:0, ali plan igre bio je zabiti pogodak. No, on je većim dijelom pao u vodu nakon što nam je već u 25. minuti isključen Magdić. Za moj pojam malo prestrogo s obzirom na važnost susreta, ali dobro. Nakon toga više smo se posvetili defenzivi i to smo odradili jako dobro. Primili smo taj pogodak iz kaznenog udarca u posljednjim trenutcima susreta, ali to nije moglo ugroziti naš plasman u finale. Dinamo je iznimno jak, a za uzvrat su angažirali najjače snage koje imaju u klubu. Povukli su i igrače iz B momčadi koja je vodeća u drugoligaškom natjecanju, a nama je itekako pomoglo iskustvo koje su naši igrači skupljali jesenas igrajući seniorski nogomet u Trećoj ligi. Postigli smo veliki uspjeh u Zagrebu s obje selekcije, potvrdili kako imamo potencijal za budućnost, ali ne mislimo se tu zaustaviti. Idemo u Ivankovo uzeti trofej - ispričao je Dino Skender.

Tamo će Osječane čekati Lokomotiva koju su nedavno u prvenstvenom susretu kod kuće naprašili sa 5:0.

- Neće nas to zavarati jer su “lokosi” taj susret odigrali bez 3-4 igrača koji im participiraju na prvoligaškoj sceni. U tom finalu će sigurno zaigrati, ali optimisti smo - zaključuje Skender.

“Štaco” jamac uspjeha

Plasman kadetske momčadi u finale još je veće iznenađenje. Naime, Dinamo je u prvenstvu daleko odmaknuo, ali u dva susreta polufinala Kupa Osječani su pronašli dobitnu formulu, a njezin autor je trener Tomislav Steinbrückner koji je Školi nogometa NK-a Osijek donio i trofej Kupa iz 2012. godine.

- U prvoj utakmici preokrenuli smo rezultat nakon minimalnog Dinamova vodstva od 1:0 i na uzvrat ponijeli minimalnu prednost (2:1). U Maksimiru smo pokazali hrabrost i disciplinu. Odigrali smo čvrstu utakmicu u kojoj smo u prvom dijelu bili bolji, a u nastavku smo izdržali pritisak Dinama zahvaljujući kvalitetnoj predstavi našeg posljednjeg reda i vratara Dubrovića. Tako smo uspjeli napraviti iznenađenje - kaže Tomislav Steinbrückner, trener kadetske momčadi Osijeka.

U finalu ih čeka Hajduk.

- Nedavno smo izgubili u Splitu sa 1:0 u ravnopravnoj utakmici. Splićani su favoriti, ali bili su to i 2012. kada smo ih pobijedili. Tada su nas tri dana prije finala razbili u prvenstvu sa 3:0, pa smo ih svejedno svladali u finalu. Sada smo vidjeli kako se možemo ravnopravno nostiti s dvije najjače momčadi u našem uzrastu Hajdukom i Dinamom, pa ćemo na tim temeljima graditi optimizam - zaključio je Steinbrückner.

Dalibor KELER

Posljednji trofej Kupa u Školu nogometa NK Osijek stigao je 2012. godine kada su kadeti osvojili Kup

RASPORED FINALA HRVATSKOG KUPA

21. SVIBNJA - IVANKOVO: Osijek - Hajduk, kadetsko finale

22. SVIBNJA - IVANKOVO: Osijek - Lokomotiva, juniorsko finale

Možda ste propustili...

ŽNK OSIJEK SUDIONIK EU SPORT FORUMA

U finalu je bio i osječki projekt

RUKOMETAŠICE OSIJEKA DOČEKUJU LIDERA

Protiv Podravke iskušati neke varijante

Najčitanije iz rubrike