Svijet
RUSIJA NAJAVLJUJE NOVE POLITIKE

Putin prijeti novim ruskim oružjem
Objavljeno 2. ožujka, 2018.

Rusija posjeduje nova oružja kakva zasad nema ni jedna druga zemlja u svijetu, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin u svom godišnjem obraćanju zastupnicima oba doma parlamenta koje su prenijeli svi ruski mediji.

"Mi smo počeli razvijati takve nove vrste strateškog oružja koje uopće ne koriste balističku putanju leta pri kretanju prema cilju. To znači da je proturaketni sustav u borbi protiv takvog oružja beskoristan i besmislen", rekao je Putin. Prema njegovim riječima, u prosincu 2017. pokusno je lansirana nova krstareća raketa s nuklearnom bojevom glavom. Nova ruska krstareća raketa imat će "neograničeni radijus djelovanja i nepredvidljivu putanju leta", rekao je. "Domet je gotovo neograničen i ona može manevrirati koliko god treba. Kao što znate, još nitko u svijetu nema nešto takvo. Jednom će vjerojatno imati, ali za to vrijeme naši će momci nešto drugo smisliti", dodao je. Također je istaknuo da je u Rusiji uspješno završeno testiranje hipersoničnog raketnog sustava te da je on postavljen na jugu zemlje 1. prosinca 2017. "Važna faza u razvijanju suvremenih sustava naoružanja bila je stvaranje preciznog hipersoničnog raketnog sustava, kojega, također, kao što vjerojatno znate, nema nigdje u svijetu. Njegovo testiranje uspješno je završeno", ustvrdio je.

Raketa, čija brzina 10 puta premašuje brzinu zvuka, može izbjeći protuzračnu obranu i proturaketne sustave i doći do mete udaljene do 2000 kilometara s običnim i nuklearnim bojevim glavama, dodao je predsjednik Rusije.

U Rusiji su razvijena bespilotna podvodna plovila, koja se mogu kretati na jako velikoj dubini, imaju međukontinentalni domet, i to brzinom višestruko većom od brzine podmornica, najsuvremenijih torpeda i svih vrsta, čak i najbržih brodova, kazao je Putin. "To je čista fantastika", rekao je.

Taj Putinov govor, koji su prenosile najvažnije televizijske kuće u Rusiji, smatra se njegovim glavnim predizbornim obraćanjem uoči predsjedničkih izbora u ožujku.

- Nitko nije slušao Rusiju prije nego što smo stvorili nove sustave naoružanja, pa sada slušajte Rusiju - rekao je predsjednik Putin, dodavši kako je zemlja korak ispred ostalih država.

U odnosu prema ključnim pitanjima unutarnje politike Rusije, predsjednik je istaknuo potrebu za poboljšanjem kvalitete življenja ljudi, jačanjem financiranja dobrobiti majki i mladim obiteljima, kao i smanjenje polovice "neprihvatljive" stope siromaštva u roku od šest godina.

Putin je govorio i o demografskim problemima, rekavši kako bi Rusija trebala poduzeti mjere za potporu starijim osobama i povećati očekivano trajanje života, s velikim zaslonom iza sebe koji prikazuje grafikone kako bi se pojačao dojam njegovih riječi.

- Očekivano trajanje života poraslo je više od sedam godina (od 2000. godine) i iznosi 73 godine, ali to nije dovoljno. Danas moramo postaviti prije svega novi cilj - do kraja sljedećeg desetljeća Rusija mora ući u 80+ grupu, u kojoj životni vijek prelazi 80 godina - rekao je Putin.V.T./H

Vladimir Putin

predsjednik Rusije

Nitko nije slušao Rusiju prije nego što smo stvorili nove sustave naoružanja, pa sada slušajte Rusiju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike