Svijet
OPCW STIGAO U DUMU

Dokazi o kemijskom napadu u Siriji nestali?
Objavljeno 18. travnja, 2018.

Vezani članci

ODGOVOR NA NAPAD KEMIJSKIM ORUŽJEM

SAD, Velika Britanija i Francuska izvele zračni udar u Siriji

Francusko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je kazalo kako je vrlo vjerojatno da su dokazi kemijskih napada u Dumi nestali dodajući da je presudno da se međunarodnim inspektorima odmah omogući pristup mjestu napada.

Inspektori Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) prošlog su tjedna otputovali u Siriju kako bi analizirali mjesto navodnog napada, no još nisu stigli u Dumu u kojoj se napad dogodio. Taj je grad sada pod kontrolom vladinih snaga nakon što su se iz njega povukli pobunjenici. "I danas Rusija i Sirija odbijaju još uvijek omogućiti inspektorima pristup mjestu napada", navelo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju. "Vrlo je vjerojatno da dokazi i ključni elementi nestaju s toga mjesta", dodaje se.

Ova vijest je krajnje neugodna za Francusku, kao i za SAD, koji su izvršili napad na Siriju pod izlikom kazne za upotrebu bojnih otrova nad civilima koje je navodno koristila vojska Bašara al Asada.

U međuvremenu tim Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) ušao je u sirijski grad Dumu, nedaleko od Damaska, kako bi istražio navodni napad otrovnim plinom, izvijestila je državna novinska agencija SANA. Izaslanstvo OPCW-a ušlo je u Dumu zajedno sa sirijskim ministrom zdravstva, rekao je za njemačku agenciju dpa izvor blizak vladi.

I Washington je u ponedjeljak optužio Moskvu da međunarodnim inspektorima priječi prilaz mjestima u Siriji gdje su stanovnici bili napadnuti bojnim otrovom i da su možda Rusi ili Sirijci uklonili dokaze, a Moskva je optužbe odmah odbacila.

"Rusi su mogli posjetiti mjesto napada", rekao je u ponedjeljak američki veleposlanik Kenneth Ward na sastanku OPCW-a u Den Haagu i istaknuo: "Zabrinuti smo jer su oni mogli utjecati na dokaze kako bi spriječili inspektore OPCW-a da provedu učinkovitu istragu."

Prema pisanju medija, od 103 projektila koja je SAD ispalio na Siriju sirijska zračna obrana presrela je 71 projektil. U cijelom napada nema ni sirijskih, ni ruskih, ni iranskih žrtava. Nije pogođen ni jedan aerodrom, ni jedan strateški objekt, već uglavnom prazne zgrade.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je s Vladimirom Putinom samo nekoliko sati prije napada.

Mediji sve više povlače pitanje “moralnih vrijednosti” zapadnih vođa.

Inspektori OPCW-a trebali bi prikupiti uzorke, ispitati svjedoke i dokumentirati dokaze te zaključiti je li bilo upotrijebljeno međunarodnim konvencijama zabranjeno kemijsko oružje, ali ne bi imali pravo pripisati odgovornost za takav napad nekoj od strana.

Moskva, međutim, za svako kašnjenje u istrazi okrivljuje Sjedinjene Države, Francusku i Britaniju jer su napale sirijska postrojenja za vikend.

Sirijska vlada organizirala je obilazak za novinare, no oni nisu mogli ući u zgradu u kojoj su, kako tvrde liječnici i humanitarne udruge, deseci ljudi bili usmrćeni kemijskim otrovom. Liječnici u bolnici u kojoj su bile zbrinute navodne žrtve kemijskog napada rekli su novinarima da ni jedan od pacijenata primljenih te noći kada se navodno dogodio kemijski napad nije pokazivao takve ozljede, a gušenja je bilo od prašine i dima u bombardiranjima. Humanitarne udruge i spasilačka organizacija Bijele kacige tvrde da su takve izjave medicinskog osoblja, koje je državna televizija emitirala prošlih dana, iznesene pod prijetnjama.V.Tešija/H

May i Philippe odgovarat će za napad pred parlamentom

Čelnici Britanije i Francuske morat će, međutim, u svojim domovinama odgovarati za provedene akcije u Siriji. Britanska premijerka Theresa May treba dati izjavu u parlamentu u ponedjeljak i odgovoriti na pitanje zašto nije tražila odobrenje parlamenta za napad. U Francuskoj sudjelovanje francuske avijacije u udarima na sirijska kemijska postrojenja kritiziraju konzervativci, krajnja ljevica i krajnja desnica. O tome će na zastupnička pitanja u ponedjeljak poslije podne odgovarati premijer Edouard Philippe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike