Svijet
NEUE ZÜRCHER ZEITUNG:

Vučić priprema srpsku javnost za neovisno Kosovo
Objavljeno 3. ožujka, 2018.

Srpski mediji sa zabrinutošću prenose pisanje uglednog švicarskog dnevnika Neue Zürcher Zeitunga, koji u analizi o novoj strategiji EU za Zapadni Balkan podsjeća kako za ulazak u EU Srbija mora regulirati odnose s Kosovom, jer Bruxelles ne želi uvoziti konflikte, pa pregovore o članstvu koristi kao poticaj za bilateralne dogovore, i tvrdi kako je srpski predsjednik Aleksandar Vučić ušao u tu “trgovinu” i priprema javnost na prihvaćanje političke realnosti o postojanju kosovske države.

- On to čini svim sredstvima koja mu stoje na raspolaganju: priteže kontrolirani medijski sustav, a i brzo je zamijenio vodstvo kosovskih Srba. Zbog njegova autokratskog stila EU ga samo blago kritizira, držeći kako mirovno-politički cilj opravdava sredstva. Kolo vodi Berlin, koji ima veliki utjecaj u Beogradu i Prištini. U Ministarstvu vanjskih poslova otvoreno izjavljuju kako hoće iskoristiti vrijeme Vučićeve vladavine da bi trajno riješili kosovski problem. Lako je zaključiti da su reforme demokracije i pravne države od drugorazrednog značenja - piše vodeći švicarski dnevnik i podsjeća kako je, nakon Junckerova posjeta Beogradu, a prije sastanka najviših političara Zapadnog Balkana u Sofiji, Vučić otputovao u Berlin, gdje se iza zatvorenih vrata razgovaralo o “kosovskom dilu”.

Pred novinarima je kancelarka Njemačke Angela Merkel, piše švicarski dnevnik, pokazala kako je impresionirana Vučićevom “reformskom voljom i ulogom koju ima u pomirenju”, a kancelarkine riječi Vučiću dobro dođu jer se u nedjelju u Beogradu održavaju lokalni izbori, na kojima Vučićeva stranka želi pobjedu “pod svaku cijenu”. M.Flego

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POBJEDA NAD ISLAMSKOM DRŽAVOM

Masovna predaja kraj je krvavog kalifata u Siriji

2

MACRON, XI, MERKEL I JUNCKER RAZGOVARAT ĆE O TRGOVINI I KLIMI

Europa se prvi put okreće ka Kini

3

PRIJE 20 GODINA NATO NAPAO SRJ

Brnabić: Bombardiranje je bilo pogreška drugih