Svijet
SRBIJA I KOSOVO

Vučić za kompromis, a Dačić prijeti harakirijem
Objavljeno 1. ožujka, 2018.
Srpski predsjednik govori o kompromisu, ali nije dao naslutiti u čemu će Srbija popustiti i što očekuje od Prištine

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, iako je prije nekoliko godina među prvim srpskim političarima govorio kako je Kosovo izgubljeno za Srbiju, danas grmi kako Srbiju nitko neće nagovoriti ili prisiliti na priznanje neovisnosti Kosova, pa makar to bio uvjet za primanje u Europsku uniju.

S druge strane, pragmatični i neupitni vladar Srbije, predsjednik Aleksandar Vučić, sve je više sklon kompromisu s Prištinom kako bi u dijalogu s Kosovom dobio što je moguće više jer i njemu je jasno kako je Kosovo za Srbiju izgubljena stvar i bit će sretni ako imaju samoupravu na sjeveru gdje je koncentrirana srpska manjina i tu, unatrag deset godina neovisnosti Kosova, prištinske institucije nisu imale ni pristup ni ozbiljniji utjecaj.

Spas u referendumu

- Ja sam potpisao Bruxelleski sporazum. Nikada ga ne bismo potpisali da u njemu glavna stvar nije bila Zajednica srpskih općina. Ako je prošlo pet godina od potpisivanja i od toga nema ništa, postavljam pitanje čemu onda dogovaranje. Čuo sam i novu varijantu, da će ZSO biti dio paketa "pravnoobvezujućeg sporazuma". To je vrhunski bezobrazluk... Što znači ta formulacija? Tumačenje kako to treba sadržavati neovisnost Kosova apsolutno je neprihvatljivo za nas. To nije dio uvjeta pod kojima smo potpisali sporazum – rekao je Dačić srpskim novinarima i, objašnjavajući što je mislio kada je nedavno rekao da Srbija neće zbog EU-a počiniti harakiri, navodi kako nije govorio o sebi (kako je shvatio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pa ga je u Beogradu, u šali, odgovarao od tog čina), nego o “povijesnom harakiriju” srpskog naroda i države.

Vučić stalno govori o kompromisu, ali do sada nije dao naslutiti u čemu bi to Srbija trebala popustiti i što očekuje od druge strane. No, rekao je da će u ožujku objaviti svoj prijedlog rješavanja pitanja Kosova i najavio da će referendumom “narod reći što misli kako riješiti pitanje Kosova”, što neki srpski analitičari tumače kao Vučićev strah jer ne želi sam snositi odgovornost za sve što će se u budućnosti dogoditi glede bivše srpske pokrajine i “lažne države”, kako Kosovo nazivaju srpski dužnosnici. Prije tri tjedna Vučić je izjavio kako neće “zabijati glavu u pijesak kao i svi drugi” kada je riječ o Kosovu i da je spreman učiniti nešto što bi bio kompromis, ali i poručio kako se “netko tko misli da će Srbija dati sve, a ostati bez ičega grdno prevario.”

Podrška Rusije

- Nema kompromisa ako je jedna strana apsolutno zadovoljna, a druga ne. Otvoreni smo za razgovore, ne istrčavamo u javnost s onim što je moguće, a što nije, što se smije, a što ne – rekao je Vučić nakon susreta s američkim senatorom Ronom Johnsonom prije tjedan dana dodajući kako je “za narod najvažnije da se dođe do rješenja i da Srbija ne bude ponižena.”

Ruski dnevnik Komersant donosi zanimljiv komentar u kojemu se navodi kako je za nedavna posjeta Beogradu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio kako se Moskva “ne brine za Srbiju dok ima izabrane vođe - Vučića i njegovu ekipu, koaliciju za koju je glasao srpski narod”, i ta se izjava “ne može protumačiti kao potpora samo Vučiću nego koaliciji snaga koje čine vlast u Srbiji”, a sudeći prema izjavama ruskih eksperata i političara bliskih Kremlju, kako tvrdi komentator Komersanta, “Moskva ne vjeruje do kraja aktualnom predsjedniku Srbije, odnosno ne smatra ga proruskim državnikom.”

U ponedjeljak je u Bruxellesu nakon 14 mjeseci stanke nastavljen dijalog Beograda i Prištine na tehničkoj razini koji je glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančić ocijenila da je protekao u "srdačnoj i konstruktivnoj atmosferi usmjerenoj prema rezultatima."

Miroslav FLEGO
PARTIJA ŠAHA BEZ DAME I TOPA

Aleksandar Vučić je u Berlinu razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Njemačka je priznala neovisnost Kosova i najavila kako će djelovati na pet država EU-a koje nisu priznale ovu mladu državu da i one to učine. Merkel je Srbiju svrstala među značajnije partnere, a Vučić dijalog s Prištinom usporedio je s partijom šaha. “Mi igramo partiju šaha bez dame i topa i pokušavamo izvući pat. Pokušavamo našeg kralja stjerati u kut, ali nam njihovi pješaci ne dopuštaju pomicanje kako bi izvukli remi”, rekao je Vučić dodajući kako je “Srbija u prošlosti gubila i ništa nije na našoj strani” i “ne mislim da vrijeme radi za nas”, no “mogu i ustati od ploče, ali zamrznuta pozicija nam neće vratiti ni damu ni topa.”

Možda ste propustili...

TURSKI PREDSJEDNIK S VOĐOM HAMASA

Erdogan pozvao Palestince "na jedinstvo"

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

Najčitanije iz rubrike