Svijet
PUTOVANJE ZA VELEPOSLANIKE

Titovim Plavim vlakom razvijaju turistički brand u Vojvodini
Objavljeno 19. ožujka, 2018.

Dok u Hrvatskoj brišu svaki spomen na Josipa Broza Tita, pa u Zagrebu mijenjaju ime trgu koji je nosio njegovo ime i uklanjaju njegovu bistu u “dvorima” koje je dao sagraditi, u Vojvodini nastoje njegovo ime iskoristiti u turističke svrhe. Tvrtka koja se bavi promidžbom turizma u Srbiji, iznajmila je Plavi vlak kojim je Tito rado putovao, pa i ugošćavao strane državnike, poput kraljice Elizabete druge, Indire Gandhi i mnogih drugih, kako bi promovirala svoj časopis o turističkoj ponudi i na vožnju od Beograda do Sremskih Karlovaca pozvala brojne goste, među kojima i veleposlanike akreditirane u Beogradu. Većini im je ovo bilo prvi put da se voze ovim vlakom, ali svi su se pohvalno izrazili o vlaku, ali i ideji da se na takav način promiču turističke ljepote Vojvodine.

- To je dio povijesti bivše Jugoslavije i mi veleposlanici jako smo uzbuđeni što smo dio te povijesti i što ju osjećamo - rekla je veleposlanica Izraela, a norveški veleposlanik rekao je kako je “ovaj vlak još jedan primjer turističkog potencijala vaše zemlje” te da mu je drago što je mogao “osjetiti duh vremena kada je Josip Broz Tito bio na čelu bivše Jugoslavije”, dodajući da raste broj Norvežana koji posijećuju Srbiju i pritom spomenuo novosadski festival Exit.

Srpski mediji podsjećaju kako je enterijer Plavog vlaka izrađen u stilu Art decoa i “nakon više od pola stoljeća izgled je ostao nepromijenjen”. Vlak je bio u uporabi od 1946. do 1980., kada je posljednji put prevezao Tita u lijesu iz Ljubljane u Beograd.M.Flego

Možda ste propustili...

GLAXOSMITHKLINE PROTIV AMERIČKOG PFIZERA I NJEMAČKOG BIONTECHA

Tužba za krađu tehnologije

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

Najčitanije iz rubrike