Učionica
OD 12. DO 18. OŽUJKA 2018. U OSIJEKU ODRŽAVA SE 17. TJEDAN MOZGA

Dodatna tema „Mozak i sport“ - o utjecaju tjelesnoga na mentalno zdravlje
Objavljeno 11. ožujka, 2018.

Tjedan mozga (Brain Awareness Week – BAW) svjetska je kampanja koju je pokrenula organizacija Dana Alliance for Brain Initiative u cilju podizanja svijesti o napretku i dobrobitima od istraživanja mozga.

Ta je kampanja u Hrvatsku stigla inicijativom Hrvatskoga društva za neuroznanost i prvo se proširila na četiri medicinska fakulteta (Zagreb, Osijek, Split i Rijeka), a zatim i na mnoge druge fakultete i institucije. Za grad Osijek organizatori su Medicinski fakultet Osijek, Odjel za biologiju Sveučilišta u Osijeku i Agencija za odgoj i obrazovanje – podružnica Osijek, ali nositelji su većine aktivnosti studentska Sekcija za neuroznanost Osijek (SENZOS) i Udruga studenata biologije (ZOA). Kako bi se što bolje predstavile aktivnosti hrvatske neuroznanstvene zajednice okupljene oko Znanstvenoga centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost (Medicinski fakulteti Zagreb i Osijek), ove su godine odabrane teme: „Mozak - glad za kisikom i glukozom“ te „Umjetna inteligencija“. Osijek je izabrao i svoju dodatnu temu „Mozak i sport“ kako bi se promicao utjecaj tjelesnoga zdravlja na mentalno zdravlje za što je dobivena potpora Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

U tjednu od 12. do 18. ožujka 2018. održat će se mnogo radionica za učenike osnovnih i srednjih škola u Rektoratu Sveučilišta, na Medicinskome fakultetu Osijek te po školama i vrtićima. Učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna pripremili su izložbu na temu umjetne inteligencije. U Auli Rektorata predviđena su kratka predavanja od 12. do 15. ožujka, a 16. ožujka predavanja će se premjestiti na Poljoprivredni fakultet. Mogu se uključiti svi zainteresirani, primjerice 14. ožujka sudjelovati u kvizu naziva „Pametniji od umjetne inteligencije“ ili 16. ožujka u Znanstvenom kafiću koji će se također baviti temom umjetne inteligencije. Raspored događanja i korisne informacije mogu se pronaći na: www.mefos.unios.hr ili https://www.facebook.com/senzos.ideje/.

Marija HEFFER
Bolesti mozga

Bolesti mozga (moždani udari, epilepsije, autoimune bolesti, tumori, traume, ovisnosti…) velik su problem zdravstvenoga sustava te se procjenjuje kako Europa godišnje troši oko 800 milijardi eura na njihovo liječenje ili 35 % cjelokupnoga zdravstvenoga proračuna. Stoga velika europska istraživačka platforma HORIZON 2014-2020 financijski podržava translacijsku neuroznanost, odnosno bazična istraživanja koja se bave razumijevanjem podrijetla bolesti mozga te unaprjeđivanjem njihove dijagnostike i terapije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike