Svijet
NEUE ZÜRCHER ZEITUNG:

Vučić priprema srpsku javnost za neovisno Kosovo
Objavljeno 3. ožujka, 2018.

Srpski mediji sa zabrinutošću prenose pisanje uglednog švicarskog dnevnika Neue Zürcher Zeitunga, koji u analizi o novoj strategiji EU za Zapadni Balkan podsjeća kako za ulazak u EU Srbija mora regulirati odnose s Kosovom, jer Bruxelles ne želi uvoziti konflikte, pa pregovore o članstvu koristi kao poticaj za bilateralne dogovore, i tvrdi kako je srpski predsjednik Aleksandar Vučić ušao u tu “trgovinu” i priprema javnost na prihvaćanje političke realnosti o postojanju kosovske države.

- On to čini svim sredstvima koja mu stoje na raspolaganju: priteže kontrolirani medijski sustav, a i brzo je zamijenio vodstvo kosovskih Srba. Zbog njegova autokratskog stila EU ga samo blago kritizira, držeći kako mirovno-politički cilj opravdava sredstva. Kolo vodi Berlin, koji ima veliki utjecaj u Beogradu i Prištini. U Ministarstvu vanjskih poslova otvoreno izjavljuju kako hoće iskoristiti vrijeme Vučićeve vladavine da bi trajno riješili kosovski problem. Lako je zaključiti da su reforme demokracije i pravne države od drugorazrednog značenja - piše vodeći švicarski dnevnik i podsjeća kako je, nakon Junckerova posjeta Beogradu, a prije sastanka najviših političara Zapadnog Balkana u Sofiji, Vučić otputovao u Berlin, gdje se iza zatvorenih vrata razgovaralo o “kosovskom dilu”.

Pred novinarima je kancelarka Njemačke Angela Merkel, piše švicarski dnevnik, pokazala kako je impresionirana Vučićevom “reformskom voljom i ulogom koju ima u pomirenju”, a kancelarkine riječi Vučiću dobro dođu jer se u nedjelju u Beogradu održavaju lokalni izbori, na kojima Vučićeva stranka želi pobjedu “pod svaku cijenu”. M.Flego

Možda ste propustili...

U SRBIJI STRAH OD TRANSFORMACIJE SIGURNOSNIH SNAGA U VOJSKU

CIA brodom šalje kontejner oružja za Vojsku Kosova?

BRITANSKI MINISTAR NAJAVLJUJE GLASOVANJE U UTORAK

O Brexitu će se glasati prema planu

U SRBIJI MEDIJI PREŠUTJELI REZOLUCIJU EP-A

Priznanje genocida u Srebrenici uvjet za EU

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSVJEDI SE ŠIRE

Macron će dati "važnu izjavu" ovoga tjedna

2

BRITANSKI MINISTAR NAJAVLJUJE GLASOVANJE U UTORAK

O Brexitu će se glasati prema planu

3

PREDSJEDNIK SRBIJE JAVNO JE ISMIJAVAN I KRITIZIRAN

S prosvjednog mimohoda "Stop krvavim košuljama" oštre poruke za Vučića