Sport
SVJETSKI GIMNASTIČKI KUP U DOHI

Benović treća rezerva, Seligman bez finala
Objavljeno 21. ožujka, 2018.

Želja je bila na Svjetskom gimnastičkom kupu u Dohi odraditi svoju najbolju vježbu i ući u finale. Toliko željeno finale nije bilo daleko, još uvijek nije izgubljeno, ali teško da će 17-godišnji osječki gimnastičar Aurel Benović u njemu nastupiti. Ipak, status treće rezerve nije baš obećavajući.

Još uvijek junior, Aurel je u Dohi prvi put nastupio u Svjetskom kupu među seniorima i njegova izvedba na parteru uopće nije bila loša, naprotiv, ali nije bila dovoljna za mjesto među osam najboljih. Član GD Osijek-Žito u konkurenciji čak 42 parteraša nastupio je kao posljednji u kvalifikacijama i s ocjenom 13.866 zauzeo 11. mjesto te postao treća rezerva za finale. Benović je od osmog mjesta i sigurnog finala ostao udaljen tek 0.034 boda. Ulazak u finale s 11. pozicije jako je teška misija, ali ne i nemoguća, jer događale su se u sportu i “luđe” stvari.

- Aurel je odradio odličan posao. Za nekoga tko prvi put nastupa na Svjetskom kupu i još u ovako strašnoj konkurenciji, sjajno je što nije podlegnuo pritisku i napravio neke velike pogreške. Ovo mu je velik korak, svi u timu smo jako ponosni na njega, još jednom je pokazao kakav potencijal ima. Da je ovo odradio na bilo kojem drugom turniru Svjetskog kupa, a ne u ovako rijetko viđenoj konkurenciji na parteru, bio bi uvjerljivo u finalu. No konkurencija u Dohi stvarno je strašna - komentirao je Aurelov trener Vladimir Mađarević.

U finale nije ušao Aurel, ali ni njegov puno stariji i iskusniji kolega iz Osijek-Žita Robert Seligman. Nakon Bakua Seligman je zapeo u kvalifikacijama konja na hvataljkama i u Dohi. Zbog pada na trećem elementu vježbe, flopu na hvataljci, Seligman je zauzeo tek 23. mjesto (12.666) u kvalifikacijama. Još lošiji “na konju” bio je Kristijan Vugrinski, koji je zbog pada u sredini vježbe (element Roth) završio kao 29. s 12.300 bodova.

U četvrtak, drugog dana kvalifikacija u Aspire Domu, finale love svjetski prvak na preči Tin Srbić, a na istoj spravi natjecat će se i brončani od prije četiri dana iz Bakua Anton Kovačević. U ženskoj konkurenciji hrvatska uzdanica u Dohi je Ana Đerek na parteru, a Petra Furač svoj debitantski nastup na Svjetskom kupu ima na gredi. I. Liović

Vladimir Mađarević

trener u GD Osijek-Žito

Da je Aurel ovo odradio na bilo kojem drugom turniru Svjetskog kupa, a ne u ovako rijetko viđenoj i strašnoj konkurenciji, bio bi uvjerljivo u finalu

Najčitanije iz rubrike