Svijet
NJEMAČKA DOBIVA VLADU

Socijaldemokrati odlučili - ulaze u koaliciju s Merkel
Objavljeno 5. ožujka, 2018.
Pregovori koji su trajali mjesecima napokon privedeni kraju, najsretniji su njemački gospodarstvenici i predstavnici EU-a

Vezani članci

NJEMAČKA DOBIJA VLADU?

Njemački SPD glasuje o koaliciji s demokršćanima

Predstavnici njemačke politike i gospodarstva u nedjelju su s olakšanjem reagirali na odluku članstva Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) da odobri ulazak u veliku koaliciju s demokršćanima, a kancelarka Angela Merkel izrazila je zadovoljstvo što će Njemačka gotovo pola godine nakon parlamentarnih izbora dobiti novu vladu.

“Čestitam SPD-u na ovom jasnom ishodu glasovanja i veselim se daljnjoj suradnji za dobrobit naše zemlje”, poručila je Angela Merkel preko twitter-profila Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Prije toga vršitelj dužnosti predsjednika SPD-a Olaf Scholz javnost je obavijestio o ishodu glasovanja članova SPD-a koji su sa 66 posto glasova podržali ulazak svoje stranke u koaliciju s Demokršćanskom unijom CDU/CSU.

Nova glavna tajnica CDU-a i moguća nasljednica Angele Merkel Annegret Kramp-Karrenbauer izrazila je olakšanje nakon vijesti o zelenom svjetlu za stvaranje nove verzije tzv. velike koalicije, ali je upozorila na to da se sada treba nadoknaditi gotovo polugodišnja stanka tijekom koje je Njemačku vodila tehnička vlada. “Pred novom saveznom vladom mnogo je posla kojeg se treba prihvatiti što prije. Znači: primimo se posla”, rekla je Kramp-Karrenbauer u prvoj reakciji na pozitivan ishod glasovanja SPD-a.

Slično je reagirao i budući njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier: „Na posao! Njemačka i Europa“, poručio je preko Twittera. Pozitivne reakcije dolaze i iz Europske unije.

“Odluka SPD-a svjedoči o svijesti o odgovornosti i odlučnosti. Njemačka je sada spremna angažirati se za jaču Europu”, poručio je preko Twittera povjerenik Europske komisije za gospodarstvo Pierre Moscovici. Kritika na odluku o novom formiranju velike koalicije dolazi prije svega iz redova oporbene desnopopulističke Alternative za Njemačku (AfD). “Najkasnije na izborima 2021. doći će račun za veliku koaliciju. Do tada ćemo se kao najjača oporbena stranka boriti za razumnu i održivu politiku u korist građana”, poručio je AfD preko Twittera.

Najveći unutarstranački protivnik ulaska u novu koaliciju s demokršćanima, predsjednik Socijaldemokratske mladeži Kevin Kuehnert, izrazio je razočaranje što stranka nije prihvatila njegovu inicijativu i odbacila odlazak u oporbu. On je najavio da će i dalje “budno pratiti rad nove koalicije.”

Predstavnici gospodarstva su s olakšanjem reagirali na konačno zeleno svjetlo formiranju nove vlade, ali su istodobno upozorili na zastoj u odlukama koje su propuštene posljednjih nekoliko mjeseci. “Nakon mučnih mjeseci tijekom kojih se sastavljala nova vlada, sada je više nego jasno: probudi se, velika koalicijo! Vrijeme izmiče!” poručio je Thilo Brodtmann, predsjednik Udruge proizvođača strojarskih postrojenja (VDMA), jedne od najjačih industrijskih grana u zemlji.

Mario Ohoven, predsjednik Udruge srednjih poduzetnika, poručio je kako “velika koalicija” nije “idealna konstelacija” za poduzetnike, ali će se njegova udruga u najkraćem mogućem roku s novom vladom posvetiti važnim temama. “Zbog toga je važno da socijaldemokrati što prije imenuju svoje članove kabineta kako bi mogli prionuti na posao”, rekao je Ohoven. Olaf Scholz najavio je da će SPD svoje članove kabineta predstaviti tijekom sljedećeg tjedna. CDU je svojih šest članova vlade predstavio prošle nedjelje.Hina

Nisu svi u SPD-u zadovoljni

Velik dio stranačke baze, predvođen Socijaldemokratskom mladeži, protivio se ulasku u koaliciju s Unijom smatrajući da je nakon sudjelovanja u dosadašnjim velikim koalicijama SPD izlazio oslabljen. Predsjedništvo stranke zalagalo se za ulazak u koaliciju smatrajući da samo tako socijaldemokrati mogu ostvariti svoje političke ideje. U jeku rasprave o koaliranju s Unijom na vrhu SPD-a došlo je do kadrovskih previranja u tijeku kojih se s funkcije predsjednika stranke povukao Martin Schulz koji je trebao biti i novi ministar vanjskih poslova. Za njegovu nasljednicu bi na stranačkom kongresu u travnju trebala biti izabrana Andrea Nahles.

Možda ste propustili...

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

Najčitanije iz rubrike